|

Türkiye'yi şiş-kebapla tanıtmayın

Kore Cumhuriyeti'nin yeni göreve başlayan Başkonsolosu Jong-Kyoung Hong, Ayasofya ve Mevlana felsefesinin kendini çarptığını söyledi.

Murat Palavar
00:00 - 16/02/2010 Salı
Güncelleme: 00:06 - 16/02/2010 Salı
Yeni Şafak
Türkiye'yi şiş-kebapla tanıtmayın
Türkiye'yi şiş-kebapla tanıtmayın

Kore Cumhuriyeti'nin yeni göreve başlayan Başkonsolosu Jong-Kyoung Hong'a Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ülkesine yapacağı ziyaret öncesinde Türkiye ile ilgili görüşlerini sorduk. “İkili ilişkileri daha da arttırmak istiyoruz. 3. köprü için Güney Koreli bir şirket ilgileniyor” diyen Hong, Mevlana ile Ayasofya'nın kendisini çarptığını söyledi.

SÜTLAÇ VE KÜNEFEYİ ÇOK SEVİYORUM

Türk mutfağında sadece kebap vardır diye düşündüğünü anlatan Jong Kyoung Hong “Ama gördüm ki burada çok lezzetli mezeler de var. Onlarla karnımı doyurabiliyorum. O yüzden Kore'den gelen turistlere sadece kebap değil, mezeleri de tanıtmak lazım” dedi. Kuzu etini çok sevdiğini anlatan Hong “Ama eşim fazla yememi istemiyor. Pirzola çok güzel, sütlaç ve künefeyi seviyorum. Sağlığa zararlı olduğu halde tatlıları çok tüketiyorsunuz bunu anlamıyorum” şeklinde konuştu Kısa sürede İstanbul'a alıştığını anlatan Konsolos Hong “Ayasofya bizi çok etkiliyor. Ayasofya'da hem Doğu hem Batı izleri var. Dış görünüş olarak Avrupa tarzı. Ama içinde İslam tarzı var. O yüzden bu eser İstanbul'u anlatıyor” diyor. İstanbul'da aradığı her şeyi bulabildiğini anlatan Hong, 2010'un Kore Savaşı'nın 60.yılı olduğunu hatırlatarak Kore gazilerini ülkesine davet etti.

MEVLANA'YI ARAŞTIRIYOR

İstanbul'a gelişinin ardından Kadir Topbaş'la bir araya geldiğini anlatan Başkonsolos Hong, “Topbaş'ın görüşmemizde iki halk için söylediği bir söz beni derinden etkiledi. Mevlana'ya ait 'aynı dili konuşanlar değil aynı duyguları paylaşan insanlar anlaşabilirler' sözünü duyduğumda birbirine uzak dilleri farklı ama birbirini seven bizi anlatan bu kadar güzel bir cümle duymamıştım. Şimdi Mevlana'yı araştırıyorum. Birde Nasrettin Hoca kitaplarını okumaya başladım” dedi.



14 yıl önce