|

Türkiye'nin üyeliği AB'yi 'süper-etkili örgüt' yapar

Müzakere tarihi verilmesi için bir engel olmadığını kaydeden AB'nin BM temsilcisi Richardson, "Türkiye'nin üyeliği, AB'nin daha etkin küresel aktör olmasına katkı sağlar" dedi.

Yeni Şafak
01:00 - 2/12/2004 الخميس
Güncelleme: 11:53 - 11/06/2017 الأحد
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Avrupa Birliği'nin Birleşmiş Milletler'deki temsilcisi Büyükelçi John B. Richardson, "Türkiye'nin üyeliğinin AB'nin daha etkin bir küresel aktör haline gelmesine büyük katkısının olacağını" söyledi. Türk-Amerikan İş Forumu tarafından New York'ta düzenlenen "Türkiye'nin AB'ye Üyeliği: Tamam mı, Devam mı?" konulu toplantıda konuşan Richardson, Türkiye'nin yılda AB'ye uyum konusunda önemli reformlar yaptığını kaydetti. "Türkiye'nin müzakere tarihi alması konusunda 17 Aralık'ta olumlu bir karar çıkmamasından endişe etmek için sebep olmadığını" ifade eden Richardson, "AB asla ABD gibi tek taraflı hareket eden bir süper güç olmayacak, çünkü AB, ABD'nin aksine küresel meselelerin çözümünde tek taraflı hareketlere değil, çok taraflılık esasına inanıyor. Türkiye'nin AB'ye üyeliği Birliği belki bu anlamda bir süper güç yapmaz, ancak küresel boyutta süper-etkili bir örgüt haline getirir" dedi.

Türkiye'nin stratejik önemi

"Dünyada iki önemli istikrarsızlık bölgesi olarak görülen Orta Asya ve Ortadoğu bölgeleriyle olan yakın ve özel ilişkilerinden dolayı Türkiye'nin üyeliğinin AB'ye stratejik açıdan önemli katkılar sağlayacağını" söyleyen Richardson, "Türkiye'nin Birliğe katkısının ekonomik bakımdan ziyade stratejik olarak önemli olacağının" altını çizdi. "AB'nin üyelik sürecinde Türkiye'ye karşı ayrımcılık yapmadığını" belirten Richardson, geçmişte Avrupa'nın ana kültüründen farklılıklar gösteren ülkelerin üyelik sürecinin de diğerlerine göre biraz daha fazla ciddiye alındığını, Türkiye gibi farklı kültüre sahip çok büyük nüfuslu bir ülkenin üyelik sürecinin de son derece ciddi şekilde ele alınmasının normal olduğunu söyledi. "Özellikle Batı Avrupa'da üyelikle birlikte Türkiye'den kitlesel göçler olacağına dair bir paranoya bulunduğunu" ifade eden Richardson, "Türkiye'den böyle bir göçün olmayabileceğini" ifade etti.

  • NEW YORK


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    ٪d سنوات قبل