|

Türkiye'nin olay olmayan tek şehri

2017 yılında Bireysel silahlanma ile ilgili tüm Türkiye'de çeşitli olaylar yaşanırken tek olay olmayan şehir Karadeniz'den Bayburt olarak kayda geçti. Bayburt Milletvekili Doç. Dr. Şahap Kavcıoğlu konuya ilişkin olarak, "Örflerin, adetlerin değişmeden bugüne gelmesi toplumun yaşantısına da katkı yapıyor. Dolayısıyla bu kültürün oluşturduğu birliktelik kentte asayiş olayları yaşanmasını ve insanlar arasında husumetin ortaya çıkmasını da yok ediyor" dedi.

Yeni Şafak
12:08 - 28/01/2018 Pazar
Güncelleme: 12:17 - 28/01/2018 Pazar
IHA
Bayburt
Bayburt

Ajans Press, 2017 yılına ait bireysel silahlanma olaylarını ve medya yansımalarını inceledi. Umut Vakfı ve medya yansımalarından elde edilen verilere göre, 2017 yılında Bireysel silahlanma ile ilgili tüm Türkiye’de çeşitli olaylar yaşanırken tek olay olmayan şehir Karadeniz’den Bayburt olarak kayda geçti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Bayburt Milletvekili Doç. Dr. Şahap Kavcıoğlu, kentte yaşatılan örf ve adetlerin oluşturduğu birlik sayesinde huzur ve güveninin temin edildiğini söyledi.

Daha önceki yıllarda yapılan araştırmalarda yine Bayburt’ta asayiş olaylarının hiç yaşanmadığını anımsatan Kavcıoğlu, "Gerçekten esnafımız Cuma günleri çok rahat bir şekilde dükkanını açık bırakır ve namazına gider. Örneğin 2015 - 2016 yılında da bir araştırma yapılmıştı ve Bayburt o yıllarda da cinayet olayının hiç yaşanmadığı bir il olarak yine kayıtlara geçmişti. Herhangi bir asayiş olayının olmadığı, insanları gelenek ve göreneklerini eskisi gibi halen yaşattığı, cenazelerde, düğünlerde birlikteliğin hiç eksik olmadığı ve insanların birbirine son derece saygılı olduğu şirin bir Anadolu kentidir Bayburt" ifadesini kullandı.



Örf ve adetler asayiş olaylarının önüne geçiyor

Kentteki bazı geleneklerden bahseden Kavcıoğlu, bu geleneklerin yaşatılmasının asayiş olaylarının azalmasına katkı sağladığını belirterek şunları söyledi:

"Tabi ben sık sık Bayburt'a geliyorum burada vatandaşların çeşitli etkinliklerine de katılıyorum. Örneğin burada düğünlerde kahve içme merasimi olur buraya tüm mahalleli veya köylü davet edilir. Onların şahitliğinde gerçekleşir. Yine aynı şekilde cenazelerde de insanlar tanısın tanımasın mahalle odasında toplanan yakınlarını ziyaret eder, acılarını paylaşır. O kadar güzel bir Anadolu geleneği ki bu, insanlar birbirleriyle burada yaşamaktan büyük keyif alıyorlar. Bu örflerin adetlerin değişmeden bugüne gelmesi toplumun yaşantısına da katkı yapıyor. Dolayısıyla bu kültür kentte asayiş olayları yaşanmasını ve insanlar arasında husumet yaşanmasını da yok ediyor."


"Öğrenciler burada yaşamaktan büyük keyif alıyor"


Bayburt’ta 12 bin üniversite öğrencisi bulunduğunu ifade eden Kavcıoğlu, öğrencilerle sık sık bir araya geldiğini ve öğrencileri en şehirde en çok memnun eden şeyinde huzur ve güven olduğunu söyledi.

