|

'Dünya, Türk okullarını tanımıyor'

Cihan
00:00 - 6/05/2008 Salı
Güncelleme: 10:50 - 6/05/2008 Salı
Yeni Şafak
'Dünya, Türk okullarını tanımıyor'
'Dünya, Türk okullarını tanımıyor'

Rusya'nın dünyaca tanınmış bilimadamı Şarkiyat Enstitüsü Direktörü, Diyalog Avrasya Platformu Başkanı Prof. Dr. Rostislav Ribakov, dünyanın, New York Times Gazetesi'nin manşetine taşıdığı Türk okullarını yeterince tanımadığını söyledi. Türk okullarının sadece Pakistan'da değil dünya genelindeki radikalizmi engelleyeceğini söyleyen ünlü Rus bilimadamı; "Dünyadaki birçok insan bu okullar hakkında az bilgiye sahip. Bilseler insanlar şaşırmazlar. Okulların çalışma sistemiyle ilgili bilgi sahibi değliler. Okullar sadece New York Times'in manşetine taşıdığı Pakistan'da değil dünyanın her yerinde barışa yönelik çalışmalarıyla göz dolduruyor" dedi.


Rusya'nın en köklü akademik kuruluşlarından Şarkiyat Enstitüsü Direktörü Rıbakov, yardımcısı Gudmila orlova, aynı fakülteden Niha Nazirova, Nadejda Emedyonava, Radina Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tatyana Filippova, Da Dergisi Rusya Federasyonu Koordinatörü Ali Sami Yıldırım ve Da Muhabiri Elena Kalinina, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Bursa'ya geldi. Bursa'nın tarihi ve kültürel yapısına hayran kalan Rusya heyeti Bursa Valisi Şahabettin Harput'u makamında ziyaret etti. Türkiye'ye daha önce de geldiğini söyleyen Şarkiyat Ensititüsü Direktörü Prof. Dr. Rostislav Ribakov, İstanbul ve Ankara'yı gördüğünü, ancak Bursa'nın kendisini çok etkilediğini söyledi. Bursa'nın Rusya'da yeterince tanınmadığını vurgulayan Prof. Dr. Ribakov, Vali Harput'a "Canınız ne zaman sıkılırsa Moskova'ya gelin, sizi misafir edelim. Moskova'nın daha büyük dertlerini görün, rahatlayın" demesi gülüşmelere neden oldu. Vali Şahabettin Harput, Bursa'nın turizm potansiyelini harekete geçirmek için çalıştıklarını söyledi.


Rus bilimadamı Ribakov, Türkiye'ye dünya genelindeki Türk okullarının çalışma sistemini, ekonomik, kültürel altyapısını öğrenmek ve tespit etmek için geldiklerini söyledi. Türk okullarının dünyada yeterince tanınmadığını dile getiren Ribakov, Türk okullarını New York Times'in manşetine taşımasını ise; "New York Times'in bu konuyu başlık yapmasına şaşırdım, ama gazete sadece Pakistan'da değil, dünya genelindeki okulları da haber yapmalı. Aslında haberin özü Türk okullarının radikalizmi engellemesidir. Dünyadaki birçok insan bu okullar hakkında az bilgiye sahip. Bilseler şaşırmazlar. Okulların çalışmasıyla ilgili çok fazla bilgi sahibi değliler. Okullar sadece Pakistan'da değil, dünyanın her yerinde barışa yönelik çalışmalarla göz dolduruyorlar. New york Times bu haber yapmakla kalmamalı, yapabileceği değişik yerlerdeki haberleri de yapmalı. Aslında şunu söyleyebiliriz; biz bu geziyle bu okulların çalışma sistemini, ekonomik, kültürel altyapısını öğrenmek, tespit etme fırsatını bulduk,Türk insanlarının sıcak misafirperverliğini gördük." diye konuştu.


BU OKULLARI GÖRMEK BİZİM İÇİN BAYRAM OLDU

İstanbul'da da Özel Burç Kolejleri'ni ziyaret ettiğini anlatan Prof. Dr. Ribakov, Bursa Nilüfer Lisesi'ndeki çocukların aksiyonundan çok etkilendiğini söyledi. Ribakov; "Nilüfer Eğitim Kurumları'nı gördük. Öğrencilerin aksiyon dolu ruhunu gördük, bu bizim için bayram oldu. Bu okullar için söylenecek söz şu; eğitim öğretim her okulda verilebilir. Eğitimin kalitesi artırılabilir, bu okulların farkı öğretim kısmı. Ahlaki değerleri öyle güzel metodlarla veriyorlar ki; yasaklayarak, zorlayarak değil insanlara sevdirerek farklı şekilde eğitim veriliyor. İnsanlar bunu benimsiyor, öğrenciler de o güzellikleri başkalarına da anlatma, hayata geçirme istekleri oluyor. Nereye gitsek gönüllü genç, idealist öğretmenlerle karşılaşıyoruz. Bu çok büyük bir avantaj. Bu hareket için kıyaslama belki doğru olmaz ama Rusya'nın böyle bir avantajı yok. Komünizm sonrası Rusya serbest piyasaya girdikten sonra, ahlaki yapının değiştiği bir süreçten geçti. Şimdi toplamaya çalışıyor. Diyalog Avrasya Platformu'ya çalışmak bizim için çok önemli." diye konuştu.

Heyet ziyaretin ardından Valilik binasındaki Atatürk heykeli önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

16 yıl önce