|

Ucuz beyin pili içinpatent başvurusu

30 bin dolarlık beyin pilini 1500 dolara mal eden Prof. Dr. Metin Tulgar, patent almak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurdu.

Yeni Şafak
01:00 - 5/12/2002 Perşembe
Güncelleme: 11:57 - 22/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------

Ucuz beyin pili için patent başvurusu
----------------------- spot -------------------------

ABD'den 30 bin dolara ithal edilen beyin pilini bin 500 dolar maliyetle üretmeyi başaran Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Tulgar, şimdi de seri üretim için çalışma yapıyor. Beyin pilini, maliyeti düşürerek üreten ve İngiltere'deki Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından 2002 yılının bilim adamı seçilen Prof. Dr. Tulgar, şimdi, tıp dalında önemli bir yenilik olan beyin pilinin patentini almak amacıyla Türk Patent Enstitüsü'ne başvurdu.

Seri üretime geçilmeli

Prof. Dr. Metin Tulgar, beyin pili konusunda yurtiçi ve yurtdışında bilimsel çalışmalar yaptığını belirterek, "Radyofrekans tekniği ile çalışan beyin pili, tıp alanında çok önemli rahatsızlıkları tedavi etmek amacıyla kullanılıyor. 50-100 bin dolar kaynak ile üniversite laboratuvarında seri üretime geçmek için girişimlerde bulunuyorum" dedi. Beyin pillerinin, omuriliğe yerleştirildiğini ve yaydığı elektromanyetik frekans dalgaları sayesinde sinirleri duyarlı hale getirdiğini kaydeden Prof. Dr. Tulgar, şöyle devam etti: "Beyin pilleri, yaygın dağılımlı kronik ağrıların kontrolünde, özellikle ayak ve bacaklarda kangren riskine yol açabilecek dolaşım sistemi rahatsızlıklarında ve kısmi felç geçiren hareket özürlülerin tedavisinde başarı ile kullanılıyor."

90 HASTA BAŞVURDU
Prof. Dr. Metin Tulgar, beyin pilleri ile ilgili çalışmasının kamuoyuna yansıması ile birlikte, özellikle hasta ve hasta sahiplerinden büyük ilgi gördüğüne dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başta Gaziantep olmak üzeri birçok ilden beyin pili konusunda talep geldi. Hatta, Almanya, Fransa ve Hollanda'da yaşayan Türklerden de arayan oldu. Şu ana kadar başvurular 90'ı buldu. Çoğunluğunu felçlilerin oluşturduğu hastalar, fiyatı ucuz olduğu için beyin pilini denemek ve tedavi şansını artırmak istiyor. 30 bin dolara beyin pili almak kolay değil ama 1500 dolara buna sahip olunabilir. Hastaların ilgisi her geçen gün artıyor."


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce