|

Uzaya bir iki 3

60 yaşındaki ABD'li Denis Tito ve 27 yaşındaki Güney Afrikalı Mark Shuttleworth'ün ardından dün de Gregory Olsen adındaki bir Amerikalı 3. uzay turisti olarak yola çıktı.

Yeni Şafak
00:00 - 2/10/2005 Pazar
Güncelleme: 10:42 - 5/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

3. uzay turisti Gregory Olsen'i taşıyan uzay aracı dün yola çıktı. Amerikalı milyoner Olsen ile birlikte Amerikalı astronot Bill McArthur ve Rus kozmonot Valeri Tokarev'in bulunduğu uzay aracı Kazakistan'daki Baykonur üssünden dün sabah fırlatıldı. Soyuz uzay aracının iki gün içinde yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ile kenetlenmesi bekleniyor. Baykonur üssünden uzay aracının fırlatılışını Olsen'nin kızı Krista Dibsie, Dibsie'nin eşi ve 4 yaşındaki erkek çocukları Justin, aile dostları, Rus ve Amerikalı uzay görevlilerinin de aralarında bulunduğu 100 den fazla kişi izledi. Soyuz uzay aracı kalkıştan 9 dakika sonra yörüngeye girerken, araçtaki mürettebatın iyi olduğu haber verildi.

BİRKAÇ CESUR ADAM

Merkezi New Jersey kentindeki bir kızılötesi kamera şirketinin kurucularından ve aynı zamanda fizik alanında çalışmaları bulunan 60 yaşındaki Olsen, uçuştan önce Associated Press'e yaptığı açıklamada, "Umarım uçuşum, uzay uçuşlarının daha sıradan hale gelmesine yardımcı olacak'' demişti. Olsen, "Yüzyıl önce sadece birkaç cesur kimse kendini uçakla uçuşa adamıştı. Günümüzde herkes uçaklarla uçuyor. Aynı şey uzay uçuşu için de gerçek olacak'' diye konuşmuştu. 60 yaşındaki Amerikalı Denis Tito ve 27 yaşındaki Güney Afrikalı Mark Shuttleworth'ün ardından uzaya giden Olsen'in bu yolculuk için 20 milyon dolar ödediği belirtiliyor. Olsen, uzayda bir hafta geçirdikten sonra geçtiğimiz nisan ayından bu yana istasyonda bulunan Rus kozmonot Sergey Krikalev ve Amerikalı astronot John Philips ile birlikte dünyaya dönecek.

BİR HAFTA KALACAK
Gregory Olsen ile birlikte Amerikalı astronot Bill McArthur ve Rus kozmonot Valeri Tokarev'in de bulunduğu uzay aracı Kazakistan'daki Baykonur üssünden dün sabah fırlatıldı. Olsen uzayda bir hafta kalacak.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
19 yıl önce