|

Utanmalısın Mr. Bush

Bush, Oscar töreninde sanatçıların sert tepkilerine hedef oldu. En iyi belgesel film ödülünü alan Michael Moore, "Bu savaşa karşıyız, Mr. Bush utanmalısın" dedi. Adrien Brody ise barış için dua edilmesi çağrısında bulundu.

Yeni Şafak
01:00 - 25/03/2003 Salı
Güncelleme: 16:30 - 22/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Irak savaşının gölgesi altında düzenlenen Oscar ödül töreninde, ABD Başkanı George Bush'a tepki yağdı.The Pianist filmiyle en iyi erkek oyuncu ödülünü alan Adrien Brody, konuşmasının sonunda müziği kestirerek barış mesajı verirken, Bowling for Columbine filmiyle en iyi belgesel film ödülünü alan Michael Moore, Bush'a sert tepki göterdi. Moore yaptığı konuşmada, "Bu savaşa karşıyız, Mr. Bush utanmalısın" dedi.

Barış için dua edelim

Kurgu başkan olarak tanımladığı George Bush'un uydurma gerekçelerle kendilerini savaşa soktuğunu söyleyen Moore, tamamıyla kurgulanmış bir sürecin yaşanmakta olduğunu belirtti. Moore, konuşmasıyla Oscar töreni katılımcılarından alkış aldı.

Adrien Brody ise ödülünü alırken yaptığı konuşmada, Irak'taki savaşa değinerek, "Film aşamasındaki tecrübelerim, beni hüzünden ve savaşın insanları insanlıktan çıkarmasından korkmaya itti. Neye inanırsanız inanın, çabuk ve barış yoluyla bir çözüm için dua edelim'' dedi.

Utanç duyuyorum

75. Oscar ödül töreninde, en iyi senaryo ödülünü "Talk to Her" filmiyle kazanan İspanyol yönetmen Pedro Almodovar da savaş karşıtı gösterilere katılanlara teşekkür etti. "İspanya'nın Irak savaşına desteğinden utanç duyduğunu" söyleyen Almodovar konuşmasında, "Bu ödülü barış, insan hakları ve demokrasi lehine sesini yükseltenlere adıyorum" dedi.

Savaş karşıtı protestolar salon dışında da sürerken, göstericiler "Bush ABD'yi cezalandırıyor", "Bush: Ahmak ve Tehlikeli" yazılı pankartlar taşıdı.

Oscar Chicago'nun

Oscar'a 1968 yılından bu yana ilk kez bir müzikal damgasını vurdu. 6 dalda ödül alan "Chicago" gecenin yıldızı olurken onu 3 ödülle "Pianist" izledi. Gecenin sürprizi ise 10 dalda Oscar'a aday gösterilen "Gangs of New York"un hiç ödül alamamasıydı.

Amerikan Sinema Bilimleri ve Sanatları Akademisi tarafından, bu yıl 75'incisi düzenlenen Oscar töreninde ödüller sahiplerini buldu. Törende en iyi film ödülü, "Chicago" filmine verildi.

1968 yılından bu yana en iyi film ödülünü alan ilk müzikal olan "Chicago", aktris Catherine Zeta-Jones'a da en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü getirdi. Film, en iyi kostüm, en iyi sanat yönetmenliği, en iyi film yayıncılığı ve en iyi ses dallarında da ödül alarak, bu yılki Oscar törenlerine damgasını vurdu.

'Pianist'e 3 ödül

Chicago' yu 3 ödülle "Pianist", 2'şer ödülle "Frida" ve "The Hours" ve 1'er ödülle "Adaptation" ile "Yüzüklerin Efendisi" izledi. Gecenin en büyük sürprizi ise 10 dalda Oscar adayı olan "Gangs of New York"un hiç ödül alamamasıydı. Ödül alması sürpriz olarak gösterilen "The Pianist'' filmi, Roman Polanski'ye, en iyi yönetmen ödülünü kazandırırken, filmde, II. Dünya Savaşı sırasında Naziler'den kaçan Polonyalı bir Yahudi müzisyeni oynayan Adrien Brody, en iyi erkek oyuncu ödülüne layık görüldü. 29 yaşındaki aktör, film için piyano çalmayı öğrenmiş ve 14 kilo vermişti.

Kidman'ın başarısı

En iyi kadın oyuncu ödülünü de Salma Hayek, Diane Lane, Julianne Moore ve Renee Zellweger'ın arasından sıyrılan Nicole Kidman aldı. Kidman, İngiliz yazar Virginia Woolf'u canlandırdığı "The Hours'' filmindeki rolüyle ödüle layık görüldü. En iyi belgesel film ödülü, yönetmenliğini Michael Moore'un yaptığı "Bowling for Columbine" adlı filme verildi. En iyi kadın oyuncu ödülünü Salma Hayek, Diane Lane, Julianne Moore ve Renee Zellweger'ın arasından sıyrılan Nicole Kidman aldı. En iyi erkek oyuncu ödülüne layık görülen Adrien Brody ise film için piyano çalmayı öğrenmiş ve 14 kilo vermişti. Chicago filmi, Catherine Zeta-Jones'a da en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü getirdi.

75. YILIN EN İYİLERİ
En iyi film: Chicago

En iyi yardımcı aktris: Catherine Zeta-Jones (Chicago)

En iyi kostüm: Chicago

Sanat yönetmenliği: Chicago

En iyi film yayıncılığı: Chicago

En iyi ses: Chicago

En iyi erkek oyuncu: Adrien Brody ( The Pianist)

En iyi yönetmen: Roman Polanski (The Pianist)

En iyi uyarlanmış senaryo: The Pianist

En iyi kadın oyuncu: Nicole Kidman (The Hours)

En iyi yardımcı aktör: Chris Cooper (Adaptation)

En iyi belgesel film: Bowling for Columbine

Film çekme sanatı: Road to Perdition

En iyi yabancı film: Nowhere in Africa (Almanya)

En iyi makyaj: Frida

En iyi ses efekti: The Lord of the Rings (The Two Towers)

En iyi görsel efekt: The Lord of the Rings (The Two Towers)

Onur ödülü: Peter O'Toole


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce