|

Uzak diyarlardan Türkçe için geldiler

YTB’nin düzenlediği dil öğrenme programıyla 14 ülkeden Türkiye’ye gelen onlarca diplomat, müşavir, akademisyen Türkçe öğreniyor. 10 ay süren eğitim kapsamında gelen kamu çalışanları ülkeleriyle Türkiye arasında bir kültür köprüsü de oluşturuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/04/2015 Pazartesi
Güncelleme: 00:40 - 6/04/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın (YTB) Türkiye'nin yakın ve uzak coğrafyalarla kalıcı ilişkiler kurma amacıyla düzenlediği “Türkiye Buluşmaları”na 14 ülkeden kamu çalışanları katıldı. 10 ay süren ve İstanbul'da devam eden Türkçe Dil Eğitimi Burs programı kapsamında Latin Amerika, Afrika, Uzakdoğu, Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkasya ülkelerinden katılımcılar yer aldı. Kendi ülkelerinde diplomat, müşavir, hukukçu, akademisyen olan katılımcılar uzak diyarlardan Türkçe öğrenmek için geldi.



YERLEŞMEK İSTİYORUM


4 aydır Türkçe eğitimi alan kursiyerler arasında Latin Amerika ülkesi Arjantin'den de, Uzakdoğu ülkesi Vietnam'dan da gelenler var. Arjantin'de Lapland Üniversitesi'nde Türkiye üzerine çalışmalar yapan Estefania Maria Milagros Larrosa, Türkiye'ye ilk defa geldiğini ve çok sevdiğini belirterek, “Türkçe'yi öğrendikten sonra Türkiye'de yaşamak istiyorum. Ülkelerimiz birbirine çok uzak ama Türkiye'de insanlar bana hiç yabancılık çektirmedi. Dilimi geliştirdikten sonra Türkiye'ye yerleşip Arjantin-Türkiye arasında sosyal ve ticari ilişkileri geliştirmek isterim” dedi.



ŞİVELERİNİ DE ÖĞRENDİM


YTB'nin Türkçe kursiyerlerinden olan Mahamat Ahmat Youssouf ise Çad Adalet Bakanlığı'nda adli hâkimlik yapıyor. Çağlayan Adliyesinde şehit edilen meslektaşı şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz'a çok üzüldüğünü belirten Youssouf, 4 aylık bir sürede Türkçe'yi öğrendiğini söyledi. Neredeyse Türkçe'deki şiveleri de öğrendiğini ifade eden Youssouf, gülerek, “Mesela İstanbul'da 'yok' diyorlar, Ankara'da 'yoğ' diyorlar. Benim için Türkçe önemli bir dil. Türkçe'nin Afrika'ya yayılmasını istiyorum. Bundan sonra Türkiye ile ülkem arasında sıkı bağlar kurmak istiyorum” diye konuştu.



5 bin öğrenciye burs yardımı



YTB uluslararası öğrencilere burs vererek dünyanın çok farklı ülkelerinden öğrencileri Türkiye'ye çekiyor. Bu yıl 190 ülkeden gelen 5 bin öğrenciye burs verecek. Türkiye'de 60 bin uluslararası öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerin 15 bini YTB'nin bursundan faydalanıyor. Verilen burslar; lisans öğrencilerine 600, yüksek lisans öğrencilerine 850 ve doktora öğrencilerine de bin 200 lira civarında oluyor. Uluslararası öğrencilere bursun yanı sıra Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında ücretsiz konaklama ve eğitime başlamadan önce bir yıl boyunca zorunlu ve ücretsiz Türkçe eğitim imkanı da sunuluyor.



Bana büyük katkısı olacak


Gambiyalı Isatou Jobe ise ilk defa Türkiye'ye gelenlerden. YTB'nin kendisine sunduğu bu fırsattan dolayı çok memnun olduğunu kaydeden Jobe, “Türkiye çok güzel bir yer ve Türkler çok güzel insanlar. Üç aydır Türkiye'de bulunuyorum. İnşallah altı ay daha Türkiye'de olacağım. Ben Gambiya Dışişleri Bakanlığı'nda çalışıyorum ve diplomat olacağım. Türkçe bilmek bana büyük katkı sağlayacak. Türkiye Gambiya için çok güzel şeyler yapıyor. Farklı projeler var ve o yüzden Türkiye'ye gelmekten çok memnunum” şeklinde konuştu.



Konsolos olacağım


Türkiye'nin tarihte önemli bağlarının olduğu ülkelerden Tunus'tan Türkçe öğrenmek için gelen Seddik Sahbi, ülkesinde bakan danışmanlığı yapıyor. 2 yıl sonra konsolos olacağını söyleyen Sahbi, “Türkçe benim kariyerim için çok önemli bir dil. Burada dil eğitimini tamamladıktan 2 yıl sonra konsolos olacağım. Türkiye'de konsolos olarak ülkemi temsil etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.




#Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı
#ytb
#yabancı öğrenciler
9 yıl önce