|

"Türkiye'de kendimi gurbette hissetmiyorum"

Tacikistan'ın Türkiye Büyükelçisi Farrukh Homiddinoviç Şaripov, Türkiye'de kendisini gurbette gibi hissetmediğini belirterek, "Türkiye'de Ramazan ayında kendi ülkemde yaşanan coşkunun ve manevi havanın aynısını hissettim" dedi.

Aa
00:00 - 8/08/2013 Perşembe
Güncelleme: 14:53 - 8/08/2013 Perşembe
Yeni Şafak
"Türkiye'de kendimi gurbette hissetmiyorum"
"Türkiye'de kendimi gurbette hissetmiyorum"

Türkiye'ye dair izlenimlerini Büyükelçi Şaripov, Ramazan gelenekleri konusunda Türkiye ile Tacikistan arasında neredeyse hiçbir farklılık olmadığına dikkati çekerek, bu yönüyle Ramazan ayını kendi ülkesinde geçirmiş gibi hissettiğini söyledi. Ramazan ayının Müslümanlar için önemine değinen Şaripov, "Oruç tutmak İslam'ın temel direklerinden biridir. Oruç tutmak ruha iyi gelir, imanı güçlendirir ve davranışları düzeltir. Bu mübarek ayın esas önemi ise Kur'an-ı Kerim'in bu ayda indirilmiş olmasından kaynaklanır" diye konuştu.

Çocukluğundaki ramazanlardaki aktaran Şaripov, "Babam hergün Kur'an-ı Kerim okuyup bize onların tefsirini anlatırdı. Kardeşlerimle babamın işten dönüp bize Kur'an'dan hikmetler anlatmasını sabırsızlıkla beklediğimi hatırlıyorum" dedi.

Şaripov, Türkiye'nin büyük bir devlet olduğuna işaret ederek, Türkiye'de Asya ve Avrupa kültürlerinin birleştiğini söyledi. Bu topraklarda yeşeren Lidya, Hititler ve Truva gibi kültürlerin dünyaya çok büyük katkıları olduğuna dikkati çeken Şaripov, "Misafirperverlik, cesaret ve insan sevgisinin, Türk insanında hep varolagelmiştir" ifadesini kullandı.

Tacikistan Büyükelçisi olarak iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi hususunda kendisinin de katkısı olmasından dolayı mutlu olduğunu belirten Şaripov, "İstanbul, İzmir, Bursa, Kayseri, Gaziantep şehirlerinde birçok işadamı ve yetkililerle görüştüm. Bütün bu şehirleri çok sevdim ve oradaki halkın misafirperverliği, gerçekten ilgimi çekmişti. Her şehrin kendine has bir özelliği vardı" şeklinde konuştu.

"Türkiye'de kendimi gurbette gibi hissetmiyorum"

Şaripov, Türkiye'de kendisini hiç gurbette gibi hissetmediğini vurgulayarak, Tacikistan ve Türkiye halkı arasında kültürel, dini ve ahlaki anlamda müşterek yönlerin fazla olduğunu belirtti. Türk halkıyla sohbet ettiğinde iyi davranış, güzel teveccüh ve samimiyet hissettiğini belirten Şaripov, sözlerine şöyle sürdürdü:

"Bu yüzden burada yürüttüğüm diplomatik memuriyetten oldukça memnunum. Elimden geldiğince iki ülke arasında siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi için gayret ediyorum. Şunu söyleyebilirim ki gayretlerimiz olumlu netice veriyor. Türkiye ve Tacikistan arasındaki ilişkiler yıldan yıla güçleniyor. Benim bir felsefem var, tıpkı Mevlana gibi: Biz bu dünyaya ayırmaya değil, birleştirmeye geldik."

Büyükelçi Şaripov, tüm Müslümanların bayramını kutladı.

11 yıl önce