|

Türkiye, bir numaralı ticaret ortağımız

2. Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu'nda Gürcistan Başbakanı Gilauri, “Gürcistan'ın bir numaralı ticaret ortağı Türkiye, bir numaralı yabancı direkt yatırımcımız da Türkiye” diye konuştu.

Aa
00:00 - 29/09/2010 Çarşamba
Güncelleme: 23:10 - 29/09/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye, bir numaralı ticaret ortağımız
Türkiye, bir numaralı ticaret ortağımız

Gürcistan Başbakanı Nikoloz Gilauri, 'Gürcistan'ın bir numaralı ticaret ortağı Türkiye, bir numaralı yabancı direkt yatırımcımız da Türkiye' dedi

Atlantik Konseyi tarafından Conrad Otel'de düzenlenen '2. Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu'nun açılışında konuşan Gilauri, konferansın konusu olan ekonomi ve enerjinin Gürcistan'ın önemli rol oynayabileceği iki alan olduğunu belirterek, ülkesinin bu iki alandaki rolünü ve perspektifini anlattı.

Gürcistan'da liberal ekonomi, düşük vergi ve özel sektörün rol oynayacağı bir ekonomiyi hakim kılmak için birkaç yıl önce yaptıkları reformların başarılı olduğunu vurgulayan Gilauri, ülkelerindeki 21 farklı vergiyi 6'ya indirdiklerini, tüm yasaları özel sektör için hazırladıklarını söyledi.

Yabancı yatırımcıları çekmek için en uygun ortamı yaratmaya çalıştıklarını, vergi yasalarını ona göre azalttıklarını ve alınması gereken lisansları yüzde 85 düşürdüklerini anlatan Gilauri, şimdi Gürcistan'da lisans almanın çok kolay olduğunu kaydetti.

Gilauri, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hong Kong'dan sonra dünyada en az vergi uygulayan 4. ülkenin Gürcistan olduğunu ve yeni bir şirketin bir günde açılabileceğini belirtti.

Hükümetlerinin en büyük başarısının, yolsuzlukla mücadelede elde ettiği başarı olduğuna işaret eden Gilauri, bugün hem kendi bölgesinde hem de Avrupa'da yolsuzluğun en az olduğu ülkenin Gürcistan olduğunu söyledi.

Gilauri, Dünya Bankası'nın şirketlerin açılması, kapatılması, istihdam, ithalat, ihracat gibi konuları inceleyerek rapor hazırladığını ve Gürcistan'ın tüm bu açılardan en iyi 11 ülke arasında yer aldığını anlattı.

Liman ve havaalanlarının özelleştirildiğini, her şeyin özel sektöre açıldığını aktaran Gilauri, komşu ülkelerle pek çok özel anlaşmalar yaptıklarını, serbest ticaret ve çifte vergi anlaşmaları imzaladıklarını kaydetti.

Gilauri, 'Gürcistan'ın bir numaralı ticaret ortağı Türkiye, bir numaralı yabancı direkt yatırımcımız da Türkiye' dedi.

Tüm dünyanın finansal krizden etkilendiğini ve 2009 yılının zor bir yıl olduğunu dile getiren Gilauri, bu yılın ilk çeyreğinde Gürcistan'ın yüzde 6.5 büyüme hızına ulaştığını, ikinci çeyrekte ise bu oranın yüzde 8.4'e yükseldiğini, reformların ve çabaların devam edeceğini vurguladı.

Gilauri, ülkesinde anayasa değişikliği yapacaklarını, ayrıca makro ekonomik büyümeyi sağlamak için parlamentoda 1-2 kural hazırlandığını belirterek, 'Yeni vergiler düşünüyoruz, ama yeni vergileri önce vatandaşlarımıza danışarak bu kararı alacağız. Vatandaşlarımız izin verirse yeni vergileri yerleştireceğiz' dedi.


-ENERJİ PROJELERİ-

Enerji projelerine de işaret eden Gilauri, Bakü-Ceyhan'ın çok önemli bir enerji projesi olduğunu, Bakü-Tiflis boru hattı ve yüksek voltaj hattının giderek talebi artırdığını söyledi.

Gilauri, 'Yüksek voltaj hattının kullanılması için talep çok arttı. Türkiye ve Gürcistan Enerji Bakanları, yeni enerji hatlarının yapımı için anlaşma yaptı. Yeni tren yolu inşa ediyoruz. İki ülkeyi birbirine bağlayan Batum limanından bahsettik. O da müthiş bir bölgesel projedir. Batum havaalanı her iki ülke tarafından kullanılacak bir alan' dedi.

Gürcistan'daki enerji yatırımları hakkında da bilgi veren Gilauri, birkaç yıl öncesine kadar ülkesinde elektrik kesintileri uygulanırken, şimdi Rusya, Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan'a enerji sattıklarını kaydetti.

Gilauri, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Gürcistan, Avrupa'nın ve bölgenin enerji güvenliği için büyük bir merkez haline geldi. Kuzeyden güneye, doğudan batıya Gürcistan'ın içinden geçen enerji hatları var. Azerbaycan'dan Karadeniz'e, Türkiye'ye, Ceyhan'a geçen enerji hatları hep bizim üzerimizden geçiyor. Ülkemizin gelecekte enerji güvenliğine katılımı daha çok olacak. AB enerji güvenliğine sahip olabilirse ileri gider. Enerji politikası ve çeşitliliği olmazsa ileriye gidemez. Enerjide çeşitlenmek enerji güvenliği için çok önemli. Bugün artık enerji kaynaklarımız da enerji güvenliğimiz de çeşitlendi. Yüksek voltaj hatları çok iyi bir örnek. Nabucco projesi çok güzel ve anlamlı bir proje. Gelecek yıllarda genişleyecek. Gürcistan buna da katkı sağlayacak. İki ülkenin el ele katılacakları, Avrupa'nın güvenliğine katkı sağlayacakları çok sayıda proje var. Hep birlikte bunları inşa edeceğiz. Tren yolu Çin ile Londra'yı birbirine bağlayacak bir proje. Bütün bu projelerin bir kısmı yapıldı, ama daha yapılacak çok şey var.'

Atlantik Konseyi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Dinu Patriciu da bu forumun 2010 yılında tekrar toplanmasının büyük mutluluk olduğunu ifade ederek, hem politikacılar hem de iş çevreleri açısından bölgedeki işbirliğini geliştirmenin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Patriciu, Atlantik Konseyi Avrasya Enerji Merkezi'nin çok önemli görev yaptığını, Avrasya'daki siyasi istikrarı sağlayacak bir inisiyatif olduğunu vurguladı.


14 yıl önce