|

Türk Birliği AB'den daha önemli

Türk Ocakları'nın 100 yılı dolayısıyla Bakü'de gerçekleştirdiği büyük buluşmada konuşan Azeri milletvekili Asim Mollazade, “TÜRKSOY'u güçlendirelim. Bunu yaparsak AB'den daha güçlü bir manzara karşımıza çıkar” dedi.

Haber Merkezi
00:00 - 21/03/2012 Çarşamba
Güncelleme: 03:43 - 21/03/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Türk Birliği AB'den daha önemli
Türk Birliği AB'den daha önemli

Türk Ocakları'nın 100. yılı 'ocak' fikrinin fitilinin ateşlendiği Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 4 gün süren etkinliklerle kutlandı. Türk Ocakları İstanbul Şubesi Başkanı Dr. Cezmi Bayram'ın öncülüğünde ve Azerbaycanlı siyasetçiler, STK'lar, iş adamlarının ev sahipliğinde gerçekleşen toplantılarda 25 Mart 1912'de kurulan ocaklara öncülük eden Yusuf Akçura, Ahmet Ağaoğlu, Ali Bey Hüseyinzade, Ziya Gökalp gibi münevverler de yadedildi.Azerbaycan-Türkiye İş Adamları Birliği (ATİB)'nin de destek verdiği toplantılara Türkiye'den Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı Prof. Necdet Ünüvar ile çok sayıda ilim adamı katıldı. Azerbaycan'dan ise başta milletvekilleri Genire Paşayeva, Musa Kasımlı, Prof. Nizami Caferov, Fettah Haydarov, Sabir Rüstemhanlı konuşmalarıyla destek verdi.

DİL BİRLİĞİNİ SAĞLAMALIYIZ

Türk Ocakları İstanbul Şube Başkanı Dr. Cezmi Bayram, Türk Ocakları'nın ilk fikrin ateşlendiği Bakü'de 100 yıl sonra yeniden ele alındığına vurgulayarak "Artık, merkezi Bakü olmak üzere, Türk Dünyası'na pencere açacak bir şubenin buraya da kurulması vacip olmuştur. Hayallerim tek tek gerçekleşiyor. En büyük hayalim ise Karabağ'da Nevruz'u kutlamaktır” dedi. Türkiye ve Azerbaycan'ın 'iki devlet tek millet' olduğunu vurgulayan Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubu üyesi Milletvekili Dr. Genire Paşayeva da "Büyük idealler etrafında yeniden kenetlenirsek, gücümüzü herkese fark ettiririz. Tek hedefimiz Türk Birliği'nin kurulması olmalıdır” dedi. Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde düzenlenen toplantılarda da konuşmacılar, ortak tarih kitabı yazılması, ortak alfabe ve dil birliğinin önemine dikkat çekti.

BİZİ ÇANAKKALE BİRLEŞTİRİYOR

Toplantıda söz alan milletvekili Asim Mollazade, iki ülkenin romantik döneme son vermesini isteyerek, “Daha gerçekçi olalım. Avrasya kıtasının birliğini temel hedef alalım. TÜRKSOY'un güçlenmesi için çalışalım. İpekyolu'nu stratejik bir imkan olarak görelim. Bunu yaparsak AB'den daha güçlü bir manzara karşımıza çıkar, buna inanalım. Türk medyasında güçlü olan Ermeni lobisine dikkat edelim. Bizi Kıbrıs, Azerbaycan, Çanakkale'deki mezarlar birleştiriyor” diye konuştu. Programlar, Karabağ gazisi Guliyev Mübariz Hacıoğlu'nun 'Turan' restoranında Türk Ocakları'nın 100. yılı şerefine verdiği yemek ve yüzüncü yıl pastasının kesimiyle son buldu.




12 yıl önce