|

Turkcell ihaleye hazırlanıyor

GSM ihalesine girme hakkı bulunmayan Turkcell'in yeni şirketlerin kullanacağı banda uygun istasyonlar kurduğu belirlendi. Bu gelişme, Turkcell'in ihaleye hazırlığı şeklinde yorumlanıyor.

.
00:00 - 19/02/2000 Cumartesi
Güncelleme: 17:57 - 7/01/2014 Salı
Yeni Şafak
Turkcell ihaleye hazırlanıyor
Turkcell ihaleye hazırlanıyor

İstanbul- İki GSM operatöründen biri olan Turkcell şirketinin, önümüzdeki günlerde açılacak yeni GSM ihaleleri için hazırlık yaptığı belirlendi. Telsim'le birlikte Ulaştırma Bakanlığı ile imzaladıkları sözleşme uyarınca 900 bandında faaliyet gösteren Turkcell'in, ihalesi yapılması düşünülen ve 1800 bandını kullanacak GSM şebekeleri için, Ericson firmasına 1800 bandında çalışabilecek istasyonlar kurdurduğu belirlendi. Daha önce yapılan sözleşme uyarınca yeni ihaleye girmesi söz konusu olmayan Turkcell'in neden böyle bir yola başvurduğu merak konusu oldu.Ulaştırma Bakanlığı ile Turkcell ve Telsim şirketleri arasında imzalanan sözleşmede, "900 bandında faaliyet gösteren operatörler 1800 bandı için açılan ihaleye giremezler" hükmü olmasına rağmen Turkcell'in, kendi istasyonlarının yanına 1800 bandında çalışabilecek istasyonlar kurdurduğu bildirildi.

Turkcell'in planları

Bu arada, söz konusu durum bakanlıkla imzalanan sözleşmeye göre yeni ihaleye giremeyecek olan Turkcell şirketinin başka bir isimle ihaleye girme planları yaptığını gündeme getirdi. Ericson'la işbirliği içinde olan Turkcell'in, 1800 bandı için yapılacak ihalede Ericson şirketini kullanarak yer alabileceği üzerinde duruldu.

Maliyet daha düşük

Öte yandan, 1800 bandı için Ericson şirketine istasyon kurduran Turkcell'in, mevcut 900 bandı için kurduğu şebekesinin altyapısını kullandığı öğrenildi. 900 bandı ile kurulu şebeke ile 1800'lük şebekenin entegre olabilecek teknik özelliğe sahip olduğu belirtilerek, mevcut şebekenin alt yapısını kullanarak 1800 bandında bir şebeke oluşturmanın çok daha avantajlı olduğu ve bunun maliyetinin daha düşük olduğu bildirildi.

Bakanlık'tan ilginç yaklaşım

Turkcell'in 1800 bandı istasyonu kurdurmasıyla ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı'ndan da ilginç bir yaklaşım geldi. 900 bandında çalışan operatörlerin 1800 bandında çalışacak operatörler için açılacak ihaleye girip girmeyeceği konusunda farklı iki görüş olduğuna dikkat çeken yetkililer, son kararın Rekabet Kurulu tarafından verileceğini söylediler. Yetkililer, imzalanan sözleşmeye göre Turkcell'in yeni ihaleye katılamayacağına dikkat çekerek, "Turkcell'in imzalanan sözleşmeye aykırı hareket ettiği konusu gündemde. Yani sözleşmelerin iptali söz konusu olabilir. Bunu gözönünde bulunduran Turkcell, eğer eski sözleşme iptal edilirse yeni ihaleye katılabilir. Bu nedenle 1800 bandı istasyonları kurduruyordur" dediler.

24 yıl önce