|

Türkiye fırtınaya teslim

Yurdun batı kesiminden başlayarak içanadoluya doğru ilerleyen yağışlı hava ve fırtına, iki kişinin ölümüne yol açtı. Birçok ev ve işyerini su bastı, bazı camilerin minareleri yıkıldı.

Yeni Şafak
00:00 - 10/10/2003 Cuma
Güncelleme: 10:37 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Sağanak yağış ve şiddetli rüzgar hayatı olumsuz yönde etkiledi. Bursa'da fırtına nedeniyle yıkılan minarenin altında kalan bir kişi ile İzmir'de denize düşen bir vatandaş hayatını kaybetti. İstanbul'da dün saat 05.00'ten itibaren etkili olan sağanak yağış, özellikle Anadolu yakasında olumsuzluğa neden oldu. Yağmur ve şiddetli rüzgar nedeniyle; Ümraniye, Kartal, Pendik ve Maltepe gibi ilçelerde, elektrik kesintisi yaşandı. Sabah saatlerinde işyerlerini açan vatandaşlar dükkanlarına su girmesini kendi imkanlarıyla engellemeye çalışırken, yollarda biriken sular da araçların arızalanmasına yol açtı.

Minarenin altında kaldı

Bursa'nın Orhaneli İlçesi'ne bağlı Argın Köyü'nde, sabah namazını kıldıktan sonra camiden çıkanların üzerine devrilen minare Akif Bayram'ın (70) ölümüne yol açtı. Yaralanan 5 kişi tedavi altın alındı. Bursa Valiliği ilköğretim okulları ile liseleri bir gün (dün) tatil etti. Öte yandan, İzmir'in Konak ilçesinde alkollü olduğu belirtilen 1 kişi Alsancak İskelesi'nde denize düştü. Kimliği belirlenemeyen 25-30 yaşlarındaki kişi bulunamadı. Lodos nedeniyle deniz seviyesinin normalden 30 ile 60 santimetre arasında değişen büyüklükte yükseldiği belirlendi. Alsancak bölgesinde 44 noktada deniz seviyesinin altındaki işyerinde biriken sular, İZSU Genel Müdürlüğü ekiplerince tahliye edildi. Bazı konutların bodrum katlarını su bastı.

Deniz ulaşımı aksadı
Şiddetli fırtına nedeniyle İstanbul, İzmir ve Çanakkale'de deniz ulaşımı aksadı. İstanbul'da hayatı olumsuz etkileyen şiddetli rüzgarın hızının, zaman zaman saatte 70 kilometreye ulaştığı bildirildi. Şiddetli lodos yüzünden İzmit Körfezi'nde feribot seferleri yapılamazken, Topçular-Eskihisar arası feribot seferleri de yaklaşık 45 dakika yapılamadı. Çanakkale'de Gelibolu- Lapseki arasındaki araba vapuru seferlerinde de aksama oldu. Fırtınada İstanbul Defterdarlığı'nın çatısı ile sac çatısı uçtu. Çatıdan kopan bazı parçalar da, çevredeki binalara isabet ederek camların kırılmasına neden oldu. Şiddetli fırtına Adapazarı, Düzce, Balıkesir, Yalova, Tekirdağ, Çanakkale, İzmit, Manisa, Çorum, Kırıkkale, Çankırı ve Karadeniz'de yaşamı olumsuz etkiledi. Bandırma ve Ayvalık'ta, şiddetli fırtına nedeniyle limanda demirli çok sayıda balıkçı teknesi battı. İzmit'te şiddetli lodos nedeniyle Eskihisar-Topçular arasındaki feribot seferi yapılamadı. Bartın'da "Laine" isimli 15 bin 893 grostonluk ve 19 mürettebatı bulunan Panama bandıralı gemi, fırtına nedeniyle halatlarının kopması sonucu karaya oturdu. Zonguldak'ta da telefon ve elektrik direklerinin yıkılması sonucu maddi hasar meydana geldi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce