|

Türkiye ile birlikte herkes kazanacak

Devlet Bakanı Çağlayan, çevre ülkelerle tüm kazançlarını beraber gerçekleştirmek istediklerini belirterek, 'Bizim dinimiz, 'komşusu açken tok yatan bizden değildir' der. Bundan dolayıdır ki, biz ticari imkanlarımızı, ortak yapmak zorundayız" dedi

Aa
00:00 - 25/06/2010 Cuma
Güncelleme: 02:47 - 25/06/2010 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye ile birlikte  herkes kazanacak
Türkiye ile birlikte herkes kazanacak

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, komşu ve çevre ülkelerle tüm kazançlarını beraber gerçekleştirmek istediklerini belirterek, 'Bizim dinimiz, 'komşusu açken tok yatan bizden değildir' der. Bundan dolayıdır ki, biz ticari imkanlarımızı, kazançlarımızı ortak yapmak zorundayız. Atasözümüz de, 'komşu komşunun külüne muhtaç' der. Bu anlayış içinde ticaretimizi çok daha fazla artırmamız lazım' dedi.

İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPILDI

Gaziantep'te son 4 yıldır 'Uluslararası Irak Fuarı' adı altında düzenlenen fuarın açılışında konuşan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 338 firmanın katıldığı fuarın, ticaretin artırılmasına yardımcı olduğunu belirterek, iş görüşmelerine, 91 Türk firması, 146 Iraklı firmanın yanında, Suriye, Ürdün, Lübnan ve İran'dan 237 firma temsilcisinin katıldığını belirtti.

İSLAM ÜLKELERİ ÖN PLANDA

Zafer Çağlayan, 'Dış ticaretimizi, 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde 1 trilyon dolara çıkarmak istiyoruz. Bunu özellikle İslam ülkeleri ile yapmak istiyoruz' dedi. Ülkeler arasında vizeleri kaldırdıklarını, ticareti serbestleştirdiklerini ve işadamlarının önünü açtıklarını söyleyen Bakan Çağlayan, 'Sizlerin taleplerine her zaman kulak vereceğiz. Ben de sizlerin içinden gelen bir arkadaşınızım. İşadamlarının ne istediğini, gözlerinin içine bakarak anlarız' dedi.

GELİN, BARIŞ HAVZASI YAPALIM

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, komşu ülkelerin daha yüksek bir refaha erişmesini dilediklerini belirterek, 'Vizeler yok, serbest ticaret anlaşmaları var. Yani daha yüksek refah için daha çok ticaret, daha çok yatırım için ne gerekiyorsa var. Gelin, bütün bölgeyi bir 'barış havzasına' dönüştürelim. Ülkelerimizin büyük, güçlü potansiyellerine hep beraber hayata geçirelim' dedi.


Daha fazla Türk şirketi Irak'ta yatırım yapsın

Kuzey Irak Yerel Yönetimi Ticaret ve Sanayi Bakanı Sinan Çelebi, ticari ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini ve ticaretin herhangi bir sınırı olmayacağını belirterek, 'Bu ülkelerin ticaretinin bir araya gelmesi ve entegrasyonu sağlamak bence en büyük amaçtır' dedi. Irak Ticaret Bakan Vekili Salar M. Ameen de konuşmasında, Irak-Türkiye ilişkilerinin çok çeşitli olduğunu ve mazisinin çok eskilere dayandığını belirterek, son 2 yılda üst düzeyde yapılan önemli ziyaretler sonucunda ilişkilerin gelişmesinden çok mutluluk duyduklarını söyledi. Irak-Türkiye dış ticaret hacminin geçen yıl 5 milyar dolara ulaştığını belirten Ameen, şunları kaydetti: 'Bütün Türk şirketlerinin Irak pazarına girmesini diliyoruz. Bütün Irak kentlerinde çok büyük yatırım imkanları var. Eğitim, iskan, sanayi, ulaştırma ve birçok alanda bu yatırımlar yapılabilir. Daha fazla Türk şirketini Irak'ta yatırım yapması için bekliyoruz.'


14 yıl önce