|

Umut 14 yıl sonra oturdu

Vücut kaslarını kullanamadığı için yaşamını yatağa bağlı geçiren 14 yaşındaki beyin felçli Umut Mert, rahatsızlığına uygun tasarlanan puset sayesinde artık oturabiliyor.

00:00 - 6/10/2008 Pazartesi
Güncelleme: 03:15 - 6/10/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Umut 14 yıl sonra oturdu
Umut 14 yıl sonra oturdu

Annesinin, “büyümesinin engellenmesi” için “Ashley tedavisi” talebiyle Sağlık Bakanlığı'na başvurmasıyla gündeme gelen Beyin Felçli-Serebral Palsili (SP) Umut Mert, rahatsızlığına uygun tasarlanan “puset” sayesinde artık oturabiliyor. Vücut kaslarını kullanamadığı için yaşamını yatağa bağlı geçiren 14 yaşındaki Mert, Serebral Palsili Çocuklar Derneği'nin (SERÇEV) kendisi için yaptırdığı özel puset sayesinde, solunum sistemi sorunları ve yatmaktan kaynaklanan rahatsızlıklarından da kurtuldu.

SAYISIZ AMELİYAT GEÇİRDİ

Umut Mert'in annesi Füsun Evren, oğlu Mert'in hastalığı nedeniyle 24 saat yattığını, desteksiz oturamadığını söyledi. Devamlı yatarak beslendiği için Mert'te sindirim sıkıntıları oluştuğunu, bu nedenle Mert'in pekçok ameliyat geçirdiğini anlatan Evren, puset sayesinde Mert'in bu problemlerinin azalmaya başladığını kaydetti.

1 SAAT OTURUYOR

Mert'in oturabilmesi için normal pusetler ve engellilerin kullandığı tekerlekli san-dalyeleri de denediğini belirten Evren, “Ama bu cihazlar Mert'i kavrayamıyordu. Tekerlekli sandalyelerden de kendini attığı için sabitleyemedik. Bu yapılan puset hem beslenme ve sağlık sorunları açısından hem de Mert'in dünyayı tanıması açısından çok yararlı oldu. Şimdilik günde 1 saat oturuyor ama bu bile onu çok mutlu etti. Oturabildiği için daha keyifli” diye konuştu. Evren, “Belki 'pusette bir saat oturması ne ifade eder ki' diyenler olacak ama bizim için çok şey ifade ediyor. Bunlar bizim için çok özel mutluluklar” dedi. ANKARA




16 yıl önce