|

Ukrayna'yı unuttular: Silahlar İsrail'e gitti

Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar, İsrail'in Gazze saldırısının Ukrayna'ya silah yardımını etkilediğini söyledi. Batılı ülkelerin dikkat odağının değiştiğini kaydeden Bodnar, Ukrayna’ya verilmesi planlanan silahların İsrail'e gittiğini belirtti.

Canberk Doğan
04:00 - 11/01/2024 Perşembe
Güncelleme: 02:02 - 11/01/2024 Perşembe
Yeni Şafak
Vasyl Bodnar.
Vasyl Bodnar.

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının, Batılı ülkelerin Ukrayna’ya silah yardımını etkilediğini, uluslararası kamuoyunda Ukrayna-Rusya savaşının sona erdiği algısının oluştuğunu dile getirdi. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nde bir grup gazeteciye konuşan Bodnar, “Uluslararası medya dikkatini bu yöne (Gazze’ye) çevirdi, dolayısıyla Ukrayna’da savaşın sona erdiğini düşünenler var.” dedi.

RUSYA İDA ÜRETİYOR

Ukrayna Büyükelçisi, Rusya’nın savaşı devam ettirmek için savunma sanayisini yenilediğini savundu. Bodnar, son olarak Rusya’nın insansız deniz araçları (İDA) ürettiği bilgisini edindiklerini ve bu bilgiyi Türk yetkililerle paylaştıklarını kaydetti. Ukrayna’nın Türkiye’nin insansız hava aracı ve helikopter projeleri için motor temin ettiğini hatırlatan Bodnar, Baykar’ın Ukrayna’da açmayı planladığı fabrikanın ise nerede yapılacağına ve ne zaman açılacağına ilişkin güvenlik nedeniyle bilgi veremeyeceğini bildirdi.

MONTRÖ UKRAYNA’YI KORUYOR

Bodnar, Türkiye’nin özgün uçağı KAAN’ın motoru için de Ukraynalı firmaların ihalelere girdiğini açıkladı. Bir ülkenin kendi silahlarını üretmesinin önemine dikkati çeken Bodnar, “Ukrayna, diğer ülkelere ders olmalı” dedi. Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne de değinen Bodnar, “Rus gemilerinin Karadeniz’e girip çıkamaması bizim için büyük bir yardım. Boğazlar kapalı olduğu için Odessa’yı koruyabiliyoruz” ifadesini kullandı.



#Ukrayna
#Rusya
#İsrail
#Diplomasi
4 ay önce