Kavcıoğlu, "Şu anda buraya 12 bine yakın öğrenci geliyor. Türkiye’ni her bölgesinden gelen öğrenciler var ve onlarda burada şehrin yapısına uyuyorlar. Öğrenci arkadaşlarımızla zaman zaman görüşüyorum. Bu şehirde en çok memnuniyet duyduğunuz şey nedir diye soruyorum gerçekten sorduğum her öğrenci aynı şeyi söylüyor. Şehrin huzurlu ve güvenli olmasından oldukça memnunlar. İnsanlarının çok iyi, yardım sever olduğunu söylüyorlar. Dışarıdan gelen insanların bize bu görüşleri aktarması bizi mutlu ediyor. Gururlandırıyor. Dolayısıyla Bayburt sadece kendi içerisinde değil dışarıdan gelen insanlarına bu geleneği, göreneği gördüklerinde buna ayak uyduruyorlar ve bu kültür içerisinde yaşmaktan çok büyük keyif alıyorlar. Bayburt’un nüfusu 90 bine yakın buna ilaveten 11 bin öğrenci de dışarıdan geldiği halde asayişte de genel yaşantıda bir bozulma yok. İnşallah halkımızın bu dayanışması ve bu kültürü devam edecektir ve Bayburt’u en huzurlu, en güvenli ve asayiş olaylarının olmadığı bir şehir olarak inşallah devam ettireceğiz. Ben şehrimizi bu kadar güzel temsil eden tüm halkımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca kamu kurumlarında görev yapan arkadaşlara da teşekkür ediyorum. Onlar içinde çok güzel bir şehir burası. Bayburt’un bu şekilde güvenli olmasında onların da çok büyük emeği var" dedi.


Zeytin Dalı Harekatı’na sınır ili gibi destek veriyor

Kavcıoğlu ayrıca son bir Afrin’de TSK tarafından gerçekleştirilen Zeytin Dalı Operasyonu'na Bayburt'un adeta bir sınır şehri gibi tavır aldığını söyleyerek, "Ülkemizin özellikle birlik ve beraberliğe çok ihtiyacı olduğu bu günlerde, ülkemizin güney sınırlarında Afrine düzenlenen operasyonu Bayburt gerçekten müthiş milli duygularla yaşayan bir il. Adeta sınır şehriymişiz gibi veya orada operasyondaymışız gibi destek veriyor. Camilerimizde namazlardan sonra Kuranı Kerim okunuyor. Yine çeşitli yürüyüşler etkinlikler düzenleniyor. Burada Suriye’ye tırlarla yardımlar gönderdik. Gençlerimiz gidiyor askerlik şubesine başvurular yapıyor. Halkmızın bu tutumu da bizi çok mutlu ediyor. Bu çok güzel bir yaklaşım. Ben yine halkımızn Türkiye’nin bu dayanışma ve birlikteliğe ihtiyaç duyduğu bu günlerde bu tutumundan dolayı teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.

Üniversite öğrencisi Güvenç, "Benim memleketim Konya ama Bayburt’u Konya’nın üzerinde tutabilirim”

Bayburt Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğrencisi Mehmet Akif Güvenç ise, 5 yıldır Bayburt’ta yaşadığını belirterek, “Ben Konyalıyım, Konya’da sakin bir şehirdir. Ama bir maç kutlamasın, düğünler silah sesi duyarken bırakın silah sesi duymayı burada marketler, bakkallar kapılarını bazen açık bırakıyor ama ben şimdiye kadar bu bakkal veya marketlerle ilgili olumsuz bir şey yaşandığını duymadım. Bunun dışında halk pazarı burada bir gün önce geceden kurulur ve tezgahtar evine gider sabah geldiğinde ürünleri yerinde durur. Burada benim gördüğüm insanlar iç içe birlikte herkes birbirine güveniyor. Ben gerçekten bu konuda yapılan araştırmaya katılıyorum. Ben Bayburt’un herhangi bir şekilde televizyonlara çıktığını dahi görmedim. Burada taraftarlar halk iç içe ve sıkıntısız günler yaşıyoruz. Umarım böyle devam eder. Şehrin güvenli olması gerçekten de menuniyet duyduğumuz bir konu. Mesela gece geç saatlerde başka bir ilde olsanız belki dışarı çıkmakta tereddüt edersiniz. Ama burada evinizin kapısını dahi açık bırakarak dışarıya rahatlıkla ihtiyacınızı karşılamaya çıkabilirsiniz. Özellikle buraya yeni gelen bayan arkadaşların kafasında soru işaretleri oluyordu bu saatte dışarı çıkılır mı? Gibisinden ama onlarda gördü ki Bayburt gerçekten çok güvenli insanları gerçekten çok iyi. Benim memleketim Konya ama Bayburt’u Konya’nın üzerinde tutabilirim" dedi.

Bayburtlu vatandaş Ekrem Tekdemir de Bayburt’ta insanların bir birine karşı saygılı olduğunu ifade ederek, kendisinin de pazarda satış yaptığını ve bir gün önceden kurduğu akşamdan bırakıp evine gittiği tezgahına şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk görmediğini söyledi.

#Şahap Kavcıoğlu
#Bayburt
6 yıl önce