|

Umre engeline acenta tepkisi

Suudi Arabistan'ın umreye ikinci kez gideceklere 540 dolar ek vergi getirmesine Türk Hac, Umre ve Seyahat Acentaları Derneği’nden tepki geldi. Başkan Mehmet Uzuner, “Türkiye’den her sene ortalama 450 bin kişi umreye gidiyor. Umre yapan kişi sayısı yüzde 50 oranında azalacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/10/2016 Pazar
Güncelleme: 21:15 - 8/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Suudi Arabistan'ın ikinci kez umre ziyareti yapacaklardan 540 dolar ek vergi almasına ilişkin karara Türk Hac, Umre ve Seyahat Acentaları Derneği'nden tepki geldi. Hac Umre ve Seyahat Acentaları Derneği Başkanı Mehmet Uzuner, “Uluslararası ve bölgesel olmak üzere toplam 800'e yakın acentamız var. Türkiye'den her sene ortalama 450 bin kişi umreye gidiyor. Bunların ise yüzde 80'i daha önce gitmiş kişiler" diye konuştu.



ARAPLAR DA TEPKİLİ


Uzuner, "Ek vergiyle maliyetleri artacağı için her sene değil de 3-4 sene de bir gitmeye başlayacaklar. Dolayısıyla Türkiye'den umre yapan kişi sayısı senelik yüzde 50 oranında azalacak. Arap turizm yatırımcıları da daha az müşteri geleceği için zarar edecek” dedi. Arap turizmcilere ortak hareket etme çağrısında bulunan Uzuner, “Türkiye'ye gelen Arap turizmcilerle biraraya geldik. Karardan duyduğumuz memnuniyetsizliğimizi dile getirdik. Onlarda bu karardan memnun olmadıklarını belirtti. Şikayet ve taleplerimizin yer aldığı bir metin hazırladık. 200'ü aşkın acenta temsilcisi metne imza attı. Arap turizmciler de konuyu Arap yetkililere aktaracaklarını söyledi. Biz de Türk yetkililere konuyu aktaracağız” ifadelerini kullandı. Müslümanlarla kutsal topraklar arasına kurulan ekonomik bariyerin kaldırılması gerektiğini söyleyen Uzuner, “2 milyon kişi hac sırası bekliyor. Bu insanları bir de umreden alıkoyarsanız


manevi olarak çok ciddi hasar vermiş olursunuz” dedi.



REZERVASYONLAR İPTAL EDİLİYOR


Hudeybiye Turizm yetkilisi Yasin Ayyıldız ise “Ek vergi kararının ardından rezervasyonlar iptal edilmeye başlandı. Şu ana kadar iptaller yüzde 80'e yaklaştı” ifadelerini kullandı.



Suudiler açıklama yapmıyor


Ek verginin askıya alındığına iddiaları için Mehmet Uzuner, “Elektronik sistemlerde, ikinci defa umreye gidecek yolcular için 540 dolar ek vergi görülüyordu. Ama sonra kapandı. Buradan yıla çıkarak ek vergi askıya alındı sanılıyor. Ancak Suudiler'in resmi bir açıklaması yok” dedi.


#Mehmet Uzuner
#Suudi Arabistan
#Umre
8 yıl önce