|

Utanıyorum!

AB Dönem Başkanı Juncker: "AB derin bir krize girdi. Farklı Avrupa zihniyetleri çarpıştı. Olup bitenlere acıklı bir şekilde bakıyorum. Utanıyorum. Cesaretim kırıldı ama havlu atmamalıyız."

Yeni Şafak
00:00 - 19/06/2005 Pazar
Güncelleme: 14:39 - 12/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

AB Dönem Başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, "AB'nin derin bir krize girdiğini" söyledi.

AB üyesi 25 ülkenin liderleri, Brüksel'deki zirvede 14 saat süren tartışmalar sonunda özellikle bütçe konusunda "derin görüş ayrılıklarını" aşamadılar. Dönem Başkanlığı'nın son uzlaşma önerisi de İngiltere, İtalya, İsveç ve Hollanda tarafından reddedildi.

Zirveden sonra basın toplantısı düzenleyen Juncker, AB bütçesi konusunda 15 saat süren pazarlıklar sonunda uzlaşmaya varılamadığını bildirdi. Zirve sırasında yaşananları "gelecek haftalarda" anlatacağını, uzlaşma için "siyasi irade olmadığını", "farklı Avrupa zihniyetlerinin çarpıştığını" belirten Juncker, "Olup bitenlere acıklı bir şekilde bakıyorum. Utanıyorum" diye konuştu.

Juncker, Kanada ve ABD'de yapılacak toplantılara da aynı utançla gideceğini ima ederken, AB bünyesinde yakın gelecekte bir uzlaşma olacağını sanmadığını ifade etti.

İngiltere irade göstermedi

İngiltere'yi hedef alan Juncker, şöyle devam etti: "AB'nin zayıflama süreci tırmanacak. Zirvede liderlere 'krizin sandıklarından daha derin olduğunu' anlatmaya çalıştım. Bilinçli olmak lazım. Bazıları uzlaşma bulunması için istek ve irade göstermedi. AB inşasında başka krizler de yaşandı ama benim bugünkü Avrupa heyecanım ciddi darbe yedi. AB, ABD'nin bir şubesi olmaz, bir gün toparlanacaktır. Kötümserliğimiz, başkalarına bağımlı olacağımızı düşünecek kadar ileri gitmemeli."

Juncker, "Avrupa'yı sadece bir pazar olarak gören" İngiltere'nin AB'den dışlanması olasılığı hakkında düşüncesinin sorulması üzerine, "Birlikte yaşamak çok zor olsa bile, demokrasi ve kurallar nedeniyle bir ülke AB'den çıkarılamaz. Almanya'nın, 2007-2013 bütçesinde uzlaşma için önemli tavizler verdi, Fransa da bu yumuşamayı gösterdi" dedi ve İngiltere'nin katı tavrını imalı sözlerle eleştirdi.

Şimdi uyumaya gidiyoruz

AB'nin belirlediği hedeflerin maddi gereklerini karşılayamayacak duruma getirildiğini, bunun çok düşündürücü ve endişe verici olduğunu belirten Juncker, "İki vitesli Avrupa fikrine sıcak bakmadığını" söyledi. "AB bu krizden ve kötü dönemden çıkar ama beni üzen körü körüne risk alıyoruz. Çok kötü bir zamanda büyük vakit kaybediyoruz" diyen Juncker, "Cesaretim kırıldı ama AB'yi bugünkü durumunda bırakıp havlu atarak AB'ye inananları hayal kırıklığına sürüklememek lazım" şeklinde konuştu.

Juncker, bir gazetecinin, "AB nereye gidiyor" sorusuna yanıt olarak, "Şimdi uyumaya gidiyoruz" diyerek, "Avrupa'da AB heyecanını yaşatabilecekler olduğunu da biliyorum. Biz destekleyenleri hayal kırıklığına uğratmayacağız" ifadelerini kullandı.

Barroso: Zor durumdayız

Basın toplantısına katılan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso da, "Üzgün ve endişeliyiz ama bir çözüm bulacağımıza inanıyorum. AB bugün formda değil. Saklayamayız. Zor durumdayız. Önemli bir fırsatı kaçırdık ama cesaretimizi kırmayacağız. Juncker'in hayal kırıklığını paylaşıyorum ama duygusal konuşmamak lazım" dedi.

Juncker, bu sözler üzerine, "Evet, cesaretim kırıldı ama AB'nin bu zayıflatılma dönemini elim kolum bağlı seyretmek niyetinde değilim" dedi.

  • BRÜKSEL

    Juncker'in ülkesinde deevet'ler azalıyor

    Avrupa Birliği Anayasası'nın Fransa ve Hollanda'daki referandumlarda reddedilmesinin ardından gözler Lüksemburg'a çevrildi. Çünkü Lüksemburg da, AB Anayasası için Temmuz ayında halkoylamasına gidecek. Birlik anayasasının Fransa ve Hollanda'da reddedilmesinden sonra, evet ve hayırcıların oyları birbirine yaklaştı.

    İki ay önceki kamuoyu araştırmaları "evet"çileri yüzde 75'lerde gösterirken, Fransa ve Hollanda'daki halkoylamalarının ardından bu oran yüzde 55'e düştü. Temmuz ayında gerçekleştirilecek halkoylamasından çıkacak sonuca göre, birliğin içindeki kriz artacak veya azalacak deniliyor. Lüksemburg Başbakanı Jan Claud Juncker, halkoylaması sonucunun "hayır" çıkması durumunda görevinden istifa edeceğini açıklamıştı.
    LÜKSEMBURG


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce