|

'Üs rotasyonu çıkarımıza'

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, İncirlik Üssü'nün, Irak'taki Amerikan askerlerinin rotasyonu için kullanılmasının Türkiye'nin menfaatlarine uygun olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
01:00 - 17/01/2004 Cumartesi
Güncelleme: 11:00 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, İncirlik Üssü'nün, Irak'taki Amerikan askerlerinin rotasyonu için kullanılmasının Türkiye'nin menfaatlarine uygun olduğunu belirterek, Bakanlar Kurulu'nun 23 Haziran 2003'de aldığı kararın yeterli olduğunu söyledi. Başbuğ, NATO'nun Irak'ta görev yapmasına istikrara katkı sağlanması açısından Türkiye'nin olumlu baktığını da belirtti.

Orgeneral Başbuğ, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda yapılan basın bilgilendirme toplantısında, gündemdeki konulara yönelik olarak Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşlerini açıkladı. İşte Org. Başbuğ'un açıklamaları:

İNCİRLİK: Org. Başbuğ, İncirlik Üssü'nün, Irak'taki Amerikan askerlerinin rotasyonu için kullanılmasının Türkiye'nin milli menfaatlarine uygun olduğunu belirterek, Bakanlar Kurulu'nun 23 Haziran 2003'de aldığı kararın yeterli olduğunu söyledi. Org. Başbuğ, ABD'nin 28 Kasım 2003'te askerlerinin, İncirlik Üssü'nden, olarak, rotasyonunu talep ettiğini belirtti.

IRAK'IN YÖNETİMİ: "Irak'ta federal yapı etnik kökene dayalı olursa, Irak'ın geleceğinin çok zor ve kanlı olacağını ifade etmek zorunda kalırız." diyen Org. Başbuğ, federal yapının 18 vilayete dayalı yapılanmaya dayanmasınrın uygun olacağını belirtti.

KONYA'YA YEŞİL IŞIK: Org. Başbuğ, ABD kuvvetlerinin yeniden yapılandırılmasında Konya Üssü'nü kullanmak istediği yönündeki haberlere de olumlu yaklaşıldığını açıkladı. Başbuğ, konunun SEİA Anlaşması çerçevesinde görüşülebileceğini belirttti.

ERDOĞAN'A BRİFİNG: Org. Başbuğ, Başbakan Erdoğan'a 14 Ocak 2004 tarihinde verilen brifingin PKK, bölücü, irticai ve aşırı sol terör örgütleri ile Irak'a ilişkin olduğunu belirtti.

  • DUYGU GÜVENÇ

    Yeni Şafak ekibi izledi

    Genelkurmay Başkanlığı'nda, Orgeneral İlker Başbuğ tarafından verilen brifinge, Yeni Şafak Ankara Temsilcisi Mustafa Karaalioğlu, diploması muhabirimiz Duygu Güvenç ve foto muhabirimiz Kayhan Özer de katıldı.

    ABD'ye örtülü uyarı
    Orgeneral Başbuğ, Kıbrıs konusunda, Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arasındaki sürecin devam ettiğini belirtti. Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü PKK'nın silahlarını bırakarak Türkiye'ye teslim olması konusunda ABD'nin Türkiye ile tam uyum içinde olmadığını ifade eden Orgeneral Başbuğ, "ABD zamanlama açısından beklentilerimize tam cevap vermiyor, ama olaya iyimser olarak bakıyoruz" dedi. Genelkurmay 2. Başkanı NATO'nun Irak'ta görev almasının, "İleride Türkiye'ye bazı görevlerin önerilmesini gündeme getirebile-ceğini" söyledi. Org. Başbuğ, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü belirtti.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce