|

Türkiye karşıtı üyeler son kozlarını oynuyor

Avusturya, Türkiye'nin müzakere belgesini imzalamak için, savaş suçlularını teslim etmediği için müzakereleri durdurulan Hırvatistan'la görüşmelerin 3 Ekim'de başlatılmasını şart koştu.

Yeni Şafak
00:00 - 23/09/2005 Cuma
Güncelleme: 17:17 - 12/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • BERİVAN ORUÇOĞLU / BRÜKSEL


    Türkiye-AB müzakerelerini kilitlemek için Rumların ardından sahneye çıkan Avusturya, savaş suçlularını teslim etmediği için müzakereleri durdurulan Hırvatistan'la görüşmelerin 3 Ekim'de başlatılmasını şart koştu.

    3 Ekim'e günler kala AB, hala Türkiye ile müzakerelerde yol haritasını oluşturacak çerçeve belgesini tartışıyor. Rumların sahneden çekilmesinden sonra önplana çıkan Avusturya'nın ise 3 Ekim'de Hırvatistan'ın da müzakerelere başlaması için İngiltere üzerinde Türkiye baskısı oluşturma stratejisini izlediği ortaya çıktı.

    Şimdi de Hırvatistan kozu

    Hırvatistan'la görüşmeler, bu ülkenin, Bosna savaşı sırasında savaş suçu işlediği bilinen bazı askeri yetkilileri yargılamadığı ve Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne teslim etmediği gerekçesiyle durdurulmuştu. AB Daimi Temsilcileri (COREPER) toplantısında uzlaşma sağlanamayan çerçeve belgesiyle ilgili Avusturya ve Dönem Başkanı İngiltere arasında ikili görüşmeler sürüyor.

    AB diplomatları, Türkiye'nin üyeliğine karşıtlığıyla bilinen Avusturya'nın çerçeve belgesinde üç konuda değişiklik için uğraş verdiğini kaydediyorlar. Avusturya, müzakerelerin açık uçlu olması ve Birliğin yeni üyeleri özümseme kapasitesiyle ilgili cümleleri sertleştirmek isterken, tam üyelik dışındaki alternatiflere de belgede yer verilmesini istiyor.

    3 Ekim'e kadar 'oyalama'

    Diplomatik kaynaklar, önceki günkü COREPER toplantısında Fransa'nın belgeye özümseme kapasitesiyle ilgili olarak, "Bu süreç tüm Kopenhag kriterlerini ve Birliğin hazmetme kapasitesini göz önüne alacaktır" cümlesini koydurduğunu anımsatarak, Avusturya'nın tutumunun "taktik" olabileceğini belirtiyorlar. Geçen mart ayında müzakerlere başlaması gereken, ancak savaş suçlularını (General Ante Gotovina) Lahey Adalet Divanına teslim etmediği için görüşmelerin askıya alındığı Hırvatistan için, Avusturya'nın diplomatik bir manevra içinde olabileceğini kaydettiler. Kaynaklar, Avusturya'nın 3 Ekim'e kadar Türkiye'nin çerçeve belgesiyle ilgili "oyalanacağını" söylüyorlar.

    Belge, Del Ponte'yi bekliyor

    Avusturyalılar, 29 Eylül'de BM savaş suçları mahkemesi başsavcısı Carla del Ponte'nin Hırvatistan'la ilgili açıklayacağı rapora kilitlendi. Raporun olumlu olması halinde, 3 Ekim'de Türkiye'yle birlikte Hırvatistan'la da müzakereler başlayabilecek. Kaynaklar, "Rapor Zagreb'in BM mahkemesiyle tam işbirliği yaptığını söylerse, Avusturya inadından vazgeçer" dediler. AB kulislerinde Del Ponte raporuna kadar çerçeve belgesi ile ilgili gelişme olmayabileceği konuşuluyor. Öte yandan, Avrupa komisyonu sözcülerinden Kristina Nagy, Hırvatistan'ın Uluslar arası Lahey savaş suçluları mahkemesiyle işbirliği yapması durumunda, müzakerelerin başlayabileceğine işaret etti.

     
    Ermenilere karşı Türkiye'yi savunan Mirel, mahçup oldu

    Türkiye'de bugün yapılması öngörülen Ermeni Konferansı durdurulurken, Brüksel'deki Ermeni konferansında ilginç sahneler yaşandı. Avrupa Parlementosu'nda Hristiyan Demokrat Parlementer Ingo Friedrich'in himayesinde düzenlenen konferansta Türkiye'yi savunan Pierre Mirel, zor duruma düştü. Kürt sorunu ve Kıbrıs konularında Türkiye'yi eleştiri bombardımanına tutan konuşmacılara cevabı Avrupa Komisyonu'nun Genişleme Direktörü Pierre Mirel verdi. Mirel, Türkiye'nin son beş yılda büyük değişimler gösterdiğini belirterek, müzakerelerin başlamasıyla değişim sürecinin teşvik edileceğini söyledi. Ermeni sorunu konusunda Türkiye'yebaskı yapılmaması gerektiğini kaydeden Mirel, "Türkiye kendi içerisinden gelerek uzlaşıyı bulmalı" dedi. Büyük tepki alan Mirel, İstanbul Dördüncü İdare Mahkemesi'nin bugün yapılması planlanan Ermeni Konferansı'nı durdurmasıyla zor duruma düştü. Mirel konuşmasında İstanbul'da Ermeni Konferansı'nın yapılacağını da Türkiye'deki değişime örnek olarak göstermişti.
  • BERİVAN ORUÇOĞLU / BRÜKSEL

    Avrupa Ermeni Federasyonu'nun, Avrupa Parlamentosu binasında "Türkiye değişti mi?" adı altında düzenlediği konferansta, AP Başkan Yardımcısı Friedrich Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkarken, TBMM-Avrupa Parlamentosu Karma Parlamento Komisyonu üyesi Panagiotis Beglitis "geriye değil, ileriye bakılmalı" diyerek karşılık verdi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce