|

Türkiye'nin enerjisi piyasa için turnusol

00:00 - 6/11/2009 Cuma
Güncelleme: 23:52 - 5/11/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye'nin enerjisi piyasa için turnusol
Türkiye'nin enerjisi piyasa için turnusol

ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Sharon Anderholm Weiner, Türkiye'nin enerji geleceğinin yerel piyasaları da yakından ilgilendirdiğini belirterek, 'Türkiye, 2020 yılına kadar enerji ihtiyacını karşılamak için 130 milyar dolarlık bir kaynağa ihtiyaç duymakta ve ABD bu konuda Türkiye'nin yanında olacak' dedi.

PROJE KÖPRÜSÜ

Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen 11. Uluslararası Enerji Arenası'nın ikinci gününde konuşan Weiner, küresel enerji tüketiminin 2010 ve 2030 yılları arasında yüzde 33 artacağının tahmin edildiğini belirtti.

Dünyada enerji güvenliği için önemli yatırımlar yapılması gerekeceğini ve bu noktada ABD'nin önemli ortaklarından birinin Türkiye olduğunu söyleyen Weiner, Türkiye'nin Asya, Orta Doğu ve Avrupa'ya uzanan önemli bir köprü olduğunun altını çizdi. Bakü-Tiflis-Ceyhan'ın (BTC) bölgedeki refaha doğrudan katkı sağlayan ve bölgedeki ülkelerin bağımsızlığını güçlendiren bir proje olduğunu ifade eden Weiner, 'Şu anda açık ve şeffaf bir enerji altyapısı görmek ve bu sayede Orta Asya ve Kafkaslar'dan enerji tedarik etmek istiyoruz' dedi. Weiner, 'Satın alıcıları, finansörleri ve ulaştırma piyasasını bir araya getirmemiz gerekiyor. İşte bu noktada Türkiye ve Azerbaycan'ın işbirliği Şahdeniz 2 projesini devreye sokabilir” diye konuştu.


14 yıl önce