|

Türk şirketlerinde karar patronların tekelinde

Yabancı şirketlerin Türkiye'deki temsilcilerine göre Türk şirketlerinde patron, “parayı ben veriyorum kararı ben alırım” diyor

İstanbul
00:00 - 15/04/2007 Pazar
Güncelleme: 00:16 - 15/04/2007 Pazar
Yeni Şafak
Türk şirketlerinde karar patronların tekelinde
Türk şirketlerinde karar patronların tekelinde

Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketlerin temsilcileri, Türk şirketlerinde yönetim sisteminin hala hiyerarşik düzene bağlı olduğunu bunun değişmesinin zaman alacağını düşünüyorlar. Eduplus Eğitim Danışmanlık tarafından bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilen “Liderlik Zirvesi” bu yıl da yoğun ve oldukça verimli geçti. İş dünyasının yoğun ilgi gösterdiği zirveye Türkiye'de faaliyet gösteren yerli ve yabancı şirketlerin CEO ve yöneticileri katıldı.

Türk şirketlerinde yönetimin çok hiyerarşik bir şekilde gittiğine dikkat çeken BSH Ev Aletleri İcra Kurulu Başkanı Norbert Klein, “Uluslararası yaklaşımla geldiğinizde her şey değişti diyorsunuz. O zaman bazı insanlar bundan rahatsız olabiliyor. Yine (parayı ben veriyorum kararı ben alırım) diyebiliyor” şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ OLAN HEDEFİ İYİ ÇİZMEK

Klein, açıklığın, bilgi ve düşüncelerini işçilerle paylaşmanın önemine işaret ederek, “Bu bizim için olmazsa olmaz. İşçilerimiz de kendi düşüncelerini açıkça ortaya koyarlar. Şeffaflık bizde çok önemli” dedi. Boehringer Ingelheim Genel Müdürü Zinta Krumins de, lider olmak isteyenlere, kendi değer ve beklentilerini oluşturmalarını tavsiye etti. Krumins, yöneticinin ne yapılması gerektiğini söylemek yerine ne yapılması gerektiğini önermesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'deki yapıda hiyerarşik beklentilerin olduğunu kaydeden Krumins, “Türkiye iş dünyasında bazı hususlar zaman alıyor. Gitmek istediğiniz yer zor olabilir, önemli olan hedefi iyi çizmek. Bu nedenle önemli pozisyonlar için sabırlı olmalısınız” diye konuştu.


Herkesin dolduracağı boş bir sayfası var

  • Zirveye katılan diğer konuşmacıların liderlik, yöneticilik ve girişimcilik konularındaki düşünceleri de özetle şöyle;

  • Ülker Grubu Başkanı Ali Ülker, “Geçmişte liderlik korku ve saygıya dayanıyordu şirket yöneticisinin söylediği kanundu. Bugünkü gençler ise sorguluyor.”

  • Abdi İbrahim İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, ”Süper lider geleceğe odaklı, belirsizlikten korkmayan, sağduyulu, esprili, sebatkar.”

  • Goldaş Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yalınkaya, “İnsanları lider yapan vizyondur.”

  • Yaşar Holding İcra Kurulu Başkanı Hasan Denizkurdu, “Başkalarının hayat hikayelerini bırakın, Tanrı size boş bir

    hayat sayfası vermiş. Ne zaman siz o sayfayı doldurursunuz ve yazdıklarınız bestseller olur, o zaman

    başarı sizindir.”


  • Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emine Sabancı Kamışlı, “Ben kapıyı açıyorum. İçeri girersin ama odada kalıp kalmamak senin performansına bağlı.”

    Uyurken hata yapılmaz

    İkea'da insanları hataya teşvik ettiklerini ve bunları nasıl düzelteceklerini gösterdiklerini aktaran Ikea Türkiye Genel Müdürü Mikael Bartroff', “İnsan sadece, uyurken hata yapmaz. Çünkü bir şey yapmazsanız hata da yapmazsınız” dedi. Bartroff, İkea'da en üst düzey yöneticinin müşteri olduğunu, müşterinin kendilerine liderlik yaptığını söyledi. Bartroff, İkea'da en alt seviyedeki tüm çalışanların karar verme mekanizmasına katıldığını söyledi.


  • 17 yıl önce