|

Türkiye'den 'zirve taslağı'na yedi itiraz

AB Dönem Başkanı Hollanda tarafından 17 Aralık zirvesi için hazırlanan ikinci taslakta yeni şartlara yer verilmesine Ankara tepki gösterdi. Taslağı anlatmak üzere Türkiye'ye gelen Hollanda'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Atzo Nikolai ile görüşen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye'nin 7 konudaki itirazını iletti.

Yeni Şafak
01:00 - 8/12/2004 Çarşamba
Güncelleme: 12:09 - 11/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Gül, görüşmede tepkisini, "Bu metni anlamakta güçlük çekiyoruz. Her üye ülkenin itirazına yer verilmiş. Dönem Başkanı olarak Hollanda'dan sağduyulu davranmasını bekliyoruz" diyerek ortaya koyarken Nicolai "Herkesi tatmin edecek bir metin hazırlamaya çalışıyoruz" diyerek kendini savundu.

İşte yedi itiraz konusu

Türkiye'nin 7 konudaki itirazı şöyle:

  • 17. maddede, AB'nin entegrasyon hızının sürdürülebilmesi için yeni üyeler kabul edebilme ve "içine alma" kapasitesinin, Konsey'in kararı doğrultusunda dikkate alınacağı belirtiliyor. Daha önce hazırlanan metinde gelecek perspektifi açık bırakılmıştı.

  • 18. maddede, CMK, TCK, İnfaz, Adli Kolluk gibi 6 reform yasanının bir an önce yürürlüğü girmesi istenirken, "Politik reform sürecinin geri dönülmezliğini teyit etmek için reform süreci Komisyon tarafından gözlem altında tutulacaktır" deniyor. Kopenhag Siyasi Kriterlerini tamamlayan Türkiye için bu yeni kriter anlamına geliyor.

  • Kıbrıs ile ilgili 19. madde aynen korunuyor. Gül, Rum Kesimi'nin de sorumluluklarına yer verilmesini istedi.

  • 20. maddede, Ege'deki anlaşmazlıklar ima edilerek "Konsey'in müzakere sürecinde yansımaları olabilecek çözülmemiş sorunların Uluslararası Adalet Divanı'na götürülmesi" yönündeki önerisine yer veriliyor. Türkiye bu öneriye karşı çıkıyor.

  • Müzakere sürecinin Komisyon veya birlik üyesi ülkelerden birisinin önerisiyle askıya alınabileceği belirtiliyor.

  • Uzun süreli geçiş dönemlerinin yanısıra, serbest dolaşımın kalıcı hale getirilebileceği belirtiliyor. Türkiye buna AB'nin "eşitlik" ilkesine aykırı olduğu için itiraz ediyor.

  • Türkiye taslaktaki müzakerelerin ucunun açık olduğu ifadesine netlik kazandırılmasını istiyor.

    'İkinci taslak genişletilmiş taslak'

    Hollandalı Bakan Nikolai, AK Parti'de Genel Başkan Yardımcıları Dengir Mir Mehmet Fırat, Murat Mercan, Şaban Dişli, Reha Denemeç ve TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış ile biraraya geldi. Nikolai, ikinci taslağın neden birincisinden daha kötü olduğunun sorulması üzerine ikinci taslağın, birincisinin genişletilmiş hali olduğunu kaydetti.

    Ankara'da taslak gerginliği

    AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Avrupa İşleri Bakanı Atzo Nicolai'nin Ankara temasları sırasında 'taslak krizi' yaşandı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 17 Aralık zirvesi için hazırlanan ikinci taslağı Ankara'ya getiren Hollandalı Bakan Nicolai ile görüştükten sonra ortak basın toplantısını iptal etti. Bunun ardından Nicolai'nin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile randevusu da 'program uyuşmazlığı' gerekçe gösterilerek iptal edilince, başkent kulisleri hareketlendi. Basın toplantısının iptal edilmesini, Bakan Gül'ün istediği öğrenildi.

  • DUYGU GÜVENÇ


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce