|

Turizm cenneti Türkiye

TÜRKİYE, kıyı, deniz ve kültür turizminin yanısıra turist çekebilecek 18 farklı turizm çeşidini de barındırıyor. Turizm Bakanlığı, turizmi 12 aya yayabilecek büyük projelerin gelişmesi için çalışıyor.

Yeni Şafak
01:00 - 17/02/2003 Pazartesi
Güncelleme: 15:01 - 22/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Turizm Bakanlığı, turist çeken kıyı, deniz ve kültür turizmi dışında 18 farklı turizm çeşidini 12 aya yayarak Türkiye'ye daha fazla yabancı konuğun gelmesini hedefliyor. Turizm Bakanlığı'ndan alılan bilgilere göre, turizmin gelişmesi ve yatırımların ülke geneline yayılmasını sağlayacak destinasyonların çoğaltılması için çalışmalar yürütülüyor.

Türkiye'nin doğal güzellikleri ve tarihi zenginliğinin ön plana çıktığı bu destinasyonlar, 18 farklı turizm çeşidine dayanıyor.

"İnanç, İpek Yolu, yayla, kış sporları, yat, golf, rafting, dağcılık, mağara, kongre, sualtı dalış, av, termal, kuş gözlemciliği, botanik, hava sporları, gençlik ve sportif olta balıkçılığı" çeşitleri; ana turizm hareketlerinin devamlılığını, konaklama süre uzatımını sağlayan ve çeşitlendiren türler olarak değerlendiriliyor.

Türkiye'ye gelen turistler arasında kıyı, deniz ve kültür turizmi dışında, alternatif çeşitler içerisinde en fazla ilgiyi termal, kış sporları, yayla, inanç, golf sporu ve yat turizmlerinin gördüğü bildirildi. Türkiye'nin gerek coğrafi yapısı, gerekse arkeolojik değerleri, sualtı dalış sporları için de önemli potansiyel içeriyor.

Kemer, Kalkan, B-24 Amerikan savaş uçağı batığı, Uluburun antik batığı, Gelidonya antik batığı, Fransız (Sosyete) batığı, Falezler, Sıçan Adası, Kaş uçak batığı, Üç Adalar, Gök Mağarası, Paris batığı, Sulvin Mağarası, Ayvalık, Datça, Marmaris, Bodrum, Saros, Gökçeada ve Bozcaada, sualtı dalışı için belirlenen destinasyonlar.

Son yıllarda dikkati çeken rafting de turizm için önemli bir potansiyel. Türkiye'deki rafting turizmi merkezleri, Artvin Çoruh Nehri ve Altıparmak Çayı, Rize Fırtına Deresi, Antalya Köprüçay ve Manavgat Çayı, İçel Anamur Drogan Çayı ve Göksu Nehri ile Dalaman Çayı olarak belirleniyor.

Toroslar, Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Trakya ve Kuzeybatı Anadolu bölgelerindeki büyüklü küçüklü yüzlerce mağara, özellikle araştırmacılar, mağara sporuyla ilgilenenler, merak ve macera tutkunları için önemli mekanlar olarak dikkati çekiyor.

Kış sporları

Kış sporlarını kış ayları dışında yaygınlaştırmak amacıyla da çalışmalar yapılıyor. Bolu Köroğlu, Bursa Uludağ, Kayseri Erciyes, Aksaray Hasandağ, Gümüşhane Zigana, Bayburt Kop, Kars Sarıkamış, Kocaeli Kartepe, Erzurum Palandöken, Bitlis Sapgör, Antalya Alanya Akdağ, Isparta Davraz ve Kastamonu Ilgaz, bu kapsamdaki belli başlı turizm merkezleri.

Termal kaplıcaların bolca bulunduğu Türkiye'ye, şifa bulmak için de binlerce turist geliyor.

Özellikle İzmir Balçova, yılda ortalama 5 bin İskandinav turisti ağırlamasıyla dikkati çekiyor. İzmir, Ankara, Kütahya, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Amasya ve Sivas'ın da aralarında bulunduğu 20 ilde, toplam 33 termal turizm merkezi bulunuyor.

Golf ve yat turizmi

Türkiye'de yeni gelişmeye başlayan golf turizmi için, özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde merkezler kuruluyor. Turizm Bakanlığı, Ege ve Akdeniz kıyılarında 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planıyla 12 adet golf alanı planladı. Ayrıca, turizm merkezleri dışında İstanbul ve Ankara başta olmak üzere planlı golf alanları oluşturulması düşünülüyor.

Kuş gözlemciliği

Özellikle kıtalar arasında göç eden kuşların kullandıkları güzergahların en önemlilerinden biri olan Türkiye, kuş gözlemcileri için değerli bölgelere sahip. Göksu Deltası, Büyük Menderes Deltası, Kızılırmak Deltası, Seyfe Gölü, Sultansazlığı, Ereğli Sazlığı, Burdur Gölü, Yeşilırmak Deltası, Tuz Gölü, Ilgaz Dağları, Beynam Ormanları, Doğu Karadeniz Dağları, Urfa Birecik, Aladağlar, Nemrut, Yüksekova, Hatay Belen ve Kızılırmak Havzası, kuş gözlemi için uygun alanlar olarak gösteriliyor.

İnanç turizminin önemi arttı
Semavi dinlere ait önemli eserleri ve tarihî değerleri bir arada barındırarak istisnai bir özelliğe sahip olan Türkiye'de; Edirne'den başlayarak Bursa, İstanbul, İzmir, Denizli, Isparta, Konya, Niğde, Nevşehir, Karaman, Antalya, Adana, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman ve Mardin illerini kapsayan tur güzergahları belirlendi. Türkiye'deki belli başlı inanç turizmi merkezleri arasında Adıyaman Nemrut ve Arsemia, Ağrı İshak Paşa Sarayı, Aziz Nikolas Kilisesi, Alanya Aya Yorgi Kilisesi, İstanbul'da Fatih, Eyüp Sultan, Süleymaniye, İmrahar İlyas Bey, Küçük Ayasofya (Sergios-Bakhos Kilisesi) camileri, Kariye Müzesi, Aya İrini Anıtı, İtalyan Sinagogu, Şanlıurfa'da Mevlid-i Halil Camii, Balıklıgöl ve Hz. Eyüp'ün kabri yer alıyor.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce