|

Tutuklu BAE casusu Silivri Cezaevi'nde intihar etti

Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yakalanan Birleşik Arap Emirlikleri casusu iki kişiden biri olan Zaki Youssef Mubarak, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nde intihar etti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlatırken, casusun kendini banyo kapısına astığını duyurdu. Öte yandan diğer ajanın ise gözlem altında tutulduğu öğrenildi. Söz konusu iki isim MİT tarafından düzenlenen operasyonla yakalanmış, sorgularında casusluk yaptıklarını itiraf etmişlerdi.

11:00 - 29/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 15:28 - 29/04/2019 Pazartesi
AA
Zaki Youssef Mubarak.
Zaki Youssef Mubarak.

Cemal Kaşıkçı cinayeti soruşturması kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen ve MİT tarafından İstanbul'da yakalanan iki casustan biri olan Zaki Youssef Mubarak Silivri Cezaevi'nde intihar etti. Casusun, kendini asarak intihar ettiği öğrenildi.

İntihar eden şüpheli, BAE için çalıştığı iddiasıyla "casusluk" suçundan 10 gün önce tutuklanmıştı.


Başsavcılıktan açıklama

  • Olayın ardından açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu süreçle ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi.
  • İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, casusluk suçundan Silivri'de tutuklu bulunan Zaki Y. M. Hasan'ın dün saat 10.22'de kaldığı tek kişilik odanın banyo kapısında asılı halde bulunduğunu açıkladı.

İstanbul’da Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) için casusluk faaliyeti yürüten iki istihbarat ajanı geçtiğimiz günlerde gözaltına alınmıştı.


Operasyonu Milli İstihbarat Teşkilatı ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ortaklaşa gerçekleştirdi.


İki istihbaratçının Ankara ve İstanbul'da içerisinde bulundukları yoğun telefon ve görüşme trafiğinin dikkat çekmesi üzerine teknik ve fiziki takip inceleye alındıkları ifade edilmiş, MİT tarafından yapılan takipler sonucunda iki istihbaratçının Ankara, İzmir, İstanbul ve Diyarbakır'da çok sayıda kişiyle görüştükleri tespit edilmişti.

Tutuklandılar

  • İstanbul'da gözaltına alınan iki BAE ajanının, siyasi, askeri ve uluslararası casusluk suçlamasıyla tutuklanmaları talebiyle İstanbul 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi.
  • İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, BAE için casusluk faaliyeti yürüttüğü iddiasıyla yakalanan ve tutuklanmaları talep edilen iki şüphelinin hakimlik işlemleri tamamlandı.

İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, iki şüphelinin "siyasi ve askeri casusluk" ile "uluslararası casusluk" suçlarından tutuklanmalarına karar verdi.

#Silivri
#Casus
#BEA
5 yıl önce