|

Türkiye'nin Keith Vaz'a ihtiyacı var

Londra'da İşçi Parti'sinin yemeğine katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin İşçi Partisi Milletvekili Keith Vaz gibi bir politikacıya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Aa
00:00 - 14/02/2013 Perşembe
Güncelleme: 07:51 - 14/02/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye'nin Keith Vaz'a ihtiyacı var
Türkiye'nin Keith Vaz'a ihtiyacı var

İşçi Partisi Genel Başkanı Ed Miliband ve İşçi Partisi Milletvekili Keith Vaz tarafından karşılanan Kılıçdaroğlu'nun katıldığı akşam yemeğinde, İşçi Partisi'nden çok sayıda gölge bakan, milletvekili ve yetkili hazır bulundu.

Kılıçdaroğlu, akşam yemeğinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gecede İngiltere'deki değişik kültürlere sahip kişilerin bir araya geldiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: 

''Eğer farklılıkları zenginlik olarak kabul edersek, barışın yolunu açmış oluyoruz. İngiltere'de bunu görüyoruz. Değişik kültürler bir araya gelebiliyorlar ve bir arada, barış içinde yaşayabiliyorlar. Farklılıkları zenginlik olarak kabul ediyorlar. Sosyal demokrat bir parti olarak biz de zaten aynı düşündeyiz. Kendi ülkemizin kültürüyle, birikimiyle övünüyoruz, gurur duyuyoruz. Evrensel anlamda dünyadaki bütün kültürlerin korunması lazım, çünkü bütün kültürler insanlığın zenginliğidir. O zenginliğe sahip çıkmak, korumak da her siyasal partinin olduğu gibi kendi ülkemizde de CHP'nin görevleri arasındadır.'' 

İngiliz Hükümeti'ndeki AB'ye ilişkin muhalif görüşlerin anımsatılması üzerine de Kılıçdaroğlu, Avrupa'daki bütün sosyal demokrat partilerin Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini belirtti. 

Kılıçdaroğlu, muhafazakar partilerin Türkiye'nin AB'ye girişi konusunda daha muhafazakar bir tavır takındıklarını kaydederek, ''Biz, Avrupa'da sol iktidara geldiği zaman Türkiye'nin AB'ye giriş sürecinin hızlanacağına inanıyoruz. Bu bağlamda İşçi Partisi ile CHP arasında yakın ilişkiler kuracağız'' dedi. Amaçlarının AB'ye bir an önce tam üyelik olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, bu bağlamda çalışmaları sürdüreceklerini söyledi.

Arkadaşlarımız farklı düşünebilirler

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, anayasa çalışmalarına ilişkin bir soruya, ''Anayasa Komisyonu'nda görevli olan arkadaşlarımız görevlerini yapıyorlar. Türkiye'nin çağdaş, özgürlükçü, insan haklarına saygılı, evrensel değerleri benimsemiş bir anayasaya kavuşması için çaba harcıyorlar. Tekliflerimiz, görüşlerimiz de bu yönde'' yanıtını verdi.

Baykal'ın konuşmasına neden katılmadı

Deniz Baykal'ın grup toplantısındaki konuşmasına ilişkin ise Kılıçdaroğlu, ''Konuşma son derece güzel. İçeriği dolu dolu, bütünleyici, kavrayıcı, kucaklayıcı bir konuşma'' ifadesini kullandı. Kapalı grup toplantısında Baykal'ın konuşma yapacağının daha önce kendisine iletildiğini belirten Kılıçdaroğlu, kendisinin de bu konuşmaya katılmak istediğini ancak salı günü grup toplantısında konuşması olması nedeniyle katılamadığını dile getirdi. 

Kılıçdaroğlu, ''Konuşma cuma günü olursa katılabileceğimi ifade etmiştim. Ama cuma günü Sayın Baykal, 'geç olabilir' dedi. O nedenle, salı günü yapıldı. Bir sorun yok, gayet güzel. Birliği, bütünlüğü savunan ve farklılıkları zenginlik kabul eden bir anlayıştan geldiğimiz için aramızda zaman zaman milletvekili arkadaşlarımız farklı düşünebilirler. Ama CHP'nin tüzüğü, programı, kimliği, tarihi, geçmişi belli'' diye konuştu. 

''Baykal'ın konuşmasının basına sızdırıldığı iddialarının'' anımsatılması üzerine Kılıçdaroğlu, ''Onu grup yönetimi düşünüyor'' yanıtını verdi.

Türkiye'nin Keith Vaz'a ihtiyacı var

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gecede yaptığı konuşmada ise şunları ifade etti:

''Bu güzel ayrıcalıklı gecede olmaktan onur ve gurur duyuyorum. Bu akşam ben şanslıyım çünkü bana soru soran yok. Ama yarına hazırlık yapıyorum çünkü çok soru gelecek ve ben onları yanıtlamak durumundayım. Bu akşam bir şey daha keşfettim, kesinlikle Türkiye'de de Keith Vaz gibi bir politikacıya ihtiyacımız var. Eğer kültürleri bir zenginlik olarak kabul edersek, dünyada barışın yolunu açmış oluruz. Biz Türkiye'de tüm kültürleri buluşturan olabildiğince zengin bir kültüre sahibiz. Bu küçük salonda dünyanın bütün güzellikleri, kültürleri burada ve ben çok mutluyum. Bu güzel gece için hepinize saygılarımı sunuyorum, teşekkür ediyorum.''

İngiliz Parlamentosu İçişleri Komisyonu Başkanı ve İşçi Partisi Milletvekili Keith Vaz, Kılıçdaroğlu'nu karşılarken yaptığı kısa açıklamada, AB Bakanı olduğu dönemde Türkiye'ye yaptığı ziyareti anımsadığını belirterek, ülkesinin Türkiye'yi en kısa zamanda AB'de görmek istediğini vurguladı. 

Kılıçdaroğlu'nun Londra ziyaretine, Genel Başkan Yardımcıları Şafak Pavey, Sezgin Tanrıkulu ve Faruk Loğoğlu eşlik ediyor.

11 yıl önce