|

Türkiye'nin taşı toprağı ALTIN

Araştırmacı Mehmet Ali Kuzu, Türkiye'nin altın rezervleri bakımından Güney Afrika'dan sonra en zengin ikinci ülke olduğunu söyledi

Yeni Şafak
01:00 - 12/01/2006 Perşembe
Güncelleme: 15:44 - 5/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Türkiye'nin yer altı zenginlikleri konusunda 10 yıldır araştırma yapan ve bu konuda 8 binin üzerinde belgeyi inceleyen araştırmacı Mehmet Ali Kuzu, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nün 240 ton diye açıkladığı altın rezervinin aslında 12 bin tonun üzerinde olduğunu öne sürdü. Avrasya-Bir Vakfı'nda Türkiye'nin maden potansiyeline ilişkin bir konferans veren Kuzu, Türkiye'nin altın rezervi bakımından Güney Afrika'dan sonra dünyanın en zengin ikinci ülkesi olduğunu belirterek, "Güney Afrika'da rezervleri tüketmek üzere, bir kaç yıl sonra Türkiye' birinci sıraya yerleşecek" dedi.

35 ALTIN İL VAR

Kanada, Avusturalya ve Amerika'nın altın üretiminde dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer aldığını belirten Kuzu, yıllardır Alman şirketlerinin Bergama'daki altın rezervlerini 24 ton olarak göstererek kamuoyunu yanılttığını da savundu. Bergama'daki altın işletmesinin ilk defa bir Türk şirketi tarafından işletilmeye başlandığını ve buradaki altın rezervinin 560 ton olarak belirlediğini kaydeden Kuzu, "Türkiye'nin 81 bölgesindeki altın rezervleri işletilmeyi bekliyor" diye konuştu.

BOR'U DEĞERLENDİREMİYORUZ

Ülkenin yer altı zenginliklerinde 150 yıldır oynanan oyunların devam ettiğine dikkat çeken Kuzu şunları söyledi: "Yer altı madenlerine oynan oyunların başında bor madeni geliyor. Türkiye'de devlet tarafından işletilen bor madenleri, yapılan anlaşma gereği Amerika dışındaki ülkelere satılamıyor. Amerika, 'bor'u işleyerek bütün dünyaya satıyor." Avrasya Bir Vakfı üyesi emekli Binbaşı Faruk Çelenk de ülkenin jeopolitik kaynaklarının ele alındığı toplantıların ülke açısından yararlı olduğunu söyledi.

Kasamız altın dolu

Türkiye 2004'de ürettiği 319 ton altının 111 tonunu ihraç etti, 208 tonunu ise iç piyasaya sundu. Kuyumculuk sektörü bu yılın 11 ayında 983 milyon dolar tutarında işlenmiş altın ihracatı gerçekleştirdi. 1992 yılında 2.8 milyon dolar olan mamul mücevherat ihracatı, 2004'te 842 milyon dolara ulaştı. İhracatta ilk sıraları ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre, Almanya, Rusya, İtalya ve Libya alıyor.

MERKEZ BANKASI REZERVİ 119 TON

Merkez Bankası'nın altın rezervi 119 ton. Bunun 116 tonu uluslararası rafinerilerin ürettiği minimum 995 saflıkta külçe altın. Rezervin yaklaşık 30 tona yakını yine uluslararası standartlarda külçte altın olarak Merkez Bankası'nın kasasında bekletiliyor.



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
18 yıl önce