|

Vatandaş iktidarlara ram olmaz

Baykal: "Demokrasilerde vatandaş iktidarlara ram olmaz, iktidar hukuka ram olur, anayasaya ram olur, kurallara ram olur, vatandaşa boyun eğer" dedi.

Aa
00:00 - 30/05/2008 Cuma
Güncelleme: 20:20 - 30/05/2008 Cuma
Yeni Şafak
Vatandaş iktidarlara ram olmaz
Vatandaş iktidarlara ram olmaz

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, "Demokrasilerde vatandaş iktidarlara ram olmaz, iktidar hukuka ram olur, anayasaya ram olur, kurallara ram olur, vatandaşa boyun eğer" dedi.

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde Hastane Caddesi ve Şehit Şadi Bal Caddesi'ndeki Şehit Şadi Bal Anıtı'nın açılışını yapan Deniz Baykal, ilçe meydanında vatandaşlara hitap etti.

Türkiye'nin borç içinde olduğunu savunan Baykal, piyasanın daraldığını ve bu durumdan yalnızca yabancıların memnun olduğunu söyledi. AK Parti iktidara geldiğinde Türkiye'nin 220 milyar dolar borcu olduğunu belirten Baykal, "82 yılda 220 milyar dolar borç yapılmış. Bunlar geldiler, 6 yılda 82 yılda yapılan borçlardan fazlasını yaptılar. 280 milyar dolar da bunlar eklediler, oldu borç 500 milyar dolar" diye konuştu.

Türkiye'de, 82 yılda 220 milyar dolar borca karşın şeker fabrikaları, limanlar, santraller, barajlar, hava alanları ve çimento fabrikaları yapıldığını dile getiren Baykal, "Peki 280 milyar dolar borcu haklı kılacak hangi tesisler yapıldı?" diye sordu.

Anayasanın özüne dokunulmaması gerektiğini vurgulayan Baykal, şöyle konuştu:

"Allah razı olsun, Mustafa Kemal ve arkadaşları sapasağlam bir Türkiye Cumhuriyeti kurmuşlar. Şu İran'a bir bak, şu Irak'a bir bak, şu Afganistan'a bir bak. Onlar ne halde; biz değiliz. Niye? Fark ne? Niçin? Çünkü Türkiye'den bir Mustafa Kemal Atatürk geldi, geçti. Bu temeli tekrar güçlendirmemiz lazım. Bu temele su kaçırıyorlar. Bu Atatürk temeline su kaçırıyorlar. Bunu tekrar güçlendirmemiz lazım. Bir çaresini bulursak tekrar barışımız, huzurumuz, kardeşliğimiz, dayanışmamız, devletimizin gücü ve güveni yerine gelir."


LAİKLİK UYARISI


Laikliğin ortadan kaldırılmak istendiğini öne süren Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Laikliği ortadan kaldırırsak İslamiyet, Türkiye'de daha mı güçlü olacak? İslamiyet, Lübnan'da daha mı güçlü?, İran'da daha mı güçlü?, Afganistan'da, Irak'ta daha mı güçlü? Orası mı bize örnek olacak, yoksa biz mi onlara örnek olacağız? Allah göstermesin, Türkiye onlara benzerse ne oluruz? Türkiye'yi bir terör coğrafyasına mı dönüştürmek istiyorsunuz? Bunlar çok yanlış oynuyorlar. Çok tehlikeli işlerle oynuyorlar. Bazen bilerek yapıyorlar, bazen bilmeden yapıyorlar. Birisi çıkmış ortaya (herkes içine sindirsin, AKP'ye ram olacaksınız) diyor. Ram olmak, boyun eğmek. (içinize sindirin AKP'ye ram olacaksınız) diyor. Demokrasilerde ram olmak var mı? Kimse kimseye demokraside ram olmaz. Demokraside iktidarlar hesap verir, hukuka saygı gösterir. Hesabı onlar verir, vatandaş değil. Demokrasilerde vatandaş iktidarlara ram olmaz, iktidar hukuka ram olur, anayasaya ram olur, kurallara ram olur, vatandaşa boyun eğer."

Türkiye'nin, AK Parti'den önce va olduğunu belirten Baykal, "Herkes şunu çok iyi bilsin; AKP bugün var, yarın yok. AK Parti olmadan önce Türkiye vardı, Türkiye'de devlet vardı, hukuk vardı, demokrasi vardı, cumhuriyet vardı. Yarın AK Parti ortadan kalktığında yine Türkiye'de devlet var olacak, hukuk var olacak, millet var olacak, cumhuriyet var olacak" diye konuştu.


16 yıl önce