|

Ünlü romanların 'ARKASI YARIN'

TRT İstanbul Radyosu, Orhan Pamuk, İskender Pala ve Ahmet Altan gibi ünlü romancıların eserlerini Radyo Tiyatrosu ve Arkası Yarın programlarında yayınlamaya hazırlanıyor.

Yeni Şafak
01:00 - 15/02/2004 Pazar
Güncelleme: 15:58 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • ÜRÜN DİRİER İSTANBUL


    Televizyonun henüz üzeri dantel peçetelerle örtülüp salonun baş köşesine konmamış olduğu dönemlerin en önemli eğlencesiydi radyo tiyatrosu ve arkası yarınlar. 20'şer dakikalık heyecan seanslarının vakti geldi mi, kimseyi bulamazdınız sokaklarda. 'Ding dong arkası yarın' anonsuyla birlikte, tüm işler bir kenara bırakılır, çoluk çocuk susturulur, herkes pür dikkat olur radyoya yanaşırdı. Şimdi birçokları için hoş bir nostalji bunlar, bazıları içinse vazgeçilmez bir alışkanlık. Çünkü hâlâ bu programların geniş bir kemik dinleyici kitlesi bulunuyor. TRT'nin yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye'de yalnızca TRT radyosunu dinleyen 3 milyon kişi var. Bu rakamın önemli bir bölümünü ise, arkası yarın ve radyo tiyatrosu dinleyicileri oluşturuyor. TRT, bu programların eskiden olduğu gibi toplumun her kesiminde revaçta olması için yeni projeler başlatıyor.
    Ünlü romanları radyodan dinleyin

    TRT İstanbul Radyosu Tiyatro ve Eğlence Yayınları Müdürlüğü Prodüktörü Kıvanç Nalça, "Bizim özellikle Anadolu'da kemik bir dinleyici kitlemiz var" diyor ve bunun dışına da ulaşabilmek için ürettikleri yeni projelerini anlatıyor: "Bu geleneksel eğlentimizi daha geniş ve eğitimli bir kesime yaymak, 'Eskiden ne güzel arkası yarın dinlerdik' sözlerini geride bıraktırıp 'Artık ben de dinliyorum' dedirtebilmek için ünlü projeleri radyoya taşımaya başladık. Orhan Pamuk'un 'Benim Adım Kırmızı' romanını arkası yarın olarak çok yakın bir süre sonra yayınlamaya başlayacağız, hatta Orhan Pamuk da kitaptaki katil karakterini seslendirecek radyoda; onu İskender Pala'nın 'Babil'de Ölüm, İstanbul'da Aşk' adlı romanının radyo uyarlaması takip edecek. Hemen ardından da Ahmet Altan ve Tuna Kiremitçi'nin romanlarını arkası yarın formatında düzenleyip yayına sunacağız. Bunların yanısıra, BBC'den de 1930 ve 40'lardaki ilk radyo tiyatrolarının yayın haklarını aldık, Türkçe'ye çevirip yayınlayacağız."

    Pehlivan tefrikaları yeniden...

    TRT'den başka radyo tiyatrosu ve arkası yarın yayınlayan birkaç tane daha radyo var. Bunlardan biri Radyo 15. İstanbul Şehir Tiyatroları'ndan uzman bir kadro tarafından çıkarılan arkası yarınlardan başka, 'pehlivan tefrikaları'nın anlatıldığı bir program da var radyoda. Devrin önemli pehlivanlarından olan Sultan Abdülaziz, Şamdancıbaşı Karaibo, Kavasoğlu Koca İbrahim, Yozgatlı Kel Hasan, Arnavutoğlu, Adalı Halil ve Koca Yusuf gibi ünlü pehlivanların karşılaşmaları anlatılıyor. Bu tefrikaları Osmanlıca'dan Türkçe'ye çeviren radyo Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Demir, pehlivanlık hikayelerinin eskiden çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtiyor ve devam ediyor: "İnanın şimdi de dinleyiciler bu tefrikalara yoğun ilgi gösteriyor. Hatta sabah 10.00'da yapıyorduk programı, okul çocuklarından 'saati erkene alın ki okula gitmeden biz de dinleyebilelim' diye telefonlar gelmeye başlayınca saati 07.10'a aldık. Diğer radyolar bu tür programlar yayınlamaya cesaret edemiyorlar, dinlenmez sanıyorlar ama, hiç de öyle değil, inanın dinleyici iyi olanı seçip alıyor. Bence bir süre sonra insanlar popüler kültürden sıkılacak ve böyle geleneksel eğlencelere yöneleceklerdir."

    Kapalıçarşı sesleri Amerika'da

    Radyo 15'teki arkası yarınların proje sorumlusu Aziz Mullaaziz ise, amaçlarının teknoloji çağına uygun çalışmalar yapmak olduğunu belirterek şöyle konuşuyor: "Halk televizyon dizilerinde profesyonel ses efektlerine alıştı, biz de kaliteyi yakalamak ve dinleyiciye işimizi önemsediğimizi hissettirebilmek için iyi efektler kullanıp, dinamik, temposu yüksek, yaşamdan konular seçmeye çalışıyoruz. Sinemanın görüntüyle yaptığını biz sesle yapıyoruz. Ancak bir problemimiz var ki o da, piyasada çok fazla ses efekti bulunmaması. Bir çoğunu kendi imkanlarımızla çıkarıyoruz ya da internetteki yabancı sitelerden alıyoruz. Batı'da bu konuda büyük bir piyasa var, mesela bir Amerikan sitesinde 'İstanbul Kapalıçarşı esnafının kepenk açma kapama sesi'ne bile rastladık. Üşenmeyip buraya gelmiş ve kepenk seslerini kaydetmişler, bizde bile böyle bir ayrıntı yok."

    'BEN DE DİNLEYEYİM' DİYENLERE
    TRT'nin arkası yarın programlarını haftaiçi hergün ve Cumartesi günleri Radyo 1'de 95.6'dan sabah saat 09.40'ta dinleyebilirsiniz. Cumartesi gecesi saat 01.05'te gece tiyatrosunu, haftaiçi hergün 17.45'te çocuklar için hazırlanan arkası yarın programlarını, Pazar günleri de saat 10.05'te yayınlanan (tekrarı 01.05) radyo tiyatrosunu takip edebilirsiniz. Radyo 15'in arkası yarın programlarını ise, haftaiçleri sabah saat 10.00'da ve gece 23.35'te dinleyebilirsiniz.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce