|

Ulusal marker savaşını EPDK kazandı

Ulusal Marker uygulamasında para cezasının yürürlüğünün ertelenmesine ilişkin TBMM üzerinden yapılan gizli savaş EPDK'nın istediği biçimde sonuçlandı.

Anka
00:00 - 26/01/2007 Cuma
Güncelleme: 11:28 - 26/01/2007 Cuma
Yeni Şafak
Ulusal marker savaşını EPDK kazandı
Ulusal marker savaşını EPDK kazandı

Ulusal Marker uygulamasında para cezasının yürürlüğünün ertelenmesine ilişkin TBMM üzerinden yapılan gizli savaş Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun istediği biçimde sonuçlandı. Uygulamanın başlamasına itiraz eden bazı dağıtım şirketleri, 1 yıl erteleme ile hapis cezasından kaçmak için TBMM'de kulis yaptılar. EPDK ve önergenin verilmesi planlanan tasarının sahibi Bakan Şener'in karşı duruşu ile erteleme kararı çıkmadı.

Ulusal Marker için iki gündür TBMM çatısı altında ancak perde gerisinde bir savaş yaşandı. 1 Ocak'ta yürürlüğe giren, akaryakıta Ulusal Marker eklenmesi uygulamasına direnen bazı dağıtım şirketleri, denetim sonucunda, akaryakıtlarına Ulusal Marker eklemedikleri ya da yeterince eklemedikleri belirlenirse çarptırılacakları hapis cezasından kaçmak için milletvekilleri nezdinde kulis yaptılar.

ÖNERGE HAZIRLATTILAR

TBMM Genel Kurulu'nda bulunan ve kaçak akaryakıtla mücadele için hazırlanmış olan Petrol Piyasası Kanunu'nda değişiklik tasarısı için önerge verilmesini isteyen şirketler, “hapis cezasının 1 yıl sonra yürürlüğe girmesi” yönünde düzenleme yapılması için çalıştılar. Bu kapsamda, kulislere, EPDK'nın uygulamada sorunlar olduğu için böyle bir talepte bulunduğu iddiaları da yayıldı. Şirketlerin çabası çerçevesinde, önergenin, “dağıtım şirketlerinin kaçak akaryakıt konusunda bayilerini denetleme”ye ilişkin yasa hükmünün de kaldırılmasını da içermesi üzerinde duruldu.

Şirketlerin bu çabası üzerine harekete geçen, tasarının sahibi Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile EPDK, iddiaları yalanlayarak işe başladılar. Karşılıklı görüşmelerde de düzenlemenin yapılmaması için konuşuldu.

Sonuç olarak, dün akşamüzeri saatlerinde yasalaşan tasarıya, şirketlerin istediği yönde bir önerge konulmadı. Ulusal Marker uygulamasının oturmasının ardından denetimlere başlayacak olan EPDK, yasaya uygun davranmayan dağıtım şirketlerine hem para hem de hapis cezası verilmesi için karar alabilecek.

17 yıl önce