|

Türkiye büyümede Avrupa''yı solladı

ABN AMRO Bankası Kıdemli Ekonomisti Dijkhuizen, Türkiye''nin gelişen rekabetçiliği, genç nüfusu ve güçlü büyüme dinamikleriyle Avrupa''yı geçen ekonomiler arasında yer almaya devam ettiğini söyledi. Dijkhuizen, ''Suriye''yle yaşanan politik krizlere karşın Türkiye''nin 2013''te yüzde 3,5, 2014''te ise yüzde 4,5 büyüyeceğini düşünüyorum'' dedi.

.
00:00 - 14/09/2013 Cumartesi
Güncelleme: 23:19 - 13/09/2013 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye büyümede Avrupa''yı solladı
Türkiye büyümede Avrupa''yı solladı

Hollanda merkezli ABN AMRO Bankası Avrupa ve Orta Doğu Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizen, Türkiye''nin 2. çeyrekteki büyüme oranının piyasa beklentisinden daha iyi geldiğini belirterek, ''Suriye''yle yaşanan politik krizlere rağmen Türkiye''nin 2013''te yüzde 3,5, 2014''te ise yüzde 4,5 büyüyeceğini düşünüyorum. Türkiye gelişen rekabetçiliği, genç nüfusu, ekonomik çeşitliliği, ihracat tabanı ve güçlü büyüme dinamikleriyle Avrupa''yı geçen ekonomiler arasında yer almaya devam ediyor'' dedi.

BEKLENTİLERDEN DAHA İYİ

Dijkhuizen, Türkiye''nin 2. çeyrek büyüme verilerine ilişkin Türkiye''nin 2. çeyrekteki büyüme oranının piyasa beklentisinden daha iyi geldiğini ifade etti. Dijkhuizen ayrıca, elde edilen büyüme oranının iç politik çalkantıların ve sermaye çıkışının büyümeye etkisinin nispeten sınırlı kaldığını gösterdiğini söyledi. Beklenenden daha iyi gelen inşaat hisselerinin büyümeyi destekleyen etkenlerden biri olduğunu dile getiren Dijkhuizen, Türkiye''de özel tüketimin daha güçlü olmasına karşın özel yatırım ve net ihracattan gelen katkının yetersiz kaldığını söyledi.

İKİNCİ YARIYA DİKKAT

Merkez Bankası''nın likidite şartlarını sıkılaştırmasının bu yılın 2. yarısında büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini dile getiren Dijkhuizen, ''Sermaye çıkışına yol açan piyasa duyarlılığının kötü durumu ve Merkez Bankası tarafından likidite şartlarının sıkılaştırılması bu yılın ikinci yarısında büyümeyi olumsuz yönde etkileyebilir'' değerlendirmesinde bulundu.

AB''den daha yüksek rakamlar

ABD merkezli finans kuruluşu Cumberland Advisors Küresel Ekonomiler Başekonomisti Bill Witherell ise, Türkiye''nin yüzde 4,4''lük büyüme oranının kendi tahmininin yüzde 0,5 üzerinde çıktığını belirterek, bu rakamın Türkiye''de meydana gelen son iç politik tansiyonlardan sonra Türkiye için güzel bir sürpriz olduğunu söyledi. Türkiye''nin büyüme rakamının aynı dönemde Avro Bölgesi''nden ve Avrupa Birliği''nden (AB) daha yüksek olduğuna dikkati çeken Witherell, ''Aynı durum sadece bu çeyrek için değil, bütün 2013 ve 2014 yılları içir geçerli olacaktır. Avrupa''da ekonomik anlamda iyileşmenin olduğu doğrudur ancak bu iyileşme kademeli bir şekilde gerçekleşmeye devam edecektir. Hem 2013''ün ikinci yarısında hem de 2014''te Türkiye''den yüzde 4 oranında bir büyüme kaydetmesini bekliyorum'' şeklinde konuştu.

Genç nüfus önemli

Dijkhuizen, ''Gelişen piyasalardaki piyasa hassasiyeti ve Suriye''yle krizlere rağmen Türkiye''nin 2013''te yüzde 3,5, 2014''te ise yüzde 4,5 büyüme kaydedeceğini düşünüyorum. Türkiye gelişen rekabetçiliği, genç nüfusu ve ihracat tabanı ve güçlü büyüme dinamikleriyle Avrupa''yı geçen ekonomiler arasında yer almaya devam ediyor'' dedi.


11 yıl önce