|

Türkiye’nin tarihe damga vuran operasyonları

Türkiye hem içeride hem de dışarıda yaptığı büyük operasyonlar ile tarihe damga vurdu. Türkiye’nin egemenliğini tehdit eden olaylara karşı yaptığı askeri harekatlarla stratejik konuma sahip çıkmasıyla birlikte Türkiye yeniden sahaya dönerek yumruğunu masaya vurdu. Bir çok başarılı operasyona imza atan Türkiye’nin özellikle 3 harekatı var ki; tarihe damga vurdu.

Yeni Şafak ve
16:36 - 19/01/2018 Cuma
Güncelleme: 16:54 - 19/01/2018 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye'nin tarihe damga vuran operasyonları.
Türkiye'nin tarihe damga vuran operasyonları.

Türkiye, ulusal güvenliğini tehlikeye atan her oluşama ve tehdide karşı yaptığı üşütün başarılı operasyonlarla bertaraf etmeyi başardı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin her daim operasyona hazır olması ve üşütün kabiliyetleri sayesinde başarılara imza atan Türkiye hem uluslararası hem de ulusal anlamda güvenliğini tehdit eden Kıbrıs olayları, PKK ve DAEŞ’a karşı yaptığı büyük operasyonlar ile tarihe de damga vurdu.

Türkiye’nin tarihine geçen operasyonlar

Türkiye Kıbrıs Barış Harekatı ile Doğu Akdeniz’deki stratejik konumda büyük bir önem kazanırken KKTC’nin de kurulmasına vesile oldu. Türkiye’nin içinde kanlı eylemler ile ulusal güvenliği tehdit eden PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ı kaçtığı Kenya’dan özel operasyonla yakalanmasının ardından örgüt ağır darbe aldı. Fırat Kalkanı ile Türkiye’nin Suriye sınırında oluşan terör koridoruna büyük bir darbe vuran Türkiye bölgede güvenliğin ve huzurun adı oldu. Şimdi de Afrin için hazırlık yapan Türkiye yaptığı büyük operasyonlar ile tarihe adeta damga vurdu.

İşte o harekatlar…

Kıbrıs Barış Harekatı

Kıbrıs Barış Harekâtı, 20 Temmuz 1974'te Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs'ta başlattığı ve 14 Ağustos'ta Türk Birlikleri'nin başkent Lefkoşa'ya girmesiyle sonuçlanan askeri harekât. Harekatın ardından bağımsız 1983 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu.

Osmanlı’nın adan çekilmesin ardından Birleşik Krallık’ın yerleştiği Kıbrıs’tan çekilmesiyle birlikte 1960 yılında uluslararası anlaşmalara dayanan bir Kıbrıs Cumhuriyeti kurulmasının yolu açıldı. Ancak Rumlar Birleşik Krallık'ın adadan çekilmesiyle, Türklerle birlikte ortak devlete razı olmadılar. Kıbrıs’ın tüm yönetimine kendileri el koyma yoluna gittiler; uluslararası anlaşmaları ve anayasayı çiğneyerek Türklere saldırılarda bulunarak adeta soykırım yapmaya başladılar. Bu olayların ardından Türkiye 35.000-40.000 civarındaki askeri adanın kuzeyine yerleşti. Harekât neticesinde bir taraftan Magosa'ya diğer taraftan Lefke'ye varılarak Türk tarafının sınırları çizildi.



Birleşmiş Milletler harekâtı "işgal" olarak nitelendirdi. Şubat 1975 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'ye silah ambargosu koydu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 353 sayılı kararının 5. maddesi gereği 22 Temmuz 1974 tarihinde ateşkes ilan edildi. 15 Kasım 1983 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu.

Kardak Operasyonu

1996 Ocak ayı sonunda kriz haline geldi ve iki tarafın askerleri karşı karşıya geldi. 25 Aralık 1996 günü Türkiye bandralı bir yük gemisi Kardak kayalıklarında karaya oturdu. Krizi tırmandıran ise her iki ülkeden adaya çıkıp bayrak diken sivillerdi.



