|

Türkiye o eski Türkiye değil

Türkiye İnovasyon Konferansı'nda 'Yenilikçi Aklın Şahikası' adlı bir sunum yapan BlackBerry'nin kurucusu İstanbul doğumlu Mike Lazaridis, Türkiye'deki ekonomik ve bilimsel gelişimi şu cümleyle özetledi: Türkiye artık o eski Türkiye değil

00:00 - 8/12/2011 Perşembe
Güncelleme: 23:19 - 7/12/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye o eski Türkiye değil
Türkiye o eski Türkiye değil

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliği ve Turkcell'in stratejik ortaklığında, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen ve iki gün boyunca her biri kendi alanında dünya markası olmuş isimleri ağırlayacak “Türkiye İnovasyon Konferansı” görkemli açılış töreniyle başladı. Konferasta konuşma yapan BlackBerry'nin kurucusu ve Eşbaşkanı Mike Lazaridis, 'Türkiye'nin geleceği konusunda inovasyon ve eğitime odaklanma bana güven veriyor' dedi. Lazaridis, Türkiye İnovasyon Konferansı kapsamında gerçekleştirdiği 'Yenilikçi Aklın Şahikası' başlıklı konuşmasına, 'Türkiye'ye dönmek çok güzel' diye başladı.

E- POSTA'NIN GÜCÜNÜ ANLAYAMADIK

İnovasyonun kendisi için çok önemli ve BlackBerry'nin global başarısının gerisinde yatan unsur olduğunu kaydeden Lazaridis, en değerli varlığının eğitimi olduğunu söyledi.

Lazaridis, Kanada'ya gittiğinde hükümetin eğitimde teknolojiye yaptığı yatırımlar karşısında şaşkınlığa uğradığını ifade ederek, 'Lisedeki öğrencilere ileri teknolojiyi açmak gerektiğini görüyorlar. Yaptıkları yatırımlar bizlere en son keşifleri öğretme konusundaydı. Neler olup biteceği hakkında hiçbir fikirleri yoktu. Eğer bizleri en ileri teknolojilerle erken yaşta buluştururlarsa, bizlerin ileride geleceği keşfetmemize olanak sağlayacak araçları bulmamızı sağlayacaklardı' diye konuştu.

1980'de e-postayı, ödevlerini almak ve işbirliği yapmak için kullanmaya başladıklarını kaydeden Lazaridis, 'O dönemde kesinlikle dünyayı değiştirecek bir şey kullandığımın farkında değildim' dedi.


Fatih projesi iyi bir yatırım

Türkiye'nin RIM için çok önemli olduğunu belirten Lazaridis, BlackBerry'nin ilk gerçek bankacılık uygulamasının Türkiye'de yapıldığını kaydetti. Fatih projesinin çocuklar için iyi bir yatırım olacağını söyleyen Lazaridis, şöyle dedi: ' Teknolojiyi güncellemenin önemi, bugünün değil de geleceğin yatırımı. Türkiye'nin geleceği konusunda inovasyon ve eğitime odaklanma bana güven veriyor. Bugün bu yüzden buradayım.'


Üniversitelerinizle işbirliği istiyoruz

Katar Emiri Şeyh Hamad Al-Thani ise konuşmasında ülkesinde inovasyona verilen önemi anlatarak başladı. “Rekabetçi olmak artık dünyanın simgesi haline geldi. Bilginin dizginlerinin elinde tutan insanlığı etkisi altında tutar” diye konuşan Al Thani, ülkesinde milli gelirin yüzde 2.8'ini inovasyona ayırdıklarını söyledi. Al Thani, “ Türkiye ile aramızda büyk bir güven ilişkisi var. Türk üniversiteleri ve enstitüleriyle iş birliği yapmayı istiyoruz” dedi. Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Khalifa Al Thani, ülkesinin Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olduğunu belirterek, bunu daha da ileriye taşımak istediklerini söyledi. Bu noktada inovasyonun devreye girdiğine dikkat çeken Al Thani, "Ekonominin yanında bilimde de böyle Türkiye'deki üniversitelerle birlikte çalışmak istiyoruz." dedi. Rekabetiçiliğin insanlara inovasyon için ihlam verdiğini, teşvik ettiğini dile getiren Al-Thani, "Burada amaç başkalarının buluşunu kopyalamak değil, ona eklemektir. Toplumun ihtiyaçlarına uygun ürün üretmektir." dedi. İnovasyonun insanları başkaları ile dayanışmasına imkan tanıyacağını aktaran Al-Tani, bu kavramın şiddeti ve çatışmayı reddeden kültürel entegrasyonu temel alacağından, ilerlemeye katkı sunacağından söz etti. Arap gençlerin buluşlarını artırdığını anlatan Katar Emiri, ülke olarak gelirlerinin yüzde 2,8'ni inovasyona yatırdığını da açıkladı.


