|

Türkiye'yi örnek alıyoruz

Değişim Liderleri Zirvesi'nde konuşan Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin Avrupa ekonomisine katkıda bulunacak bir ülke olarak değerlendirildiğini söyledi. Ukrayna Başbakanı Mikola Yanoiç Azarov ise, “Türkiye'nin nasıl geliştiğine bakıyoruz, örnek alıyoruz” dedi

Şükrullah Dolu
00:00 - 15/03/2011 Salı
Güncelleme: 00:10 - 15/03/2011 Salı
Yeni Şafak
Türkiye'yi örnek alıyoruz
Türkiye'yi örnek alıyoruz

İstanbul Üniversitesi ve Türk Gelecek Araştırmaları Vakfı işbirliğiyle düzenlenen Değişim Liderleri Zirvesi dün İstanbul'da başladı. İstanbul Kongre Merkezi'nde açılış kanuşmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı zirve, siyaset ve bilim dünyasının önde gelen liderlerini ağırladı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin artık Avrupa ekonomisine katkıda bulunacak bir ülke olarak değerlendirildiğini belirterek, “Uzun vadeli bir vizyonumuz olur ve değerlerin gücüne inanırsak, Türkiye'nin üyeliği, AB'nin kuruluşu kadar önemli bir barış projesi olacaktır' dedi.

DEĞİŞİMİN SORUMLULUĞU ÜSTÜMÜZDE

Değişim Liderleri Zirvesinde konuşan Babacan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da son dönemde yaşanan değişime işaret ederek, bu değişimde seslerinin daha çok duyulmasını isteyen insanların iradelerinin rol oynadığını söyledi. Babacan, herkesin çok dikkatli olması, değişimin sonuçlarının sorumluluğunu hissetmesi gereken bir dönemden geçildiğini kaydetti.

ÜYELİK BİR BARIŞ PROJESİ OLACAK

Babacan, Türkiye'nin AB üyeliği sürecine de değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, ekonomi alanında giderek bir güç olarak görülmeye başlandı. Artık Avrupa ekonomisinden bir şeyler alacak değil, Avrupa ekonomisine katkıda bulunacak bir ülke olarak değerlendiriliyor. Siyasal alanda da, Türkiye'nin giderek daha çok, AB'ye katma değer sağlayacak bir ülke olarak görülmeye başlanacağını umuyorum. Uzun vadeli bir vizyonumuz olur ve değerlerin gücüne inanırsak, Türkiye'nin üyeliği, AB'nin kuruluşu kadar önemli bir barış projesi olacaktır.'

NASIL GELİŞTİĞİNİZİ TAKİP EDİYORUZ

Ukrayna Başbakanı Mikola Yanoiç Azarov, “Devlet Bakanınız Hayati Yazıcı bahsetti, 'Türkiye'de muhtaç insan olmadığını' söyledi. Bizde de çok muhtaç insan bulunmamaktadır. Geçen yıl GSYH yüzde 4 arttı ve önümüzdeki 10 yıllık gelişme sürecinde yüzde 7-10 arasında bir artış hedefliyoruz. 10 yılı aştıktan sonra vatandaşlarımızın yaşam seviyesi bariz bir şekilde iyileşecektir. Birçok altyapı projesini gerçekleştirebileceğiz' şeklinde konuştu. Ülkesinde yeni cumhurbaşkanının, yeni ekibin göreve gelmesiyle Ukrayna'nın komşularıyla dostane ilişkiler geliştirmeye başladığını dile getiren Azarov, Avrupa entegrasyonuna doğru gittiklerini söyledi. Azarov, “Bunun anlamı; Türkiye'nin nasıl geliştiğine bakıyoruz. Çin'in, Hindistan'ın, Rusya'nın nasıl geliştiğine de bakıyoruz, örnek alıyoruz. Bizler ticari ilişkilerimizi bütün dünya ülkeleri ile geliştirmeye çalışıyoruz. Arzu eden herkese kapımız açık' dedi.

İŞBİRLİĞİ İÇİN GÖRÜŞÜLÜYOR

Azarov, şu anda serbest ticaret bölgesi oluşturma konusunda görüşmeler yaptıklarını ve sonuna kadar götürme azminde olduklarını vurguladı. Azarov, “Türkiye ile de benzer görüşmelerimiz var. Kanaatime göre, şu anda bu hedeflere ulaşmada son derece yakın noktada bulunuyoruz' dedi. Azarov, Türkiye ile Ukrayna arasında tarım, turizm gibi alanlarda işbirliği olanaklarına dikkat çekti.


