|

Türkiye büyümeye devam edecek

DB Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Türk ekonomisinin dünyada en hızlı büyüyen ve sağlıklı bir şekilde büyümeye devam eden ekonomilerden birini teşkil ettiğini söyledi

Aa
00:00 - 25/01/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:10 - 25/01/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye büyümeye devam edecek
Türkiye büyümeye devam edecek

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Türkiye ekonomisinin sağlıklı bir hızla büyümeye devam ettiğini, ayrıca dünyadaki en hızlı büyüyen ekonomilerden birini teşkil ettiğini vurgulayarak, "2007'de de güçlü bir büyüme bekliyorum" dedi.

Dünya Bankası Türkiye Direktörlüğü görevine yeni başlayan Zachau, Türkiye ekonomisinde 2001'den itibaren güçlü bir iyileşme süreci olduğunu ve yıllık büyümenin ortalama yüzde 7,8 olduğunu kaydetti.

Güçlü mali disiplin ve sıkı para politikalarının ekonomiye olumlu katkı sağladığını ifade eden Zachau, "Ulaşılan nokta etkileyicidir. Ancak yapısal değişiklikleri ilerletmek ve yeni kurulan ekonomik kurumların modernizasyonunu devam ettirmek için daha yapılacak çok şey vardır. Türk ekonomisi sağlıklı bir hızla büyümeye devam ediyor. 2007'de de güçlü bir büyüme bekliyorum" dedi.

CARİ AÇIK İZLENMELİ

Zachau bu arada, riskleri nedeniyle doğal olarak mevcut cari açığın dikkatle izlenmesi gerektiğini de ifade etti.

Bu yıl yapılacak seçimlerin, genel makro ekonomik dengeleri olumsuz etkilemeyeceğini vurgulayan Zachau, "Türkiye'nin şu anda çok başarılı bir dört yıllık geçmişi mevcuttur. Geçen yılın gelişmeleri ile beraber güçlü politikaların ve destekleyici uluslararası ortamın devam edeceği varsayımıyla büyümenin sürmesi beklenmektedir" diye konuştu.

REFORM GECİKMEMELİ

Sosyal güvenlik reformunun, Türkiye için hayati öneme sahip olduğunu ve çok gecikmeden bu reformun hayata geçirilmesinin önemini de vurgulayan Zachau, "Sosyal güvenlik reformu Türkiye için kritik öneme sahip. Uluslararası derecelendirme kuruluşları da son zamanlarda, sosyal güvenlik reformunun Türkiye için önemine değindiler" dedi. Zachau, Türk yetkililerin reformu 1 Temmuz 2007'den itibaren tam anlamıyla uygulama çabalarını da takdirle karşıladığını söyledi.

Piyasada güven oluştuğunu ancak halen ekonomide hassas noktaların bulunduğuna dikkati çeken Zachau, uluslararası yatırımcıların risk beklentisindeki değişikliğin, Türkiye de dahil tüm yükselen piyasaları etkileyebileceğini ifade ederek, "Bu nedenle yüksek faiz dışı fazla ve sosyal güvenlik reformu yatırımcıların Türkiye hakkındaki kararlarında anahtar konuma sahip olacaktır" dedi.


İstihdam büyümeye ayak uyduramadı

Türkiye'nin en önde gelen konularından birisinin, artan nüfus oranında istihdam yaratılamaması konusu olduğunu ifade eden Zachau, OECD ülkelerinde iş gücü katılım oranı yüzde 70 olurken Türkiye'de bu oranın yüzde 48 olduğunu belirtti. Zachau, “Daha fazla ve daha iyi istihdam Türkiye'de en büyük öncelik olmalı. Son yıllardaki istihdam çabaları çalışabilecek nüfusun hızlı artışına ayak uyduramamıştır" dedi.


17 yıl önce