|

Tunus'la ticarette Yasemin devri

Türkiye, Yasemin Devrimi ile Arap Baharı'nı başlatan Tunus'la 1.1 milyar dolar olan ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkarılması için düğmeye bastı. Eximbank ise Tunus'lu firmalara 500 milyon dolar kredi açtı.

Yılmaz Yıldız
00:00 - 24/01/2012 Salı
Güncelleme: 00:28 - 24/01/2012 Salı
Yeni Şafak
Tunus'la ticarette Yasemin devri
Tunus'la ticarette Yasemin devri

Türkiye, Arap Baharı'nı başlatan Tunus'la 1.1 milyar dolar olan ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkarılması için düğmeye bastı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve yaklaşık 200 kişilik işadamından oluşan yaklaşık 200 kişilik bir heyetle, Arap Baharı olarak bilinen halk hareketinin başlangıç noktası Tunus'ta resmi ziyaretlerde bulundu.

1.1 MİLYAR DOLAR YAKIŞMIYOR

Son bir yılda Tunus'a 3. kez gelen Çağlayan, Türkiye-Tunus Yatırım ve Ticaret Forumu'nda yaptığı konuşmada, tarihi dostlukların artık yatırıma, işbirliğine dönüşmesi gerektiğini söyledi. Tunus toplam dış ticaret hacminin 45 milyar dolar, Türkiye'nin toplam dış ticaret hacminin 375 milyar dolar olduğunu hatırlatan Çağlayan, "İkisini topladığınızda 400 milyar doların üzerinde bir rakam çıkıyor ama iki ülkenin birbiriyle olan ticaret hacmi 1.1 milyar dolar. bu rakam, bizim dostluğumuzu simgelemekten çok uzak. Bu, bizim daha fazla işbirliği yapmamızı, daha fazla somut adımlara yönelmemiz gerektiğini gösteriyor" dedi.

TÜRKLERE ÖZEL ORGANİZE BÖLGE

Tunus'ta Türk şirketlerinin de yer alacağı bir organize sanayi bölgesi kurulması konusunda çalışmaların gösterdiği ilerlemeden memnun olduklarını ifade eden Ekonomi Bakanı Çağlayan, bu konuda Türkiye olarak Tunus'a her türlü teknik desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.


Göçmen kuşları ürkütmeyin

Türk yatırımcıların dahil olduğu yatırımcıları göçmen kuşlara benzeten Çağlayan, "Göçmen kuşları ürkütürseniz, kaçarlar. Ülkenizde tutamazsınız. Aman ha göçmen kuşlara iyi bakın" dedi. Tunus için 500 milyon dolar Eximbank kredisi ayırdıklarını bildiren Çağlayan, bu rakamın artabileceğini, "Dükkan sizin, isterseniz daha fazla ayırabiliriz" sözüyle vurguladı. Tunus-Türkiye Serbest Bölgeler Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı.


Ülkenin yıldızını Türkiye parlatacak

Tunus Sanayi ve Ticaret Bakanı Mohamed Lamine Chakhari, "özgürlük ülkesi" diye nitelendirdiği Tunus'un dünyaya yeniden açıldığını söyledi. Bir yıl önce büyük bir devrimi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Chakhari, şimdi sıranın kalkınmaya geldiğini ifade etti. Öncelikle yatırım tekerini döndürmek gerektiğini anlatan Chakhari, "Altyapının sil baştan yenilenmesi gerekiyor, önümüzdeki dönemde Tunus yatırım cenneti olacaktır. Uygun zemin oluşturamazsak, yabancı sermayeyi çekemeyiz. Kardeş ülkelerle el ele verip çalışmamız gerekiyor. Kardeş ülke Türkiye'nin desteğiyle parlak bir geleceğe adım atmış olacağız" dedi.


Hedef 5 milyar dolar

Bakan Çağlayan Tunus Başbakanı Hammadi Jebali ziyareti sonrasında Tunus Sanayi ve Ticaret Bakanı Mohamed Lamine Chakhari ve Tunus Yatarım ve Uluslar arası İşbiriliği Bakanı Riadh Bettaieb'le birlikte basın toplantısı düzenledi. TİKA vasıtasıyla hayvancılık ve tarım alanında kalkınma projeleri gerçekleştireceklerini kaydeden Çağlayan, Tunus'un konut projelerinde TOKİ ile Tunus işbirliğini yapacaklarını söyledi. Yatırım Destek Ajansı'nın benzerinin Tunus'ta kurulacağı bilgisini veren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan iki ülkenin ticaret hacmi konusunda, 5 milyar dolar hedef koyduklarını bildirdi.



12 yıl önce