|

Türkiye eşsiz pozisyonunu çok daha iyi kullanabilir

Uluslararası Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr.Masahiko Aoki, gerek ekonomik, gerek stratejik, gerekse bir enerji koridoru ve medeniyetler köprüsü olarak Türkiye'nin eşsiz bir pozisyonda bulunduğunu söyledi. Aoki, bütün bunlara rağmen Türkiye'nin ekonomik anlamda bu özelliklerini iyi değerlendiremediğini savundu

Aa
00:00 - 10/09/2010 Cuma
Güncelleme: 23:07 - 9/09/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye eşsiz pozisyonunu çok daha iyi kullanabili
Türkiye eşsiz pozisyonunu çok daha iyi kullanabili

Uluslararası Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr.Masahiko Aoki, Türkiye'nin, küresel kriz sürecindeki ekonomik performansını değerlendirerek, ülke durumunun oldukça iyi ve oldukça dikkat çekici bir düzeyde olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Aoki, ülkenin bu performansına rağmen coğrafi olarak bulunduğu pozisyonu iyi kullanamadığı görüşünde olduğunu belirterek, gerek ekonomik, gerek stratejik, gerekse bir enerji koridoru ve medeniyetler köprüsü olarak Türkiye'nin eşsiz bir pozisyonda bulunduğunu söyledi. Aoki, ülkenin bu avantajını yeterince iyi değerlendiremediğine dikkat çekti.

BU FİLMİ GÖRMÜŞTÜK

Dünya ekonomisindeki gelişmeleri de değerlendiren Aoki, Çin'in yurtiçi milli gelirinin (gayri safi yurtiçi hasıla-GSYH), aslında ilan edilenin çok üstünde bulunduğuna dikkat çekerek, para birimi Yuan'ın düşük olması nedeniyle, Çin'in milli gelirinin de, aslında gerçek değerinin çok altında bulunduğunu kaydetti. Aoki, 'eğer Satın Alma Gücü Paritesi (SGP-GSYH) açısından hesaplarsanız, aslında, Çin, Japonya'yı 10-15 yıl önce de geçmişti' dedi.

HİNDİSTAN ATAĞA GEÇECEK

Prof. Dr. Aoki, Çin'in nüfusunun çok fazla olması nedeniyle, Çin'in kişi başına milli gelirinin Japonya'ya göre daha az olduğuna da dikkat çekti. Aoki, 10 yıl içinde, Hindistan'ın, Japonya'yı geçerek, dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olacağını da vurguladı.

ÇİN VE JAPONYA ANLAŞMALI

Çin ile Japonya arasındaki karşılıklı çıkarlara dayalı bir işbirliği yapılabileceğini ifade eden Aoki, şunları söyledi: 'Çin'in büyüme potansiyeli çok yüksek, çünkü nüfusunun yüzde 60'ından fazlası kırsal kesimde yaşıyor ve bu nüfus, hızlı bir şekilde sanayi bölgelerine göç eğilimi içinde bulunuyor. Ancak Çin'de yüz milyonlarca kişinin birden kentlere göç etmesi, çevre ve altyapı problemini de beraberinde getirecek.

ÇİNİN ALTYAPISI YETERSİZ

Bu kadar kalabalık nüfusu, barındıracak bir altyapı henüz mevcut değil. Çin, bu altyapıyı Japonya'dan ithal edebilir. Çin, işgücü serbestisi sağlayarak, Çinlilerin Japonya'ya gelmesine imkan verebilir, çünkü, Japonya'nın nüfusu yaşlanıyor. Çin ve Japonya arasındaki karşılıklı olarak yapılabilecek ticaret ve yatırım imkanı bulunuyor.' Aoki, Japonya'nın, ekonomik kalkınma sürecinde daha çok çevreye duyarlı bir ekonomik gelişme içinde olması gerektiğini de vurguladı. Masahiko Aoki geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalarda ise mevcut küresel bunalımın, güçlü finansal odakların başarısızlıklarından kaynaklandığını söylemişti.


Artık AB'den uzaklaşıp Asya ile işbirliği yapılmalı

Türkiye'nin, gittikçe güç kaybeden Avrupa Birliği'ne (AB) girme çabası içinde olmaması gerektiğini vurgulayan Aoki, AB sürecinde, gerekli düzenlemeleri zaten gerçekleştirdiğini, bundan sonra, Asya ekonomileriyle daha sıkı bir işbirliği içinde bulunması gerektiğini anlattı. Türkiye'nin, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Endonezya gibi güçlü bir ekonomik performansa sahip olduğunu belirten Aoki, bu nedenle, Türkiye'nin, 2020 yılına kadar dünya üretiminin yarısından fazlasını gerçekleştirecek olan başta Çin, Hindistan olmak üzere Asya ülkeleriyle daha çok işbirliği yapmasında fayda olduğunu ifade etti.


2020'de süper güç olmak için Ar-Ge'ye önem verin

Aoki, Türkiye'nin, Asya'nın yükselen güçleriyle işbirliği yapması halinde, 2020 yılında önemli bir küresel güç haline gelebileceğini de vurguladı. Türkiye'nin, ucuz Çin malları ile rekabet etme gayreti içinde olmaması gerektiğini belirten Aoki, bunun yerine, Ar-Ge ve eğitime daha çok kaynak ayırarak, sadece Türkler tarafından üretilebilen rekabet gücü yüksek ürünlere yönelmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu. Aiko, Türkiye'nin, Doğu ile Batı arasında bir köprü olduğunu belirterek, Türk iktisatçılarının da bu eşsiz avantajın farkında olması gerektiğini ifade etti.



14 yıl önce