|

Türkiye'yi İsrail'e şikayet etti

Mavi Marmara baskınından sonra iyice gerilen Türkiye - İsrail ilişkilerini fırsat bilerek İsrail 2. Kanalı'na, hükümeti şikayet eder mahiyette röportaj veren Kılıçdaroğlu'nun sözleri, İsrail basınında "Türkiye karşıtı haber" olarak karşılık buldu.

00:00 - 10/09/2010 Cuma
Güncelleme: 14:38 - 10/09/2010 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye'yi İsrail'e şikayet etti
Türkiye'yi İsrail'e şikayet etti

Mavi Marmara baskınından sonra iyice gerilen Türkiye - İsrail ilişkilerini fırsat bilerek İsrail 2. Kanalı'na, hükümeti şikayet eder mahiyette röportaj veren Kılıçdaroğlu'nun sözleri, İsrail basınında "Türkiye karşıtı haber" olarak karşılık buldu.





Röportajında, Mavi Marmara baskınında hükümetin de sorunu olduğunu, referandumda 'Hayır' demek isteyen sanatçılar üzerinde ciddi baskılar yapıldığını iddia eden Kılıçdaroğlu'nun sözlerini İsrail medyası 'Türkiye karşıtı kampanya'ya çevirdi.


İsrail TV2 kanalı, Kılıçdaroğlu'nun dış haberler muhabiri Arad Nir'e verdiği röportajı "Kılıçdaroğlu bize verdiği özel mülakatta 'Erdoğan tehlikeli' mesajını vermeye çalıştı" şeklinde İsrail kamuoyuna duyurdu.


İşte röportajın tam metni:


Arad Nir: Merhaba. Sizinle tanıştığıma memnun oldum.


Arad Nir: Türkiye ve İsrail bugünlerde emsalsiz krizler yaşamaktadır. İlişkiler nasıl tamir edilebilir ?


Kılıçdaroğlu: Tamir edilmeyecek hiçbir ilişki yoktur. Ortaya çıkan sorunun büyüklüğü nedeniyle onarılması da biraz zaman alabilir. İki tarafın da anlayışlı davranacağına ben yürekten inanıyorum.


Nir: Sayın Erdoğan'ın krizi gerektiği şekilde yönetebileceğine inanıyor musunuz?


Kılıçdaroğlu: Ben Sayın Erdoğan'ın bu krizi sağlıklı yöneteceği konusunda ciddi endişelere sahip olan birisiyim. Sorunlar büyüdükçe o sorunları kendi iktidarı için kullanmaya başlıyor.


Nir: Krizin suçlusu kimdir ?


Kılıçdaroğlu: Bence iki tarafın da sorunu var. Ölümle sonuçlanan bir operasyon Türkiye'nin kabul edebileceği bir operasyon değildir. Hükümetin de bu konuda izin vermemesi gerekirdi, ama bukonuda hükümetin de iyi bir politika izlemediğini biliyoruz. Başbakan zaten bunu iç politikada yeterince kullandı. Bunu sadece ben söylemiyorum. İç politikada olumlu gibi görünen hava, dış politikada olumsuz bir tablonun doğmasına yol açtı.


Nir: Sayın Erdoğan'ın İsrail ve Suriye arasında hala tarafsız bir arabulucu olabileceğine inanıyor musunuz?


Kılıçdaroğlu: Bugün gelinen noktada, ortaya çıkan tablo, böyle bir arabuluculuk rolünün Türkiye'ye biçilmediği görülüyor.


Nir: Türk Hükümeti'nin İran politikası ile mutabık mısınız?


Kılıçdaroğlu: Biz, önce şunu söyleyeyim, Ortadoğu'da nükleer silah istemiyoruz. Nükleer silahın Ortadoğu'da olması ciddi bir sorundur.


Arad Nir: Bu yaklaşımınız İsrail için de geçerli midir?


Kılıçdaroğlu: Barışın egemen olması isteniyorsa nükleer silahlardan bu bölgeyi arındırmak ve barışı sağlamak için çaba harcamak gerekiyor. Türk dış politikasının İran eksenli farklı bir çizgide geliştiği uluslararası kaygılardan anlaşılıyor. Pek çok komşumuzu rahatsız edecekse bu rahatsızlığı giderecek önemli adımları atmak da Türkiye'nin görevlerinden birisidir.


Nir: Sayın Erdoğan referandumda başarılı olursa ne olur?


Kılıçdaroğlu: Hayır diyen yurttaşlar, sanatçılar üzerinde ciddi baskılar var. Hükümet yargıyı ele geçirmek istiyor.


Nir: Sayın Erdoğan referandumun Türk demokrasisini daha da geliştireceğini düşünüyor.


Kılıçdaroğlu: Biz Sayın Başbakan bir şey söylediği zaman aksini gerçekleştirmek için çaba harcadığını biliyoruz. Özgürlük dediği zaman, biliyoruz ki özgürlükler kısıtlanacak. Buna demokrasi diyorlar. Biz buna "Erdoğan demokrasisi" diyoruz. Çağdaş demokrasiyle bunun bir bağlantısı yok. Özel hayatın gizliliği diye bir kavram kalmadı. Herkesi her an her yerde izliyorlar ve buna da demokrasi diyorlar.


Nir: Türkiye'deki bir çok insan gerçek demokrasi için sizi son ümit olarak görüyor. Bu göreve hazır mısınız ?


Kılıçdaroğlu: Halkla daha fazla iç içe olmak ve onlara gerçekleri anlatmak istiyorum. Katı otoriter bir rejime doğru Türkiye adım adım gidiyor. Ama önümüzdeki süreçte bunu değiştireceğiz.


Nir: Sizin gibi önemli bir Türk siyaset adamının Kanal 2'ye mülakat vermesi için çok cesarete sahip olması mı gerekiyor ?


Kılıçdaroğlu: Onu bilmiyorum ama sonuçta Türkiye'de yaşananları herkesin bilme ve öğrenme hakkı var.


Nir: İsrailli turistler Türkiye'ye ne zaman rahatça gidebilecek ?


Kılıçdaroğlu: Bence her zaman gelebilirler. Türk halkıyla İsrail halkı arasında bir sorun yok. İsrailli turistlerin buraya gelmesi her şeyden önce bizi mutlu eder.



14 yıl önce