|

Türkiye raportörüne AP'de büyük eleştiri

Türkiye raportörü Camiel Eurlings, Türkiye'deki reformları rapora yansıtmadığı gerekçesiyle AP Dışişleri Komisyonu'nda ağır bir şekilde eleştirildi ve raporun tekrar yazılması gerektiği ifade edildi.

Yeni Şafak
01:00 - 17/11/2004 Çarşamba
Güncelleme: 11:32 - 11/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
Türkiye raportörüne

AP'de büyük eleştiri
---------------------- manset ---------------------

Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu'nda önceki akşam yapılan oturumda, Hollandalı Parlamenter Camiel Eurlings'in hazırladığı Türkiye raporu, Avrupalı parlamenterlerin yoğun eleştirilerine hedef oldu. Toplantıda Sosyalist, Liberal ve Yeşil grup üyesi parlamenterler, Hıristiyan Demokrat Grup Üyesi Eurlings'in raporunu, Türkiye'de yapılan reformları göz önüne almaması ve AB'nin Ankara ile tam üyelik müzakerelerine başlaması konusunda açık bir mesaj vermediği gerekçesiyle eleştirdiler. Türkiye raporuna 483 değişiklik önergesi sunan parlamenterlerin büyük bir kısmı, raporun açık bir dille yazılmamasını eleştirdi.

'Uygulama adil değil'

Fransız Sosyalist Parlamenter ve eski Fransa başbakanlarından Michael Rocard, Türkiye'ye, AB'ye aday diğer ülkelerden farklı kriterler getirilmesinin adil olmadığını söyledi. Kıbrıs konusundaki gelişmelere değinen Rocart, "Rumlar plana 'hayır' deyip Türkiye'yi nasıl suçlayabilir" diyerek, görüşmelerde söz alan Rum ve Yunan parlamenterleri sert biçimde eleştirdi. İtalyan Liberal Grup üyesi Emma Bonino ise raporun muğlak ve belirsiz ifadelerle dolu olduğunu belirtti.

'Açıklık getirilmeli'

Yeşil Grup üyesi Hollandalı Parlamenter Joost Lagendijk, grubunun Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakerelerine destek verdiğini belirtti ve AB'nin de müzakerelerin 2005 yılında tam olarak ne zaman başlayacağı konusunda açıklık getirmesi gerektiğini söyledi. Aynı zamanda Avrupa Parlamentosu ile TBMM arasında köprü vazifesi gören Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı olan Lagendijk, "Türkiye ile müzakerelerin, 2005 yılının ikinci yarısında başlamasını istiyoruz" dedi. Türkiye konusunda AB'de referandum yapılmasına destek verdiklerini ifade eden Hollandalı parlamenter, "Bu AB genelinde olmalı. Nüfusu az olan Lüksemburg gibi bir ülke, 80 milyonluk Türkiye'nin kaderini ipotek altına almamalı" diye konuştu.

Özdemir'den destek geldi

Yeşil Grubu üyesi Türk kökenli Alman parlamenter Cem Özdemir de sivil toplumun ve demokrasinin güçlendirilmesi için AP'nin Türkiye ile müzakerelere başlaması gerektiğini savundu. Türkiye'de geçmiş yıllarda Kıbrıs, Ermenistan ve Güneydoğu Anadolu sorunlarının tabu olarak görüldüğünü ifade eden Özdemir, son 2 yıl içinde kaydedilen gelişmelerle, artık bu konuların Türkiye'de tabu olmaktan çıktığını ifade etti. İngiliz Muhafazakar parlamenter Van Orden ise raporun, AB Komisyonu'nun sunduğu ilerleme raporunun olumlu taraflarını görmediğini, hep olumsuz taraflarını ele alarak sert bir tonda yazıldığını kaydederek, "Rapor tekrar yazılmalı" dedi.

Düzeltme yapmaya hazırım

Camiel Eurlings de eleştiriler üzerine, parlamenterlerin sunduğu değişiklik önergelerinin değerlendireceğini, raporunda gerekli düzeltmeleri yapmaya hazır olduğunu söyledi. Eurlings, etkili bir denetim olursa, müzakerelerin başlamasını destekleyebileceğini de belirtti.

"AB'den vazgeçebiliriz sözleri gerçekten uzak"
Başbakanlık'dan yapılan açıklamada, Başbakan Tayyip Erdoğan'a izatefen "AB'den vazgeçebiliriz" başlığıyla bir gazetede verilen haberin, gerçek dışı olduğu bildirildi. Başbakan Basın Müşaviri Ahmet Tezcan adıyla yapılan açıklamada, "Birtakım asılsız ve mantıksız cümleleri 'yakın bir danışman' gibi son zamanlarda yalan habercilikte çok sık başvurulan muğlak, kimliksiz-kişiliksiz ve muhayyel bir kaynağa atfederek Sayın Başbakan'a söyletmeye kalkışmak, yüz kızartıcıdır" ifadelerine yer verildi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
19 yıl önce