Değişim rüzgârı liderleri derinden etkiliyor

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet de İstanbul'un, medeniyetlerin başkenti ve medeniyetlerin buluşmasının simgesi olduğunu belirterek, 'Bu kent farklı inançlardan, kültürlerden insanların birlikteliğinin kardeşçe, dostça ve huzur içinde yaşamasının simgesidir' dedi. Söylet, İstanbul'un, değişimin başkenti olarak Değişim Liderleri Zirvesi'ne ev sahipliği yapmaktan mutlu olduğunu dile getirdi. TÜGAV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eyüp Özgüç de Türkiye'nin, bölgesinde ve dünyada herkesle konuşan, görkemli bir tarihin ve eşsiz bir kültürün ülkesi olduğunu dile getirdi. Değişim Liderleri Zirvesi'nde ortak geleceğin konuşulacağını belirten Özgüç, 'Ekonomiyi konuşacağız çünkü daha iyi, insani ve adil bir gelecek hepimizin hakkı. İnançlarımızı konuşacağız çünkü inançlara saygılıyız ve ortak değerlerimizi bulmak daha da önemlisi birbirimizi anlamak istiyoruz' dedi.


'Hibrid' olmazsa kesinlikle gelmem!

Değişim Liderleri Zirvesi için İstanbul'a davet edilen ABD eski Başkan Yardımcısı Al

Gore'un 'Hibrid' (Hem elektrikle hem benzinle çalışan) otomobil şartı yerine getirildi. Dün zirve için İstanbul'a gelen Al Gore, organizasyonu yapan şirketin kiraladığı Alman plakalı Hibrid motorlu Porsche ile Atatatürk havaalanından alınarak otele götürüldü. Çevreciliği ile bilinen Gore'un bu talebi organizasyon heyetinde kısa süreli bir krize neden olmuştu. Türkiye'de elektrikli araç satışının yapılmaması nedeniyle Almanya'dan Porsche marka “Hibrid” jip kiralanarak İstanbul'a getirildi. Al Gore, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Değişim Liderleri Zirvesi'ne katılmak üzere, kendisini bekleyen hibrid araca binerek havalanından ayrıldı.


Zihniyet parayı geçmesin

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Japonya'nın şu anda karşılaştığı afet çok manidardır. Meydana gelen deprem tsunami ile olumsuz yönde ciddi bir sinerji oluşturdu. Nükleer santraller refah seviyesinin en önemli odak noktalarından biri haline gelmiştir. Japonya'daki deprem Çevre şartlarının korelasyonunun yeniden incelenmesini gündeme getirmiştir. Dünyanın kirlenmesi ile alakalı katkısı olmayanların temizlenmesi ile ilgili bir hedef belirlemiştir. Zihniyetin paranın önünde büyümesi ya da paranın zihniyetten önce büyümesi yanlıştır" diye konuştu.


Ukrayna ile 10 milyar $ ticaret hedefi

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, “İçinde bulunduğumuz dönemde meşruiyetini toplumdan almayan otoriter ve totaliter rejimlerin kaçınılmaz olarak yıkılmakta oluşu, büyük ölçüde küreselleşmenin getirdiği toplumsal bilinçlenmeden kaynaklanmaktadır' dedi. Yazıcı, yoksulluk ve çevre gibi konuların, zirvenin gündeminde yer aldığını ifade etti. Yazıcı, “7 milyar insandan 1 milyara yakını, temiz su kaynaklarına erişmekten yoksun. Türkiye'de temiz suya erişmekten yoksun hiçbir fert bulunmamaktadır' dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ukrayna ile Türkiye arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulması ve karşılıklı olarak vizelerin kaldırılmasına dair mutabakatın işadamlarını heyecanlandırdığını belirterek, “Bu gelişmeler aynı zamanda stratejik ortaklığın adımlarıdır' dedi. Karşılıklı ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması hedefinin takipçisi olacaklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, Ukrayna ile çok boyutlu bir ekonomik işbirliği tesis edeceklerini kaydetti.



13 yıl önce