|

TÜRKİYE'NİN YÜZ AKI

Pakistan'daki deprem felaketi duyulur duyulmaz ilk yardıma koşan Türk ekipleriydi. Yardım ekipleri, hem kardeşlerimizin canını kurtardı; hem yedirdi, içirdi, hem de Türkiye'nin yüzünü ağarttı.İHH, Kızılay ve Deniz Feneri'nin acil yardım ekipleri ile TSK, AKUT ve GEA gibi arama-kurtarma timleri, mucizevi kurtarmalara imza attılar, felaketzedelere sıcak aş ve çadır sağladılar.

Yeni Şafak
00:00 - 14/10/2005 пятница
Güncelleme: 11:22 - 5/06/2017 понедельник
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Pakistan'daki deprem felaketi duyulur duyulmaz ilk yardıma koşan Türk ekipleriydi. Yardım ekipleri, hem kardeşlerimizin canını kurtardı; hem yedirdi, içirdi, hem de Türkiye'nin yüzünü ağarttı.

İHH, Kızılay ve Deniz Feneri'nin acil yardım ekipleri ile TSK, AKUT ve GEA gibi arama-kurtarma timleri, mucizevi kurtarmalara imza attılar, felaketzedelere sıcak aş ve çadır sağladılar.
  • SEVDA ALKAN- BEHÇET GÜNGÖR

    Türkiye, 1999 depreminden nasıl ders aldığını ve felaketin acısını nasıl hala canlı hissettiğini, Pakistan'daki büyük depremin ardından ortaya koyduğu refleksle gösterdi. Deprem haberi gelmesinin hemen ardından özellikle birer sivil toplum inisiyatifi olarak kurulan İnsan Hak ve Hürriyetleri Vakfı (İHH) ve Deniz Feneri Derneği'nin yardım ekipleri ile TSK ve AKUT'un kurtarma timleri ilk harekete geçen kurumlar oldu. Kızılay da bu kez zamanında harekete geçerken, Türkiye'nin arama-kurtarma ekipleri de soluğu Pakistan'da aldı. Türk ekipleri, ilk günden itibaren üstün gayretlerini ortaya koyarken, çok sayıda insanı kurtarmanın, yiyecek ve çadır sağlamanın mutluluğunu, kendilerine "Türkiye, Türkiye" sloganlarıyla sevgi gösterilerinde bulunan Pakistan halkıyla birlikte yaşadı. Depremin ardından bölgeye giden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekibi ve yardım malzemeleri de bölgeye ulaştı. KKTC Kızılay'ınca deprem bölgesine gönderilen yardım İslamabad'da Pakistanlı yetkililere teslim edildi.
    3 günde 700 çadır kurdu

    İHH, Cumartesi günü meydana gelen, Pakistan ve Keşmir'de büyük yıkım ve acılara neden olan deprem sonrası, bölgeye ilk hareket eden ekip oldu. Zaten Ramazan nedeniyle 25 ülkede iftar çadırı kurarak kumanya dağıtan İHH ekiplerinden biri o sırada Keşmir'e 12 kilometre uzaklıkta bulunuyordu. İHH Basın Sözcüsü Osman Atalay, "bu nedenle deprem sonrası afetzedelerin yardımına ilk koşan biz olduk" diyor. Keşmir ile kuzey bölgelerinin odak noktasında bulunan Gami Habibullah'ta çalışma başlatan İHH, İslamabad'da büyük bir depo, Mansera bölgesinde de dağıtım deposu oluşturdu. Pakistan hükümeti, Gami Habibullah'ta 100, Muzafferabad'da 300, Bagh'da 200, Rawalakot'ta da 100 adet olmak üzere, 4 ayrı bölgede 700 çadır kuran İHH'ya, başarılı çalışmaları nedeniyle, bir de helikopter tahsis etti. Depolardan yardım malzemeleri yüklenen kamyonlar ve helikopter, Pakistan'ın köylerine yardım götürüyor. Çalışmaları çekirdek bir ekip yönetiyor ve onlarca gönüllü afetzedelerle aynı hayat şartlarında çalışarak onlara yardım ulaştırıyor.

    500 bin dolarlık acil yardım

    Deniz Feneri Derneği de depremin ertesi günü Pakistan'a 3 kişilik bir ekiple üç de kurtarma köpeğini gönderdi. Aynı anda 500 bin dolar tutarında bin battaniye, 5 bin uyku tulumu, bin kişilik giyim malzemesi, tıbbi malzeme, çocuk bezi, hasta bezi, hijyenik malzeme, afet malzemesi, iç çamaşırı, çorap, jeneratör, mum ve kibrit gibi zaruri ihtiyaç malzemelerini de temin ederek deprem bölgesine gönderdi ve gönüllüler aracılığıyla dağıtımına başladı. Ayrıca, 4 kişilik ilk yardım ekibi de önceki gün Pakistan'a gitti. Deniz Feneri, bölgeye 100 çadırlık çadır kent, aşevi ve 200 prefabrik konut projesini de uygulamaya koydu. Dernek, 17 Ağustos depreminde 500, Afyon depreminde de 104 prefabrik ev yaptıran Deniz Feneri, 2000 yılında Etopya'ya 1 milyon dolar yardım ve ekip göndermiş, 2003 sonunda İran depreminde de ilk yardıma koşanlar arasında yer alarak, bölgeye, 11 TIR'la sağlık, gıda ve giyim malzemesi götürmüştü.

    İHH EKİPLERİ DÜNYANIN HER YERİNDE

    İHH 1993 yılında, bir grup gönüllü tarafından, Bosna Hersek'te Sırp saldırısı altındaki sivillere yardım amacıyla bir "sivil toplum inisiyatifi" olarak kuruldu. 1995'te "vakıf" kimliği altında kurumsal hale dönüştürülen İHH, 10 yılda, din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin Kafkasya, Ortadoğu, Balkanlar, Orta Asya, Güney Asya, Afrika ve Orta Amerika'da yüz binlerce ihtiyaç sahibi insana ulaştı. İHH, "İlk ulaşan, ilk ulaştıran" sloganıyla, nerede sıkıntıya düşen, hastalık, savaş ve doğal afete maruz kalan, yaralanan, sakat, aç ya da açıkta kalan, zulme uğrayan insanların sesini duymaya ve yardıma koşmaya hazır ekipleriyle sürekli teyakkuz halinde. İstanbul Fatih'teki genel merkezinde 25 kişinin çalıştığı İHH, acil durumlarda, bir telefonla binlerce gönüllü toplayabiliyor.

    55 noktaya yardım yetiştirdi

    İHH'nın bugüne kadar yardıma koştuğu 55 noktadan önemli bazıları şunlar:



    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 лет назад