|

Türkiye'nin ekonomisi bizim için bir örnek

Litvanya'da gerçekleştirilen Baltık-Türk Kültür Günleri kapsamında ülkenin önde gelen eğitim kurumlarından Mykolas Romeris Üniversitesi'nde, 'Küresel Krizden Çıkış: Rol Model Olarak Türkiye' isimli bir konferans düzenlendi.

Cihan
00:00 - 11/05/2011 Çarşamba
Güncelleme: 11:30 - 11/05/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye'nin ekonomisi bizim için bir örnek
Türkiye'nin ekonomisi bizim için bir örnek

Türkiye ve Litvanya'dan çok sayıda akademisyenin katıldığı konferansta geçtiğimiz yıllarda dünyayı etkisi altına alan uluslararası finans krizi ve krizden çıkış örneği olarak Türkiye masaya yatırıldı. Mykolas Romeris Üniversitesi, Fatih Üniversitesi ve Baltık Türk Kültür ve Akademi Derneği (BALTURKA) tarafından organize edilen konferansta konuşan Litvanyalı akademisyenler, Türkiye'nin uluslararası finans krizinde sergilediği etkin performansın başta Litvanya olmak üzere bütün Baltık ülkeleri için muhteşem bir örnek olduğunu söyledi.


Konferansın açılış konuşmasını yapan Mykolas Romeris Üniversitesi Rektör yardımcısı Doç. Dr. Giedrius Viliunas, Türkiye'nin uluslararası krizden çıkış hikayesinin Litvanya için son derece önemli bir örnek olduğunu söyledi.


Gün boyunca devam eden konferans iki bölümde gerçekleştirildi. İlk bölümde bir konuşma yapan Başbakanlık Müşaviri Muharrem Çığlık, Türkiye'nin küresel arenada hızla yükselen konumuna dikkat çekti. Son yıllarda dost ve komşu ülkelere yaptığı yardımlara değinen Çığlık, “Kredi bulmakta zorlanan bir ülke olmaktan, kredi veren ülke konumuna geldik.” dedi. Litvanya'nın iş ve akademi dünyasından önemli isimlerin katıldığı konferansta Türkiye'nin ekonomi yönetimindeki başarısına dikkat çekildi. Konferansta bir konuşma yapan Türkiye Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Turalay Kenç, Türkiye'yi başarılı bir finansal istikrara götüren ekonomik yapı hakkında bilgi verdi. Litvanya Bankalar Birliği Başkanı Stasys Kropas ise yaptığı konuşmada, Türkiye'deki güçlü bankacılık sistemine dikkat çekerek, “Türkiye hem bankacılık sektöründe hem de diğer sektörlerde etkin bir ekonomi yönetimi sergileyerek krizi ucuz atlattı.” dedi.


Konferansta yaptığı konuşmasında farklı bir noktaya dikkat çeken Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Arslan, Türkiye'nin uluslararası finans krizini son derece hafif bir şekilde atlatmasının arkasında 2001 krizinde elde edilen tecrübelerin yattığını savundu. Arslan, “Türkiye gibi dünya ekonomisiyle güçlü bir şekilde entegre olan bir ülkenin küresel finansal krizden etkilenmemesi mümkün değildir. Ancak Türkiye'de oldukça hızlı ve etkili bir şekilde krizden çıkmasını bildi. Bu çıkışı tam olarak anlayabilmek için 2001 yılında yaşanan krize bakmak gerekir. Türkiye bu krizden ciddi şekilde yaralanarak çıktı, fakat burada elde ettiği tecrübeler 2008'te patlak veren krizin daha hafif bir şekilde atlatılmasına yardımcı oldu.” dedi.


“TÜRKİYE'NİN GELİŞİMİNİ ANLAMAK İÇİN BASKETBOL MAÇLARINA BAKIN”

Litvanya Başbakanı Gediminas Kirkilas'ın Danışmanı Mykolas Majauskas ise yaptığı konuşmada Türkiye'nin son yıllardaki gelişimini ilginç bir örnekle açıkladı. Türkiye'nin birçok alanda hızla geliştiğini ifade eden Majauskas, bunu anlamak için basketbol milli takımının maçlarına bakmanın bile yeterli olacağını savundu. Litvanya'nın bir basketbol ülkesi olduğunu hatırlatan Majauskas, “80'li yıllardan beri Türkiye ile karşı karşıya geldiğimiz bütün maçları kazanmıştık. Sadece bir tanesini kaybettik. O da sonuncusu. Bu bile Türkiye'nin ne kadar geliştiğini göstermek için son derece anlamlı.” dedi.


“TÜRKİYE BÖLGESİNDEKİ TEK BÜYÜK DEMOKRASİ”

Konferansta 'Türkiye'nin küreselleşme deneyimi, süregelen krizlerden yükselen fırsatlara' başlıklı bir sunum yapan Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İbrahim Öztürk, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyadaki tek büyük demokrasi olduğunu söyledi. Türkiye'nin bu özel durumuna rağmen büyümeye devam ettiğini belirten Öztürk, söz konusu büyümede; ülkedeki genç nüfus, işlevsel bir şekilde çalışan pazar ekonomisi, hızla yükselen alım gücü ve üretim yönlü ihracat tarafından yönlendirilen ekonomi gibi nedenlerin etkili olduğunu savundu.


“AMERİKA GİBİ HEGAMONİK BİR GÜÇ OLMAK İSTEMİYORUZ”

Litvan üniversite öğrencilerinin de ilgi gösterdiği konferansta Türkiye'nin gelişimiyle ilgili söylenenleri doğrulayan Fatih Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zehra Vildan, “Türkiye'nin uluslararası arenada öneminin arttığı, çok açık ancak biz Amerika gibi dünya üzerinde hegamonik bir güç olmak istemiyoruz. Dünya üzerinde söz sahibi olmak ancak aynı zamanda iyi bir takım oyuncusu olmak istiyoruz.” dedi

Konferansın Türkiye'nin ekonomik yapısı hakkında bilgi sahibi olmak açısından son derece verimli olduğunu ifade eden Litvanyalı akademisyenler memnuniyetlerini dile getirdiler.

Konferansa Türkiye'den, Başbakanlık Müşaviri Muharrem Çığlık, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Turalay Kenç, Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Arslan, Zaman Gazetesi Yazarı ve Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İbrahim Öztürk, Fatih Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zehra Vildan Serin katıldı. Litvanya'dan ise Litvanya Başbakanlık Danışmanı Mykolas Majauskas, Litvanya Bankalar Birliği Başkanı Stasys Kropas, Litvanya Ekonomi Bakanlığı Ekonomi ve Avrupa Politikaları Departmanı Başkan Yardımcısı Osvaldas Smitas, Litvanya Maliye Bakanı Danışmanı Venantas Miskinis, Litvanya'nın en büyük ekonomi gazetesi Verslo Zinios'un Editörü Rolandas Barysas, Mykolas Romeris Üniversitesi Ekonomi Departmanı Öğretim Görevlisi Yard. Doc. Dr. Gediminas Cerniauskas konferansta hazır bulundu.

Litvanya'daki Baltık-Türk Kültür Günleri, sokak panayırları, resim sergileri, film gösterileriyle Mayıs ayı sonuna kadar devam edecek.

13 yıl önce