|

Tütünde NikotinSA tekeli

Türkiye'deki sigara pazarında yüzde 22,7'lik payı bulunan Sabancı Holding, Tütün Yasası'nın bu haliyle yürürlüğe girmesi durumunda iç pazarda sigara tekeli haline gelecek.

.
00:00 - 16/06/2001 Cumartesi
Güncelleme: 16:52 - 8/05/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Tütünde NikotinSA tekeli
Tütünde NikotinSA tekeli

Devlet eski Bakanı Yüksel Yalova'nın istifasına neden olan Tütün Yasa Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda küçük değişikliklerle kabul edildi. Tasarıyla, tütün üreticisine ağır bir darbe vurulurken, Philip Morris ile ortaklık kuran Sabancı Holding'e büyük imkanlar sağlanıyor. Tasarının yürürlüğe girmesiyle birlikte, PhilSA'nın pazar payını büyük oranda arttırması bekleniyor.

Tasarı Sabancı'ya yarayacak

Tasarıda, Türkiye'de üretim yapan sigara üreticilerine üstü kapalı olarak büyük ayrıcalıklar sağlanıyor. Tasarıya göre, "Türkiye'de marka bazında sigara için en az iki milyar adet, diğer tütün mamulleri için en az on beş milyon gram üretenler" aynı markadan olmak üzere serbestçe ithalat yapabilecek ve satabilecek.

Tasarıda yer alan bu hüküm en çok Philip Morris ile ortaklık kuran Sabancı Holding'e yarar sağlayacak. Philip Morris-SA, 1994 yılında Philip Morris sigara markalarının ülke çapında dağıtımı, pazarlaması ve satışı amacıyla Philip Morris'in yüzde 75 ve Sabancı Holding'in yüzde 25 ortaklığıyla kuruldu. Şirket'in dağıtım ağı, 81 ilde 112 bin 100 satış noktasına ulaşıyor.

Philip Morris ve Sabancı Holding'in ortaklığıyla kurulan PhilSA, Marlboro, Parliement, L&M ve Chesterfield ve Lark sigara markalarını Türkiye'de üretiyor. PhilSA, 1999 yılında Chesterfield King Size Box ve Chesterfield Lights King Size Box'ı piyasaya sürdü. Philip Moris-Sa, Türkiye'deki sigara pazarının 1999 yılı rakamlarıyla yüzde 22,7'sini elinde bulunduruyor. Yasanın yürürlüğe girerse, PhilipSA sigara ithalatını, fiyatını ve satışını elinde toplayacak.

Tütün Yasası'nda komisyon oyunu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda önceki gece kabul edilen Tütün Yasası konusunda bir skandal yaşandı. Tasarının Tarım Komisyonu'nda görüşülmek üzere gönderilmesine rağmen bazı kişilerin engellemesiyle Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alındığı anlaşıldı. Tarım Komisyonu Başkanı DSP'li Mahmut Erdir'in yurt dışında olduğu öğrenilirken, vekili MHP'li Nail Çelebi, tasarının komisyona havale edildiğinden haberdar olmadığını bildirdi. FP'li Musa Demirci, Meclis Başkanı'ndan tasarıyı engelleyenler hakkında yasal işlem yapmasını istedi.

23 yıl önce