|

Tüzmen ABD'den yatırım istedi

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, ABD Ticaret Bakan Yardımcısı David Sampson'dan, üretim ve hizmet sektörüne daha çok yatırım yapmalarını istedi

Aa
00:00 - 7/06/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:08 - 7/06/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Tüzmen ABD'den yatırım istedi
Tüzmen ABD'den yatırım istedi

Devlet Bakanı Tüzmen, ABD Ticaret Bakan Yardımcısı David Sampson başkanlığındaki heyeti, Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndaki makamında kabul etti. Tüzmen, görüşmenin başında yaptığı konuşmada, "bizim ABD ile ticaret hacmimiz 11 milyar dolar civarında, bunun 5 milyar doları Türkiye'nin ihracatı, 6 milyar doları da ABD'nin Türkiye'ye ihracatından oluşuyor" dedi.

ABD İLE TİCARETİMİZ 11 MİLYAR $

İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin dengeli ancak yetersiz olduğunu vurgulayan Tüzmen, şöyle devam etti: "1,8 trilyon dolarlık ithalatı olan bir ülke için, Türkiye'nin buradaki payı sadece binde 3 düzeyinde bulunuyor, ABD ile ticaret hacmimizi artırmayı hedefliyoruz. ABD'nin yaklaşık 700 firmasının Türkiye'deki toplam yatırım miktarı 6 milyar doları aşmış durumda. Üretim ve hizmet sektöründe, ABD'nin Türkiye'ye daha çok yatırım yapmasını istiyoruz." Bakan Tüzmen, ABD heyetiyle, ticaret ve yatırımlarda karşılaştıkları sorunları da görüşmelerinde ele alacaklarını ifade etti.

EKONOMİK BÜYÜMEYİ ÖVDÜ

ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Sampson da, Türkiye ile ABD arasında ekonomiden, güvenliğe kadar stratejik ilişkiler bulunduğunu belirterek, "Türkiye ile ilişkilere çok önem veriyoruz" dedi. Türkiye'nin, son 5-6 yılda çok olumlu ekonomik reformlar gerçekleştirdiğine işaret eden Sampson, "bana göre Türkiye, dünyadaki en sürdürülebilir yüksek büyümeye sahip ülkelerinden birisi" şeklinde konuştu.





"İlişkiler tatmin etmiyor”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, zaman zaman yaşanan iniş ve çıkışlara rağmen askeri ve siyasi ilişkilerin iyi gittiğini belirterek, "Ne var ki ticari ilişkilerimiz Türk iş dünyasını tatmin etmiş bir boyutta değildir. Türkiye ABD ticari ve ekonomik ilişkilerimizde henüz kullanmadığımız büyük bir potansiyel olduğuna inanıyoruz" dedi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD Ticaret Bakan Yardımcısı David Sampson'ı ve beraberindeki heyeti TOBB Genel Merkezi'nde kabul etti. Türkiye ABD arasındaki ilişkilerin yaklaşık 50 yıldır süregelen bir dostluğa dayandığını belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin müttefiki ABD ile olan ilişkilerin askeri, siyasi ve ticari olmak üzere üç önemli ayaktan oluştuğunu kaydetti.

17 yıl önce