Bali: Her alanda inovasyon şart

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Türkiye'de özellikle Anadolu'da gözlemlenen dikkate değer bir sermaye birikimi ve iş dinamizminin söz konusu olduğunu belirtti. İnovasyon konferansında konuşan Bali, 'Yeni dönemin bizlere sunduğu, sadece Türkiye'de değil, her alanda inovatif yaklaşımlarla başka coğrafyalarda da aktif yaratmak, dolayısıyla değer yaratmak, bunu mümkün kılacak olan yeni bir role geçiş imkanlarının farkında olmak' dedi.


2023'e giden yolun taşları Turkcell'den

“Mobil İnovasyonla Sürdürülebilir Başarı” başlıklı bir sunuş yapan konferansın stratejik ortağı Turkcell'in Genel Müdürü Süreyya Ciliv de şöyle konuştu: “Turkcell olarak biz, küresel rakabet için, inovasyona dayalı kalkınma modelini hayata geçirmenin artık bir zorunluluk haline geldiğine inanıyoruz. Türkiye ve şirketlerimizin teknolojiyi daha etkin kullanarak daha fazla katma değer yaratacağına, dünya ile rekabet edebileceğine inanıyoruz. 2023 hedeflerini yakalamak, ihracatımızı 500 milyar dolar seviyesine çıkarmak için gereken teknolojik altyapıya sahibiz. Artık Türkiye'de olmak dezavantaj değil, avantaj. 2023'e giden yolun taşlarını teknolojiyle döşemekte kararlıyız. Biz elimizi bu taşın altına koyuyoruz: 2023 hedeflerinin altyapısı Turkcell'den olacak."


Katma değeri yüksek ihracat artırılmalı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bakanlıklarının isminin değiştirilmesinin bile bir inovatif yaklaşım örneği olduğunu ifade etti. “Geçmişte uzun yıllarda yaşanan değişimler, dönüşümler artık kısa zaman içinde gerçekleşiyor” diye konuşan Ergün, ülkelerin rekabet gücü kazanması için her geçen gün değişen ihtiyaç alanlarına karşılık verilmesinin önemine değindi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile KOSGEB'in reel sektöre önemli katkılar sunduğun anlatan Nihat Ergün, "2012 itibari ile her sene 500 genç tekno girişimciyi destekleyeceğiz, onlara 100 bin lira hibe olarak vereceğiz."


Hedefimiz inovatif kalkınma

Konferansın ev sahibi Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türkiye'nin icat çıkartan, eski köye yeni adet getiren, hatta sürüden ayrılanı kurtların yemeyeceği bir ülke yolunda değişim geçirdiğini söyledi. İnovatif düşünmenin Türkiye için yalnız şart değil aynı zamanda mecburiyet olduğunu belirten Büyükekşi, “Türkiye'nin ihracatının rekabet gücü inovasyondan geçiyor. Hedefimiz inovatif kalkınma. Bu süreci iyi yönetirsek '2023'te 500 milyar dolar' hedefine rahat ulaşırız” dedi. Büyükekşi, 2023 yılı için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine değinirken, 'Hedefimize kilitlendik. Bu hedefi kuşkusuz tutturacağız. Azmimiz ve irademiz buna yetecek' diye konuştu.



12 yıl önce