|

Dünya ülkeleri petrole para yağdırıyor

İtalyan petrol şirketi ENI, Uganda'da petrol aramak için 13 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor

Aa
00:00 - 26/01/2010 Salı
Güncelleme: 21:39 - 25/01/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Dünya ülkeleri petrole para yağdırıyor
Dünya ülkeleri petrole para yağdırıyor

İtalya kökenli petrol şirketi ENI, Doğu Afrika'nın zengin petrol sahibi ülkelerinden olan Uganda'da petrol aramak için yatırım yapmayı planlıyor. Şirket Genel Müdürü Paolo Scaroni, Uganda'daki petrol arama ve çıkarma faaliyetlerinin yüzde 50'sini işleten İngiliz petrol grubu Heritage Oil'ın hisselerini alan ENI'nin bölgeye 13 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladığını açıkladı.

TRENLE TAŞINACAK

Scaroni, bölgede bir elektrik santrali ve petrol rafinerisi kurmayı planladıklarını belirterek, denize kadar trenle petrol taşımak için Kampala ve Kenya Mombasa arasında İngilizler tarafından inşa edilen demir yolunu rehabilite etmeyi ve Tanzanya'daki Dar-es-Salaam'a kadar petrol boru hattı kurmayı düşündüklerini ifade etti. ENI ve Heritage Oil, Uganda'daki petrol sahalarının yüzde 50'sini satın almak ve bu sahalarda petrol arama ve çıkarma faaliyetlerini üstlenmek için anlaşma imzalamıştı. Heritage Oil, petrol rezervi barındıran sahalarının kendine ait işletme lisanslarını İtalyan ENI şirketine 1,35 milyar dolar karşılığında satmıştı.


Petrolde büyük ortaklık

Irak hükümeti, Batı Kurna 1 petrol sahasının geliştirilmesi anlaşmasını onayladı. 20 yıllık anlaşma uyarınca, konsorsiyum 8,6 milyar varillik petrol sahasında ürettiği her varil için 1,9 dolar alacak. Anlaşmanın süresi istenirse 5 yıl daha uzatılabilecek.



14 yıl önce