|

Türkiye yüzde 5 büyümeye mahkum

Türkiye'nin bu yıl yüzde 5'in üzerinde bir büyüme performansı göstereceğini belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan "Bu ülke en az bu büyümeye mahkum. Bizim 2023 ideallerimiz var. Biz istiyoruz ki 2023 yılında Türkiye dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girsin" ifadelerini kullandı.

00:00 - 27/04/2012 Cuma
Güncelleme: 00:49 - 27/04/2012 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye yüzde 5 büyümeye mahkum
Türkiye yüzde 5 büyümeye mahkum

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2010 yılında yüzde 9,2'lik büyümenin arkasından yüzde 8,5'luk büyümeyi gösteren Türkiye'nin, orta vadeli programda yüzde 4'lük ekonomik büyüme konsa da yüzde 5'e yakın, hatta yüzde 5'in üzerinde bir büyüme gerçekleştirecek performansı gösterebileceğini bildirdi. Türkiye ekonomisinin son derece önemli ve kararlı bir şekilde yoluna devam ettiğini vurgulayan Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Türkiye ekonomisi 2011 yılında dünyanın ikinci büyüyen ekonomisi oldu. 2010 yılında yüzde 9,2'lik büyümenin arkasından yüzde 8,5'luk büyümeyi gösteren Türkiye, bu yıl da her ne kadar orta vadeli programda yüzde 4'lük bir ekonomik büyüme konsa da bana göre, Ekonomi Bakanı olarak ticaretin sürekli içinde olan biri olarak yüzde 5'e yakın, hatta yüzde 5'in üzerinde bir büyüme gerçekleştirecek performansı gösterebileceğini düşünüyorum. Türkiye, en az yüzde 5'lik büyümeye mahkum olan bir ülkedir. Çünkü bizim 2023 ideallerimiz, 2023 hedeflerimiz var. Biz istiyoruz ki 2023 yılında Türkiye, dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girsin.'

ÖZAL BİLİNÇ OLUŞTURDU

Konferansa katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise , yaptığı konuşmada, yaklaşık 2 yıl önce Harvard Üniversitesi'nden Robert Kaplan'ın liderliğindeki bir ekiple burada uygulanan bir metodoloji ile 500 milyar dolar ihracat hedefine ilişkin yol haritasını oluşturduklarını hatırlattı. Türkiye'nin dünya ticaretinden aldığı payın binde 8 olduğuna değinen Büyükekşi, hazırladıkları senaryoda 2023 yılında 34,5 trilyon dolar dünya dış ticareti olacağını varsayarak, Türkiye'nin aldığı payı ikiye katlamayı hedeflediklerini vurguladı. Son 10 yılda ihracatın 36 milyar dolardan 136 milyar dolara ulaştığını anımsatan Büyükekşi, 10 yıl önce dünya ticaretinden Türkiye'nin aldığı binde 5'lik payın şu anda binde 8'e çıktığı göz önüne alındığında, her yıl ihracatta ortalama yüzde 12'lik artışla hedefe ulaşılabileceğini öngördüklerini söyledi.İhracatta Türkiye'nin ilk olarak Turgut Özal ile atağa geçtiğini hatırlatan Büyükekşi, şöyle konuştu: '1980'li yıllarda 2 milyar dolar civarında ihracatımız vardı.Ama son 10 yılda ciddi atılım içindeyiz. Sayın Özal ile birlikte belli bir bilinç oluştu. Sonra maalesef patinaj yapıldı. Yeni iktidar, siyasi ve güven ortamı oluştuktan sonra, enflasyon kontrol altına alındıktan sonra ise ihracat artmaya başladı.'

EN ÖNEMLİ KONU OPTİMİZASYON

Forum İstanbul 2012'de konuşan Süreyya Ciliv, Turkcell'in telekomünikasyon ve teknoloji şirketi olduğunu vurguladı. Teknolojinin inovasyonu tetikleyen en önemli güç olduğunu, sosyal ve değişik problemleri çözebilmede teknolojinin elimizdeki en büyük kaynağın olduğunu, insanların bilgiye ulaşmasında, ticaretin daha homojen bir şekilde yayılmasında teknolojinin önemli olduğunu vurgulayan Ciliv, 'Dünyadaki en önemli konu optimizasyon' dedi.


Krizi yaşamak mı krizi aşmak mı?

Zirvenin açılışında bir konuşma yapan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış böyle bir toplantının İstanbul'da yapılmasının öneminin altını çizerek, “Forum İstanbul zirvesinde bu yıl 'krizi yaşamak mı, krizi aşmak mı' sorusuna yanıt arıyoruz. Bir zamanlar Türkiye kriz dendiğinde akla gelen ilk ülkeydi. Şimdi Avrupa'nın neresine giderseniz gidin, kriz denince akla gelen son ülke Türkiye'dir. Yönünü şaşırmış AB için Türkiye bir pusuladır” şeklinde konuştu.


İstihdam Projesi açıklanacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açığı ve işsizliği çözmede son derece kararlı olduklarını belirterek, 'Önümüzdeki günlerde İstihdam Projesini de açıklayacağız' dedi. Yeni teşvik sisteminin, yüksek katma değerli ürünler üreten ve çeşitli sebeplerle bugüne kadar üretilemeyen ürünleri üretecek bir mekanizmayı oluşturduğunu ifade eden Çağlayan, teşvik sisteminin, dünyadaki tüm yatırımcıların ilgisini çektiğini söyledi. Öte yandan, Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) Başkan Yardımcısı Dimitris Tsitsiragos, Türkiye'deki siyasi istikrarın finansal merkez kurmak için ülkeyi cazip kıldığını kaydederken, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray da, finans sektöründe ve yan sektörlerinde çalışacak insanların, dünyada bu sektörde iş yapanların A sınıfı olması gerektiğini belirterek, 'Yurt dışında çalışan çok değerli vatandaşlarımız var. Onları da buraya getirmek gerekiyor' dedi. Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Türkiye'nin yaklaşık yüzde 7-8 civarında büyüme hızını yakalaması gerektiğini belirterek, “Büyürken, hem bankalar hem de şirketler olarak tedbirli şekilde gitmemiz lazım' dedi. Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, krizin başından bu yana FED'in bilançosunun 3,3 kat genişlediğini belirterek, “Bilançoda sermayeden eser yok, solda aktifler aktifliğini yitirmiş' dedi.



12 yıl önce