|

Türkmenler Külliye'de

Başkan Erdoğan başkanlığında toplanan MGK'dan ABD'ye Münbiç ve PKK/PYD mesajı çıktı: Münbiç'in terör örgütünden temizlenmesi için mutabık kalınan yol haritasının hassasiyetle uygulanmasını beklediğimizin altı çizilmiştir. Güney sınırlarımız boyunca uzanan bölgenin terörden arındırılmasına yönelik faaliyetlerin artırılarak sürdürülmesi hususundaki kararlılık teyit edilmiştir.

Fazlı Şahan
04:00 - 21/09/2018 Cuma
Güncelleme: 03:36 - 21/09/2018 Cuma
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Irak Temsilciler Meclisi'ne seçilen Türkmen milletvekilleriyle bir araya geldi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Irak Temsilciler Meclisi'ne seçilen Türkmen milletvekilleriyle bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 23 Eylül'de başlayacağı ve 5 gün sürecek ABD ziyareti ile ardından Almanya'da gerçekleştireceği temaslar nedeniyle düne çekilen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı yapıldı. Erdoğan başkanlığında Beştepe'de yapılan toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ilgili bakanlar ve bürokratlar ile komutanlar katıldı. Ağırlıklı olarak Suriye ve terörle mücadele konusunun ele alındığı toplantıda, İdlib Rusya ile verilen idlib mutabakatı konusunda kurul üyeleri bilgilendirildi. 5 saat süren toplantının ardından yapılan bildiride toplantıda iç ve dış gelişmelerin ele alındığı ifade edildi.

OPERASYONLAR SÜRECEK

Bildiride, "İstihbarat ve güvenlik kuruluşlarının yaptığı başarılı çalışmalar neticesinde yurt dışında yakalanan teröristlerin yüce Türk adaletine teslim edilmesi, Türkiye'nin bu konudaki kararlılığının tezahürü olarak değerlendirilmiş, bu tür operasyonların sürdürüleceği ifade edilmiştir." değerlendirmesi yapıldı. Türkiye'nin, Suriye'de yıllardır süren insanlık dramına yenilerinin eklenmesini önlemek, muhtemel kayıpları asgariye indirmek ve barışa katkı sağlamak üzere yürüttüğü girişimlerin olumlu sonuçlarından memnuniyet duyulduğu belirtilen bildiride, şunlar kaydedildi:

ÇALIŞMALAR SÜRECEK

"Bu çerçevede İdlib çatışmasızlık bölgesine yönelik saldırıların durdurulması konusunda Rusya Federasyonu ile varılan mutabakatın önemine işaret edilmiştir. Astana Süreci doğrultusunda İdlib çatışmasızlık bölgesinde 12 gözlem noktası tesis eden ülkemizin, buradaki varlığını güvenli bir şekilde sürdürmesi konusunda alınan tedbirler gözden geçirilmiştir. Cenevre ve Astana süreçlerinin yanı sıra Rusya Federasyonu ile Soçi'de varılan mutabakatın başarısı için ülkemizin samimi bir şekilde gayret göstermeye devam edeceği belirtilmiştir."


TERÖR TEMİZLENECEK

"Münbiç'in terör örgütünden temizlenmesi için mutabık kalınan yol haritasının hassasiyetle uygulanmasını beklediğimizin altı çizilmiştir. Güney sınırlarımız boyunca uzanan Suriye'nin diğer bölgelerinin de bir an önce terörden arındırılmasına yönelik faaliyetlerin artırılarak sürdürülmesi hususundaki kararlılık teyit edilmiştir. Suriye krizinin çözümü konusunda, uluslararası toplum, siyasi ve insani sorumluluklarını daha hızlı ve etkin şekilde yerine getirmeye davet edilmiştir."

  • AKDENİZ'DE HAKLAR KORUNACAK
  • Ege ve Akdeniz'deki gelişmeler hakkında kurula bilgi arz edildiği aktarılan bildiride, "Bu hususta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye'nin çıkarlarına yönelik girişimlere karşı ülkemizin hak ve menfaatlerinin tüm imkanlar kullanılarak korunacağı kararlılıkla tekrarlanmıştır." ifadesi yer aldı.

Ovaköy'ü açın

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Irak Temsilciler Meclisi'ne seçilen Türkmen milletvekilleriyle bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı yapılan kabul, 1 saat 20 dakika sürdü. Kabulde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu.Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede Türkmen milletvekillerine birlik mesajı verdi. Erdoğan, “Birlikte hareket edin" dediği öğrenildi. Görüşmede Erdoğan’ın şu mesajları verdiği öğrenildi:

MEZHEP AYRIMI YAPMAYIN

“Bir olun. Mezhep ayrımı yapmadan çalışın. Meclisin içinde tek ses olun. Muhtelif partilerden olmanıza rağmen Türkmen konusunda bir çalışın, bir söz çıksın. Bunu da kesinlikle yapmanız lazım. Ayrı bir çıkış yolunuz yoktur. Irak Türkmen Cephesi milli bir müessesedir. Türkmenleri temsil eden bir müessesidir. Türkiye'nin desteği bütün Türkmenlerin yanında olacaktır. O bölgenin toprak bütünlüğünü savunun. Biz Irak’ta huzur, refah ve istikrar isteriz. Bizim için güvenlik limanı olmanızı isteriz. Irak hükümeti içinde yer almanız önemlidir. Toplantıda Ovaköy Sınır Kapısı da gündeme geldi. Türkmen kanadından Ovaköy Köy Sınır kapısının biran önce açılması gerektiğini talep etmeleri üzerine Erdoğan'ın da Türkiye olarak hazır olduklarını söylediği öğrenildi.

  • Irak ve Suriye tezkeresi Meclis'te
  • Irak ve Suriye'de Türk askerinin varlığını bir yıl daha uzatan Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. 30 Ekim'de sona erecek tezkerenin bir yıl daha uzatılmasını öngören Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı tezkerede, "Terör ile Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldubittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir" vurgusu yapıldı.
#Başkan Erdoğan
#Türkmenler
#Irak
#Suriye
6 yıl önce