|

Türkiye yetenekli insanların ülkesi

Ford Otosan'ın 1,2 milyon dolara kurduğu yeni ar-ge merkezinin açılışında konuşan Ford Avrupa Başkanı John Fleming, Türkiye'yi ve Türk insanını övdü. Fleming, “Türkiye yetenekli insanların ülkesi” dedi

Eylem Şimşek
00:00 - 27/09/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:07 - 27/09/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye yetenekli insanların ülkesi
Türkiye yetenekli insanların ülkesi

Ford Otosan'ın 1.2 milyon dolara kurduğu Gebze Teknoloji Merkezi dün törenle açıldı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un ev sahipliğinde gerçekleşen törene Ford Avrupa Başkanı John Fleming de katıldı. Merkezin açılışında konuşan Mustafa Koç, “İlklerin markasıyız” derken, Fleming, Türkiye'yi ve türk insanını överek, “Türkiye yetenekli insanları ülkesi” dedi.

İLKLERİN MARKASI FORD OTOSAN

Ford Otosan'ın her zaman ilklerin yaratıcısı bir şirket olduğunu ifade eden Mustafa Koç, "Türkiye'nin ilk seri üretim otomobili Anadol, Türkiye'de üretilen ilk motor Erk Motor, tamamen Türk mühendislerince geliştirilen ve üretilen 300PS'lik Cargo kamyon motoru ve yine 5 silindirli 200PS gücündeki yeni Duratorq Transit Motoru, Ford ile yıllara dayanan işbirliğimiz kapsamında elde ettiğimiz başarılara sadece bir kaç örnektir. Ford Otosan'ın üretimde olduğu kadar, ürün geliştirme aşamasında da Ford Avrupa'ya olan entegrasyonu görmek bizi çok memnun ediyor." dedi. Topluluk olarak gerek Türkiye toplam otomotiv üretiminin, gerekse de otomotiv ihracatının yüzde 45'ini gerçekleştirdiklerini belirten Koç, Ford Otosan ile Fiat'ın 2006 yılında toplam pazar paylarını yüzde 29 seviyesine yükselttiğini söyledi. Koç yeni Ar-Ge Merkezi ile ilgili olarak da şunları söyledi: "1.2 milyon ABD dolarına mal olan yeni merkez, 200 mühendis ve personelle ek bir tesis olarak Ford Otosan ürünleri ve Ford Avrupa'nın gelecekteki model geliştirme programları için destek hizmetleri sağlayacak" dedi.

FORD AVRUPA'YA ENTEGRE

Ford Avrupa Başkanı John Fleming, Ford Otosan'ın kaliteli işgücü ve son derece seçkin, gelişmiş mühendislik kapasitesiyle, Ford Avrupa'nın ticari araç üretimine entegre olmuş bir üye olduğunu belirtti. Yeni merkezin, halen Ford Avrupa'nın İngiltere Dunton'daki ana Ürün Geliştirme ve Motor/Şanzıman mühendislik merkezine tamamlayıcı olarak, Türkiye pazarıyla ilgili özel motor geliştirme çalışmalarından da sorumlu olacağını belirten Fleming, "Dünya'ya söylemek istediğimiz şu, Türkiye sadece güzel bir ülke değil aynı zamanda çok yetenekli insanların ülkesi. Bunu mühendislikte gördük" dedi.


1 milyar dolar harcayacak % 10'dan fazla büyüyecek

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Bülent Bulgurlu, önümüzdeki yıl için yatırımda hedefledikleri rakamın 1 milyar dolara yakın olduğunu bildirdi. Bulgurlu, Koç Topluluğuna bağlı bir çok şirketin kapasite artırımı ile ilgili yatırımlarının söz konusu olduğunu, en son Arçelik'in Çin'de bir yatırımı olduğunu hatırlattı. Koç Holdingin yatırım tutarlarına ilişkin bir soru üzerine Bulgurlu, "Önümüzdeki yıl için yatırımda hedeflenen rakam 1 milyar dolara yakın" dedi. Ciroya ilişkin olarak da Bulgurlu, yıl sonu ciro hedeflerinin tutacağını ümit ettiklerini, genelde yüzde 10'un üzerinde bir büyümeyi hedeflediklerini, 2008'de de bunun benzerinin olmasını öngördüklerini söyledi. Bülent Bulgurlu, bazı sektörlerdeki daralmaya ilişkin bir soru üzerine de, büyümenin Koç Holdingin faaliyet gösterdiği sektörlerin bazılarında da gerçekleşmediğine işaret ederek, "Onların da seçimlerden sonrahareketli olduğunu biliyoruz. Yıl sonuna doğru daha da gelişmesini bekliyoruz" dedi.



17 yıl önce