26 Ocak 1996 günü, Kardak’a en yakın ada olan Kalimnos (Kilimli) Adası papazı, belediye başkan yardımcısı ve çocukların Kardak Kayalıkları'na çıktı ve bayrak dikti. 27 Ocak günü ise Türkiye’den bir grup gazeteciyi adaya inerek kayalıktaki Yunanistan bayrağını indirerek Türk bayrağını diktiler. Bu olaylar gerilim daha da artırdı. Yunanistan askerleri iki kayalıktan doğuda olanına çıktı. 30 Ocak gecesi Türkiye SAS komandoları batıdaki Kardak kayalığına çıktı. Sabah olduğunda Türk bayrağını gören Yunan askerleri şoke olmuştu. Kayalıkların iki tarafında iki bayrak dalgalanıyordu. Bu olayın ardından Yunanistan’daki cunta yönetimi ve genelkurmay başkanı istifa etti.


Öcalan’ın yakalanması ile örgüte ağır darbe

Türkiye, 90'lı yıllardaki gerek yurt içinde gerekse sınır ötesi konumdaki PKK hedeflerine yönelik olarak yoğun bir terörle mücadele sınavı verdi. Sürecin en çarpıcı ve etkili olan olayı ise PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın Kenya’da yakalanması oldu. 16 Şubat 1999'da Öcalan, Kenya'nın Başkenti Nairobi'de güvenlik güçlerinin düzenlediği özel bir operasyonla yakalandı. Öcalan'ın yakalandığı yönünde gelen haber, tüm Türkiye'de bayram havası estirdi. PKK’nın elebaşı artık cezaevindeydi.


Fırat Kalkanı Harekatı ile terör koridoru bertaraf edildi

Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından Türkiye’nin sınır güvenliği tehlikeye girdi. Sınır bölgesindeki terör yuvalanmasından Türkiye’ye sızan teröristler ülke içinde bir çok kanlı eylem düzenledi. En son Gaziantep’te bir düğüne yapılan saldırının ardından düğmeye basıldı ve TSK Fırat Kalkanı Harekatı’nı başlattı. Türkiye, 24 Ağustos 2016 şafak vakti Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye’ye girdi. Fırat Kalkanı Harekatı'nı Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı yönetti. Türkiye, Fırat’ın batısının kendisi için kırmızı çizgi olduğunu defalarca hatırlattığı terör örgütlerine mesaj vermek amacıyla 'Fırat Kalkanı' ismini tercih etti.


İlk saatlerde Cerablus merkezinin 5 kilometre batısındaki 5 köy DEAŞ unsurlarından temizlendi. Operasyon başlatıldıktan 12 saat sonra Cerablus'a girildi. TSK, desteğiyle El-Bab'a doğru yönelen ÖSO birlikleri 19 Eylül tarihinde Mare-Azez-Cerablus-Çobanbey ve çevresinde kontrolü tamamen sağlandı. Dabık'ın kontrol edilmesi ile terör örgütleri DEAŞ ve PKK/PYD'den temizlenmiş oldu. Türk Özel Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından Aralık ayı başında kuşatılan El Bab'a iki ay sonra girildi. Harekat sırasınsa 71 askerimiz şehit oldu. Harekâtın en zor bölümünü El Bab ve çevresinde yaşanan çatışmalar oluşturdu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Özgür Suriye Ordusu ile birlikte 24 Ağustos 2016'da başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı 30 Mart'ta sona erdi.

Afrin’e operasyon hazırlığı

PPK’nın Suriye’deki uzantısı PYD/YPG’nin Esed rejimin bölgeden çekilmesiyle birlikte yerleştiği Afrin’de giderek güçlenmesi ve Trükiye’nin ulusal güvenliğini tehdit etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Terör koridoru diye bir şey kabul edilemez. Afrin temizlenecek’ açıklamasının ardından başlatılan hazırlıklar son aşamada. TSK, sınıra askeri sevkiyat yaparak operasyona hazırlanırken hükümet yetkilileri ve askeri yetkililer operasyon için son değerlendirmeleri yapıyor.


Afrin operasyonu ile birlikte bölge teröristlerden temizlendiği anda Türkiye’nin Suriye sınırında batı bölgesi terör oluşumlarından temizlenerek güvenli bölge oluşturulmuş olunacak. Bu harekat ile birlikte Fırat Kalkanı ve İdlib bölgesi birleşerek ÖSO’nun kontrolüne geçecek ve Suriye’de büyük bir alan terörden temizlenmiş olacak.

#Türkiye
#askeri operasyon
#Fırat Kalkanı
#Afrin operasyonu
6 yıl önce