|

Türklerden aldığımız parayı tek tek saydık

1989'da Bulgaristan'ın spordan sorumlu yetkilisi Hristo Meranzov anlattı: Naim Süleymanoğlu'nu Türkiye'ye kaptırmıştık. Artık sıkı pazarlık yapmamız gerekiyordu. Türkiye'den aldığımız 1 milyon doları uzman tutarak tek tek saydık.

Aa
00:00 - 5/02/2008 Salı
Güncelleme: 00:41 - 5/02/2008 Salı
Yeni Şafak
Türklerden aldığımız parayı tek tek saydık
Türklerden aldığımız parayı tek tek saydık

Dünya ve Olimpiyat şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu'nun Türkiye adına uluslararası yarışmalara katılması süreciyle ilgili ilginç bilgiler ortaya çıktı. Bundan 19 yıl önce, Bulgaristan vatandaşlığından çıkıp Türkiye'ye mülteci olarak gelen Süleymanoğlu'nun Türkiye adına yarışması için neler yapıldığı bu defa detaylarıyla anlatıldı.

NASIL MENFAAT SAĞLARIZ

Bulgaristan'ın spordan sorumlu eski yetkililerinden Hristo Meranzov, Süleymanoğlu'nun nasıl Türkiye'ye verildiğini bir Bulgar gazetesine anlattı. Bulgaristan'ın çok satan gazetelerinden "24 Saat"e konuşan Meranzov, parayı almalarına kadarki süreci ve pazarlıkları “Artık olan olmuştu. Biz bu işten nasıl maddi bir menfaat elde edebiliriz diye düşünmeye başladık” sözleriyle anlattı.

MİKTARI JİVKOV BELİRLEDİ

Meranzov yaşananları Devlet Başkanı Todor Jivkov'a bizzat ilettiğini belirterek karşılığında ne yanıt aldığını söyledi: "Jivkov durumu kabul etti. 'İzin verelim ama Türkiye'den en az bir milyon dolar alalım. İyi pazarlık edin' diyerek paranın miktarını belirledi. Böylece sıkı bir pazarlığa başladık."

Meranzov, sıkı pazarlığın detaylarını şöyle anlattı: "Pazarlığı 1,5 milyon dolardan açtık. Uzun tartışmalar sonunda 1 milyon 70 bin dolara anlaştık. Paranın banka havalesiyle hemen çıkarılmasını istedik. Türk tarafı banka havalesi yapılması durumunda işin belgeleneceğini, böylece medyanın eline büyük bir koz geçeceğini ileri sürerek parayı nakit olarak vereceklerini söyledi."

OTURUP PARALARI SAYDIK

Meranzov'un anlatımına göre, Türkiye "bavullar dolusu parayı" Kaptan Andreevo Gümrük kapısında teslim etti. Para, koruma eşliğinde Sofya'ya götürüldü: "Parayı Grand otele götürdük. Paranın sahte olma ihtimaline karşı da Dışişleri Bakanlığı'ndan bir uzman istedik. Hep beraber oturup parayı saymaya başladık. Paranın sayımı tam iki saat sürdü. Her şey tamamlanınca Naim'in izniyle ilgili belgeyi imzaladık ve Uluslararası Halter Federasyonu'na gönderdik. Böylece Naim, Seul Olimpiyatları'nda Türkiye adına podyuma çıktı ve rekor üzerine rekor kırdı."


Turgut Özal devreye girdi

Naim Süleymanoğlu 1986'da Bulgaristan'dan Türkiye'ye mülteci olarak gelmişti. Dönemin başbakanı Turgut Özal, Süleymanoğlu'nun Türkiye'ye gelmesinde bizzat devreye girmişti.


16 yıl önce