|

'Uyum'u bekle Rodi

Danıştay, Şen ailesine beş buçuk yaşlarındaki çocuklarına Laşer Rodi isminin takılmasına onay vermedi. Laşer Rodi, adını nüfus kütüğüne geçmesi için önceki gün Meclis'e sevkedilen Avrupa Birliği 6. Uyum Paketi'nin yasalaşmasını bekleyecek. Tasarı, Kürtçe isme serbestlik getiriyor.

Yeni Şafak
00:00 - 14/06/2003 Cumartesi
Güncelleme: 18:50 - 22/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Önceki gün TBMM'ye sevkedilen 6. AB Uyum Paketi'nde Kürtçe isim sınırlamasına son verilirken, yargı, Kürtçe isimler konusunda farklı kararlar vermeye devam ediyor. Kürtçe isim yasağının son mağduru ise beş buçuk yaşına giren Laşer Rodi oldu. Danıştay, Laşer Rodi isminin kullanılmasına izin vermedi. Laşer Rodi, isminin nüfus kaydına geçmesi için uyum yasalarının çıkmasını bekleyecek.

Akranları gibi bu yıl okula başlayacak olan Laşer Rodi'nin okula başlaması için önce Danıştay tarafından reddedilen isminin yerine başka bir isimle kimlik çıkarılması gerekiyor. İlk ve tek çocuklarına Kürtçe 'sel' ve 'gün görmüş' anlamında Laşer Rodi ismini koyan Sakine ve Turabi Şen çifti, şimdi çocuklarına bir isim arıyorlar. Turabi Şen, "Şimdi çocuğumuz iki ayrı isimle tanınacak. Okulda başka, ailede başka bir isimle çağrılacak. Bunun çocuğun psikolojisinde tahribat yaratacağını düşünüyoruz. Bir formaliteden bahsetmiyoruz yani" dedi.

5 yıllık hukuk macerası

Elazığ nüfusuna kayıtlı Şen ailesi, Laşer Rodi doğduktan sonra, ismi, "milli kültüre, örf ve adetlere uygun düşmediği ve kamuoyunu inciten bir ad" olduğu gerekçesiyle kayıt yaptıramamış. Bunun üzerine 1999'da baba Turabi Şen'in nüfus müdürlüğü aleyhine Elazığ İdare Mahkemesi'nde açtığı dava, Nüfus Kanunu'nun 16. maddesi gerekçe gösterilerek reddedilmiş.

Turabi Şen, "Benim kültürüme göre çok derin anlamı olan bu sözcüklerin Türkçe'de nasıl incitici olacağını aklım almıyor" diye yakındı. İdare mahkemesinin bu kararından sonra, Danıştay'a başvuran Turabi Şen, Yargıtay'ın ve bazı başka mahkemelerin Kürtçe isim konusunda verdikleri kararları hatırlatarak, Laşer Rodi isminin tescilini istemiş. Üç yıl sonra Danıştay 10. Dairesi, geçtiğimiz günlerde Laşer Rodi ismini aynı gerekçeyle reddetmiş.

İsim koymak hakkımız

Şen ailesi kimlik alamadıkları için 5 yıldır hiçbir kamu hizmetinden yararlanamayan çocukları için bir isim arayışına girmiş durumda. Grafiker olan baba Turabi Şen, aynı kanunun ilk cümlesinde çocuğun isminin anne ve babası tarafından konulacağı hükmünün bulunduğunu hatırlatarak, "AB yolunda olduğunumuz bu dönemde eğer çocuklarımıza bile istediğimiz ismi koyamayacaksak bunu kime nasıl izah edebiliriz, yöneticilerimiz düşünmelidir" dedi.

Öte yandan Meclis'e sevk edilen AB 6. Uyum Paketi'nde yapılacak yasal düzenlemelerden biri de isim yasağı ile ilgili. Paket, Meclis'ten geçerse anne ve babalar ahlaki değerleri incitmediği sürece çocuklarına istediği ismi verebilecek

YARGITAY'DAN EMSAL KARAR

Daha önce de adli makamlara yansımış yüzlerce isim hakkı davaları içinde Yargıtay'ın Mart 2000'de verdiği karar emsal teşkil edecek nitelikte. Siirt'in Güroymak ilçesinde, kızı Hatice'nin ismini, çevresinde bilinen Mizgîn ismi ile değiştirmek isteyen Nezir Durak'ın yerel mahkeme tarafından reddedilen istemini, Yargıtay kabul etmişti. Fakat bu karara rağmen çeşitli zamanlarda mahkemelerde isim yasağına ilişkin ilginç kararlar devam etti.

İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından 21 Aralık 2001 tarihinde Dicle Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan başvuruda, 21 çocuğun adının, "PKK'nin militanlarına verdiği kod adlar olduğu" ileri sürüldü. Dava, Dicle Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü. Kendi adı da Kürtçe olan Hakim Şirvan Erteken, Berivan, Zilan, Rojda, Zozan gibi isimlerin düzeltilmesine gerek olmadığına karar vermişti.

  • SELAH KEMALOĞLU


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    21 yıl önce