|

Türk yargısının kanayan yarası: İyi hal indirimi

Türkiye'de kimi olaylarda mahkemenin suçlularla ilgili karar verirken 'iyi hal indirimi' yapması sadece mağduru ya da onun yakınlarının değil duyarlı vatandaşların da vicdanını yaralıyor. Son olarak 7 yaşındaki bir kızı taciz etmekten hüküm giyen ardından 'mahkemedeki terbiyeli tutumu' nedeniyle cezası indirime gidilip sonunda tahliye edilmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Türk yargısında, 'belirlenen suçlara indirim uygulanmaz' diye bir hüküm olmadığını anlatan Avukat Yılmaz Yazıcıoğlu, "Hakimin takdir hakkını yasaklamak da son derece yanlış olur. Hakime güveneceksin. Türkiye'de hakimler saygıyı kravat takma, duruşmada elini cebine atmama gibi yerlerde arıyor. Eğer hakimi doğru yetiştirebilirseniz, hakim de gerçekten duruşmada yardımcı olan kişilere indirim yapması gerektiğini bilir" dedi.

Sertaç Aksan
04:01 - 12/02/2019 Salı
Güncelleme: 10:29 - 12/02/2019 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde, 2016 yılında 7 yaşında olan kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılanan Hasan G. (31),yerel mahkeme tarafından verilen 10 yıl hapis cezası sabıkasız geçmişi, cezasının geleceği etkisi üzerindeki olası etkileri değerlendirilerek 8 yıl 4 aya indirildi.

Yargıtay'ın kararı bozmasının ardından bölge mahkemesi de sanığın yargılama süresince göstermiş olduğu
olumlu tutum ve davranışlarını dikkate alarak cezayı 6 yıl 8 aya indirince, Hasan G.'nin cezaevinde geçirdiği süre dikkate alınarak tahliyesine karar
verildi.
Hasan G.'nin cinsel istismarına maruz kalan ve olayın yaşandığı dönemde 7 yaşında olan Z.D.'nin tahliyenin ardından günlüğüne yazdığı '
Bugün şubatın 6'sı. Bugün o çıktı, yani sesi, çok çok korkuyorum ama anneme söylemiyorum
' notu gözleri bir kez daha 'iyi hal indirimine' çevirdi.

Belirli suçlarda indirim uygulanır diye bir hüküm yok

Türkiye'nin kendi alanında en iyi avukatlarından biri olarak bilinen Yılmaz Yazıcıoğlu, mevcut hukuk düzeninde 'belirli suçlarda indirim uygulanır' diye bir hüküm olmadığının altını çizdi.

Suçlu kişinin pişman
olması, mahkemeye olayın aydınlatılması noktasında yardım etmesi, bir daha yapmayacağı yönünde izlenim bırakması gibi
etkenler nedeniyle hakimin indirim yapma takdirini kullanabileceğini anlatan Yazıcıoğlu, şunları söyledi:
"Bunun iki esprisi var; işlenen suçun ve suçu işleyenin şahsiliği.
Cezaların hepsi objektiftir önce. Sonra subjektif bir hal alır. Aynı suçu işleyenlerden biri pişman olur, diğerinde böyle bir yaklaşım görmezsiniz.
Dolayısıyla bu iki kişinin aynı cezayı almaması için mahkeme bunu ayırıyor ve bu ayrım hakimin takdir hakkı üzerinden tecelli ediyor.

Takdir hakkı illa kullanılacak diye bir kural yok

Hakimlerin 'her kravat takana' ya da 'mahkemede terbiyeli tavır takınana' iyi hal indirim uygulamak gibi bir zorunluluğu olmadığının altını çizen Yazıcıoğlu, şöyle devam etti:

"
Ancak mevcut uygulamada sanki bu yaklaşım bir 'kazanılmış hak' gibi karşımıza çıkıyor. Hemen her hakim bunu uygulamak zorunda hissediyor kendini.

Tabi burada şunun da altını çizmek gerekir, Türkiye'de mahkemeye saygı maalesef takım elbise, kravat gibi şeylerle özdeşleşiyor.


Türkiye'de hakimler mahkeme salonunda birinin elini cebine atmasına, ayak ayak üstüne atmasına filan takabiliyor. Hakimler saygıyı bu gibi ilginç yerlerde arıyorlar. Bu da yanlış bir sonuca götürüyor bizleri.

İyi hal indiriminin kaldırılması çok büyük yanlış olur

Yazıcıoğlu, "
İyi hal indirimin kalması gerekir mi?
" sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Bu büyük bir yanlış olur. Öncelikle hakime güvenmeyi öğrenmemiz lazım. Bu bir dayatma olmamalı. Sorun, hakimi doğru yetiştirebilmekte. Zaten siz hakimi doğru yetiştirirseniz o da takdir hakkını nerede nasıl kullanacağını iyi bilir.
7 yaşındaki kız çocuğuna sapkınlık yapan birine nasıl iyi hal indirimi veriyorsun, sapkınlık yapmış birine neden indirim yapıyorsun diye sorulması lazım.
Takdir hakkı kullanan mahkeme bunu neden kullandığını gerekçelendiriyor ve bunlar ilgili yerler tarafından denetleniyor.
"

Olayın geçmişi

  • Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde, 2016 yılında 7 yaşında olan kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılanan Hasan G. (31),yerel mahkeme tarafından verilen 10 yıl hapis cezası sabıkasız geçmişi, cezasının geleceği etkisi üzerindeki olası etkileri değerlendirilerek 8 yıl 4 aya indirildi.
  • Yargıtay'ın kararı bozmasının ardından bölge mahkemesi de sanığın yargılama süresince göstermiş olduğu olumlu tutum ve davranışlarını dikkate alarak cezayı 6 yıl 8 aya indirince, Hasan G.'nin cezaevinde geçirdiği süre dikkate alınarak tahliyesine karar verildi.
  • Cinsel istismara uğrayan Z.D.'nin Hasan G.'nin tahliye olmasının ardından günlüğüne yaşadığı korkuyu annesinden gizlediğini yazması vicdanları kanattı.

Hasan G., tahliye olmasının ardından Z.D.'nin yaşadığı mahalleye geri döndü. Şu an 10 yaşında olan Z.D.'nin günlüğüne yazdığı, daha sonra yırttığı sayfa annesinin dikkatini çekti. Z.D.'nin günlüğüne, "Bugün şubatın 6'sı. Bugün o çıktı, yani sesi, çok çok korkuyorum ama anneme söylemiyorum" yazdığı görüldü.

#Kocaeli
#Kartepe
#Hukuk
#Hakim
5 yıl önce